Cuma, Nisan 26, 2024

Ring Of Elysium İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün Ring Of Elysium oyununu inceleyeceğiz. PUBG ile gelen Battle Royal moduna farklı bir alternatif olan oyuna tüm detayları ile yakından bakacağız.

Bildiğiniz gibi PUBG, kendisi ile birlikte oyun dünyasına yeni bir oyun modunu hediye etti. Battle Royal olarak geçen bu yeni modda oyuncular, genelde 20 ve üzeri kişiler ile tek bir haritada savaşıyor ve hayatta kalan son kişi oyunun galibi oluyor. Üstelik mod, guruplar halinde oynamaya da izin veriyor.

pubg

Geçtiğimiz yıl Playerunknow’s Battlegrounds oyunu ile karşımıza çıkan bu modu bugün; Fortnite, Call of Duty, Counter Strike gibi birçok oyun kullanıyor. Üstelik oyun yapımcıları yeni oyunlarına bu modu eklemek için farklı yöntemler geliştiriyor. Misal FIFA 19

Ring Of Elysium’a gelince ise işler çok da farklı değil. Zira oyunun yapımcısı, PUBG oyununu üreten Tencent Games’in ta kendisi. Firma PUBG ile yetinmemiş olacak ki farklı bir senaryo ve farklı bir tarzda Battle Royal modunu kullanma gereksinimi duymuş. Ancak oyun tam anlamıyla bitmiş değil. Şu an erken erişimde olan oyun geliştirilmeye devam ediliyor. Bizler de bu geliştirme sürecinde oyunu test ettik ve bizlere farklı neler sunabilir deneyimledik. Şimdi dilerseniz incelememize koyulalım.

Test Sistemi ve Sistem Gereksinimleri

Ring Of Elysium, abisi PUBG gibi aşırı yüksek sistemler talep etmiyor, giriş-orta bir sistem ile verimli bir deneyim elde edebiliyorsunuz. Oyunun istediği minimum sistem gereksinimleri şu şekilde:

  • İşletim Sistemi: Windows 7 ya da daha yenisi
  • İşlemci: Intel i3 8130U ya da daha iyisi
  • RAM: 4 GB
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GT730 ya da daha iyisi
  • Depolama: 10 GB Boş Alan

Öte yandan incelemesini gerçekleştirdiğimiz oyunu test ettiğimiz sistem bilgisi ise şu şekilde:

  • İşletim Sistemi: Windows 10 (1809) 64 Bit 
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 2600
  • RAM: 16 GB DDR4 Corsair Vengeance RGB PRO
  • Ekran Kartı: NVIDIA GTX 1060 6GB MSI Gaming X 
  • Depolama: 120 GB ADATA SSD

Test sisteminin de bilgisini verdikten sonra gelin oyunumuz neler sunuyor hep birlikte değinelim.

Oyun İçeriği

En başta da belirttiğimiz gibi Ring Of Elysium, Battle Royal türünde bir aksiyon savaş oyunu. Bu yüzden bu türdeki diğer oyunlar gibi herhangi bir senaryo barındırmıyor. Ancak yine de kendine has bir teması mevcut.

ring of elysium incelemesi 8

Ring Of Elysium, soğuk ve karlı bir haritada geçiyor. Harita oldukça büyük ve içerdiği yerleşim yerleri ve lootlar bakımından oldukça zengin. Soğuk demişken oyunda hayatta kalmak için verdiğiniz mücadele de aslında sadece düşmanlarla savaşmak değil, aynı zamanda kırıcı soğuktan kendinizi korumak. Daralan bir harita yapısına sahip oyunda daralan bölgeler, Ymir adı verilen yoğun kar yağışlı ve rüzgarlı alanlara dönüşüyor. Burada da yaşamanız mümkün değil.

ring of elysium incelemesi 21

Harita daralması belirli bir dairesel hat şeklinde değil gelişi güzel şekilde daralıyor. Yani haritanın tam ortasında olmanız, bölgenizin sınır dışı kalmayacağını garanti etmiyor. Daralmaya yakın işleyen süre ve çeşitli uyarılar her ne kadar oyuncuya bildirilse de, başınızın dertte olduğunu artan kar yağışı ve rüzgar sesinden anlayabiliyorsunuz. Oyuna bu şekilde entegre edilen bu sistem çok iyi olmuş diyebilirim.

ring of elysium incelemesi 13

Oyunun diğer Battle Royal oyunlarından sıyrılan başka bir noktası daha bulunuyor. Bu da oyunun nasıl biteceği. Normalde bu türde harita üzerinde kalan son oyuncu ya da son takım siz olursanız oyunu kazanmış sayılıyorsunuz. Ancak Ring Of Elysium’da bu sistem sadece bu şekilde değil, tercih edebileceğiniz farklı bir şekilde de gerçekleşebiliyor.

