Cuma, Nisan 19, 2024

Robotlar İnsanların İşlerini Ellerinden Almaya Başladı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Robotların geleceği ve günlük hayatları artık yavaş yavaş insanların işlerine burnunu sokacak raddeye gelmiş durumda. Bundan 4-5 sene önce robot teknolojisinden insanlar çekinmeden “lan ne olacak robot işte yaa” yorumları yapılırken, günümüzde robotların yapabildiklerine hayretler içerisinde bakabiliyoruz.

Hele hele Boston Dynamics‘in geliştirdiği robotlar insanları korkutmuş ve “ne ara bu robotlar böyle evrim geçirdi ?” yorumlarına neden olmuştu.

Robotlar İnsanların İşlerini Ellerinden Alacak

Robotlar konusunda yapılan araştırmaların sonucunda geniş bir rapor oluşturuldu. Bu raporda robotların günlük hayatta ve iş dünyasında nasıl etkileri olabileceği açıkça görülüyor. Teknolojik gelişmeler ve ekonomik baskılar sayesinde ilerleyen zamanlarda robotları çok hızlı yaygınlaşacak ve “günlük hayatımız ile iş dünyasında robotları sık sık görebileceğiz.” Hatta bazı meslekler sırf robotlara teslim olacağı gibi, çalışanlar da işten çıkartılmaya başlanacak.

Bu nedenle robotların gelişim sürecinin bir sonucu olarak herkes işinde ve hayatında yaşayacağı değişiklikleri gözden geçirmesi gerekiyor. Dünyanın dört bir yanında gördüğümüz robot teknolojilerinde bir patlama yaşanırken, iş ve üretim süreçlerine entegre edilen robotlar, fabrikaların vazgeçilmezleri haline dönüştüler. Bu da patronların işine geldiği için, 7/24 durmadan çalışabilecek bir robotik sistemin peşine düşülmüş durumda.

robot-insan-2
Gelecekte Hangi Robotlar Yaygınlaşacak ?

Robotlar her geçen gün daha çok aramıza katılmaya başlıyor. Bunlar ilk otomotiv endüstrisi ile başlamış olsa da, her meslek grubunda robotik teknolojileri göreceğiz. Bu da iş kaybına yol açacak ve işsizlikleri arttıracak.

robot-otomotiv
İşte gelecekte göreceğimiz robot türleri ve teknolojileri;

❱ Fabrikalarda Endüstriyel robotlar (kullanılmaya çoktan başlandı)

❱ İnsana benzeyen Humanoid / Android robotlar

❱ Hizmet sektörünü hızlandıran ve geliştiren servis robotları

❱ İş hayatında kullanılabilecek iletişim robotları (Tele-Görüntü)

❱ Sosyal hayatımızı geliştirebilecek sosyal robotlar

❱ Bilgi işleme kapasitesini geliştirecek yazılım robotları

❱ Sürücüsüz araçlardaki robotlar (kullanılıyor)

❱ Askeri robotlar

❱ Tıp dünyasında özellikle ameliyatlarda tercih edilen cerrahi robotlar (kullanılıyor)

❱ Cinsellik alanında kullanılacak robotlar

robot-insan-3
Bu Robotlar İle İnsanları Nasıl Bir Gelecek Bekliyor ?

Şunu kabul edelim; robotlar insanlardan daha verimli, daha kaliteli, daha ekonomik ve daha hızlı iş yapabiliyor. İnsan yapımı olsa da, sürekli çalışabilme yeteneğine sahip oldukları gibi, verilen komutlar sayesinde sıfır hata ile işlerini yapabiliyorlar. Bu da tercih edilebilirliği otomatik olarak arttırıyor. Hal böyle olunca robotlar gelişmeye devam ettikçe, insanların iş gücünün yerini alacaklar.

Peki bu durumda insanlar ne yapacaklar ? Mavi yakalıların perspektiflerinin pek parlak olduğunu söyleyemem. Yeni yetkinlikler edinmek ve yeni meslek kazanmaları ile geçimlerini sağlamaları gerekecek. Burası gelecekte kesin ne yazık ki.

Bir diğer yandan robotlar ile birlikte yaşamaya zaman içerisinde alışacağız. İstesek de, istemesek de.. Öncelik olarak üretim ortamlarında, iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde ve en son evlerimizde robotlar dolanmaya başlayacak ve bir parçamız haline gelecek. Nasıl ki bugün bulaşık makinesi, akıllı telefon, akıllı otomobilleri aktif olarak kullanıyorsak, muhtelif robotları da bu şekilde arkadaş, araç ve oyuncak olarak kullanmaya başlayacağız. Bir nevi bu yazım ile de geleceğe mesaj vermiş oldum. Her şeyin güzel olması dileğiyle..

robot

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

6 YORUMLAR

  1. Hocam insan ve robot arasında bir savaş olursa yapay zeka alır diyrum ben .
    Bir kere insanlar yazılım dilinden kaybeder . sonuçta etrafımızdaki herşey bir makina ..
    Bir makina bir makina ilemi iyi iletişim kurar yoksa bir makina