Oyunun sonuna doğru harita küçüldüğünde oyunu bitirmeniz için iki yöntem bulunuyor. Bunlardan ilki, Ymir alanından kaçarak kalan diğer oyuncuları öldürmek ve sona kalan kişi olmak. Diğer yöntem ise EVAC isimli bir helikopter ile kaçmak. Oyunun son anlarında haritaya inen EVAC isimli helikopter, binebilmeniz için dört kişilik kapasite sunuyor. Olur da helikoptere binebilirseniz oyunu kazanmış sayılıyorsunuz. Tabii binerken öldürülmezseniz.

ring of elysium incelemesi 34

Öte yandan oyun, çeşitli envanter içeriklerine ve envanter yönetimine de imkan tanıyor. Envanter yönetimi bildiğimiz PUBG’nin hemen hemen aynısı olduğu için pek yabancılık çekmiyorsunuz. Ancak oyun içerisindeki silah ve diğer ekipmanlarda sadeleştirmeye gidildiğini görüyoruz. Örneğin, kask ya da yelek tercih ederken herhangi bir seviye olayı bulunmuyor. Belki de erken erişim olduğu için olabilir.

ring of elysium incelemesi 10

Diğer taraftan oyunda sırt çantası konusu farklı işliyor. Oyuna başlarken tercih ettiğiniz paketlere göre değişen kapasiteli çantalar, oyun boyunca sizlere yoldaşlık ediyor. Yani çevreden ekstra çanta bulma derdiniz olmuyor. Airdrop yardım paketleri de oyun içerisinde görünüyor. Bunlarda da yine bulunması nadir silahlar mevcut ancak henüz bir kamuflaj denk gelmediği için bu yönde bir ekipman görmedim.

Oyuna başlarken tercih edebileceğiniz üç farklı ekipman türü bulunuyor. Kayak takımı, planör takımı ve tırmanış takımı. Bu ekipmanlar, oyun içerisinde kullanabileceğiniz ürünlere ek sizlere başlangıç silahları da sunuyor. Yani haritaya indiğiniz gibi sizden önce inen kimsenin sizi öldürme imkanı yok. Zaten aynı anda başlıyorsunuz ve bir silaha sahip oluyorsunuz. 

ring of elysium incelemesi 6

Her ekipman farklı kapasite ve kullanılabilirlik sunuyor. Örneğin planör takımını tercih ettiğinizde, planör, tabanca ve kapasitesi az bir sırt çantasına da sahip oluyorsunuz. Planör ne işimize yarayacak derseniz de oyun içerisinde bulunan bazı teleferikleri kullanabilme ve yüksek noktalardan yaptığınız atlamalarda yere rahat inebilme avantajı sunuyor.

ring of elysium incelemesi 24

Bir diğer ekipman olan kayak takımı ise aynı şekilde bir tabanca ve kayak takımına ek, daha geniş kapasiteli bir sırt çantası sunuyor. Bu ekipman paketinde kapasite ve kullanılabilirlik dengeli. Kayak ile de birçok yere hızlı ve zevkli bir şekilde yolculuk yapabiliyorsunuz tabii eğimin de buna imkan sunuyor olması gerekiyor.

ring of elysium incelemesi 31

Son ekipman ise yüksek kapasiteli ve içeriği güçlü bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Pompalı tüfek ve tırmanış takımını içeren bu ekipmanın çanta kapasitesi diğerlerine göre en geniş seviyede bulunuyor. Üstelik daha güçlü bir silah ve birçok dikey alanda tırmanabilme özelliği sizlere eşlik ediyor.  

ring of elysium incelemesi 12

Ring Of Elysium, ücretsiz olduğu için tabii ki oyun içi satın alımları destekliyor. Bunu da oyun içerisinde bulunan mağazadan alacağınız puan kartları ile gerçekleştiriyorsunuz. Daha sonra bu puanlarla özel karakter skinleri, kayaklar, tırmanış setleri ve planörler alabiliyorsunuz. Aynı zamanda mont, pantolon, bot ve eldiven gibi çeşitli giysi ürünleri de mevcut.

ring of elysium incelemesi 29

ring of elysium incelemesi 5

ring of elysium incelemesi 3

ring of elysium incelemesi 4

Oynayış ve Grafikler

Oyun içeriği ile ilgili genel bir bilgi verdikten sonra bizim için önemli olan asıl kısıma gelelim. Ring Of Elysium, Tencent Games tarafından üretildiği için oynayış tarafında birçok özelliği PUBG tecrübesi ile sunuyor. Bu yüzden daha önce PUBG oynayanlar için bu oyun hiç yabancı sayılmaz.

ring of elysium incelemesi 1

Ring Of Elysium, içerisinde farklı oyun modları barındırıyor. Bunların içinde çevrimdışı antrenman yapabileceğiniz, çift ya da dörtlü takımlar halinde oynayabileceğiniz ve Custom olarak ayarlayabileceğiniz çok oyunculu modlar bulunuyor. Ancak oyunu tek kişilik bir modda oynayamıyorsunuz. Öte yandan özel oyunlar içeren etkinlik türü de mevcut ancak henüz kullanılabilir değil. 

Ayrıca oyun içerisinde 3 farklı sunucu bulunuyor ki bunlardan Avrupa Sunucusu henüz eklendi. Rakip bulamama, bağlantı hatası gibi hiç bir sorun yaşatmayan bu sunucu düzeni oldukça başarılı olmuş. Ortalama rakip bulma ve oyuna başlama süresi ise 12 saniye civarında.

ring of elysium incelemesi 6

Oyuna başlarken uçaktan ya da paraşütten atlamak gibi bir uğraşıya girmiyorsunuz. Oyun, eşleştirdiği kullanıcılara haritayı gösteriyor ve siz oyuna nerede başlamak istediğinizi seçiyorsunuz ve seçtiğiniz yerde atlamadan zıplamadan başlıyorsunuz. Oyuna ilk giriş sahnesi hatırlayanlar için PS One efsanesi Syphon Filter’ı anımsatıyor. Doğrudan harekete geçtiğiniz haritada başladığınız gibi ölmek için çok çaba harcamanız gerekiyor.

ring of elysium incelemesi 7

Oyunun haritasının oldukça büyük ve geniş olduğunu belirtebilirim. Ancak gözlemlediğim kadarıyla bu harita için oyuncu sayısı 100 olmalı diye düşünüyorum. Çünkü harita geniş olduğu için avlayacak düşman bulabilmek bazen uzun zaman alabiliyor. 

Oynayış tarafında Ring Of Elysium, oldukça tatminkar ve başarılı bir oyun deneyimi sunuyor. Her ne kadar oyun içerisinde eksikler olsa da genel itibari ile oyun, zevkli bir oynanabilirliğe sahip. Gerek çatışma anları gerekse farklı saklanma yöntemleri ile oldukça güçlü bir mekanik barındıran oyunun silahlar üzerinde çalışması gerekiyor diye düşünüyorum. Zira hafifinden ağırına tüm silahlarda inanılmaz bir tepme söz konusu.

ring of elysium incelemesi 28

Silahlar çok fazla teptiği için, hedefi bulmak oldukça güçleşiyor, üstelik bunun vuruş hissiyatını da baltalayan bir etken olarak görüyorum. Attığınız kurşunda aldığınız isabet ne yazık ki tam bir tokluk hissettirmiyor ki isabet alabilmek de mesele. Bu yüzden silahlar üzerine biraz daha çalışılması kanaatindeyim.

ring of elysium incelemesi 33

Oyuncu kontrolüne baktığımızda da oyuna başlarken üçüncü şahıs ya da birinci şahıs görüş açılarından tercih ettiğimiz ile karakteri kontrol etme imkanımız bulunuyor. Fakat burada da gözüme çarpan bir kontrol problemi mevcut. Karakterin hareketleri oldukça ağır ve hantal olarak görünüyor. Yani herhangi bir çatışma anında hızla kaçabilmek ya da kıvrak hareketlerle bir yerlere saklanmak çok da mümkün görünmüyor. Belki de uzun ve ağır ilerleyen oyun yapısına uygun olarak böyle tasarlanmış olabilir ancak aksiyon tarafında bunun olumsuzluk yarattığını belirtmeliyim.

ring of elysium incelemesi 27

Yine de genel itibari ile oynanış, keyif verecek düzeyde performans gösteriyor. Oyunun erken erişim olduğunu da hesaba katarsak, ilerleyen zamanlarda çok daha iyi noktalara geleceğini söyleyebiliriz. 

ring of elysium incelemesi 19

Oynayış tarafında beni en çok tatmin eden ve oynarken zevk aldığım kısım ise kayak ile birlikte kayma. Oyuna başlarken kayak takımını tercih ederseniz istediğiniz an kullanabileceğiniz bir snowboarda sahip oluyorsunuz. Dağlardan kırsala, yokuşlardan aşağıya inerken kullanabileceğiniz bu araç, oyuna inanılmaz bir keyif katıyor. Bu keyfi en son Playstation için hazırlanan Tony Hawk Skater’da yaşamıştım.

ring of elysium incelemesi 20

Öte yandan oyun içi bölgeler ve yerleşim birimleri harikulade tasarlanmış. Evler; sanayi bölgeleri, dağlık alanlar, ormanlar ve diğer her obje inanılmaz kaliteli ve oldukça düzenli görünüyor. Oyun içi yansımalar ve efektler de bir o kadar lezzetli. Grafiksel anlamda da çok başarılı bulduğum oyun, düşük sistem gereksinimlerine göre üst düzey bir oyun deneyimi sunuyor. Üstelik hiçbir şekilde drop ya da FPS düşüklüğü yaşamadım. 

ring of elysium incelemesi 25

Diğer tarafta oyunun sahip olduğu ses dinamikleri de bir hayli güzel. Dışarıda aldığınız ses ile kapalı bir mekanda aldığınız sesten, karda yürüyüş ile halıda yürüyüşe kadar birçok mekanda farklı ses deneyimi elde ediyorsunuz. Ses kasanlar için de oldukça etkileyici olan bu yapı, oyunun diğer olumlu noktalarından.

ring of elysium incelemesi 18

Ses ile ilgili olarak yalnızca takım içi özel ses kısma özelliğinin eklenmesini düşünüyorum. Normalde takım halinde oynadığınızda herkesin mikrofonu açık oluyor. Bunu basit bir kısayolla kapatabilmeniz mümkün ancak bir oyuncunun sesini kısman istediğinizde bunu gerçekleştiremiyorsunuz. Umarız bu özellik yakında oyuna eklenir, zira farklı oyunlarla oynadığınızda bu özelliği arıyorsunuz.

ring of elysium incelemesi 14

ring of elysium incelemesi 32

ring of elysium incelemesi 26

ring of elysium incelemesi 22

ring of elysium incelemesi 23

ring of elysium incelemesi 15

 

Hocanın Yorumu

Tencent Games, ilk kez girdiği ve kendi türünü ortaya çıkardığı Battle Royal modunu PUBG ile deneyimledi. Bildiğiniz gibi PUBG, geliştirilme aşamasından şimdiye inanılmaz hatalarla ve sorunlarla geldi. Hala daha çözülemeyen onlarca sorun mevcut. Bu sorunlar, artık oyuncuları da PUBG’den uzaklaştırmış görünüyor ki oyunun kullanıcı sayısı bir hayli azaldı.

ring of elysium incelemesi 8

Öyle düşünüyorum ki PUBG ile iyi bir tecrübe edinen Tencent Games, bu kez tüm bildiklerini ve öğrendiklerini, daha hatasız ve oynaması daha keyifli bir oyun için kullanıyor. Bu yüzden de oyunun henüz erken erişim olmasına rağmen çok iyi bir durumda olduğunu görebiliyoruz. Oyun tamamlandığında da muhtemelen zikrettiğimiz birçok hata giderilmiş olacak.

Ring Of Elysium genel itibari ile oynamaktan zevk aldığım, özellikle atmosferi ve grafikleri ile beni büyüleyen bir oyun durumunda. Oyun bu şekilde bozmadan devam ederse, yakın zamanda yeni rekorlar kırabileceğini düşünüyorum.

Yapımcı firma, biraz da hilecilerin üzerine giderse ve oyun popüler olmadan hileye çözüm bulabilirse, Fortnite gibi ücretsiz bir yapım karşısında çok güçlü bir rakip olarak durabilir. Ki böylelikle PUBG tarafında kaybedilen kullanıcılar geri kazanılabilir.

Oyunu sizler de denemek isterseniz, burada bulunan Steam bağlantısı üzerinden oyuna ulaşabilir, görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler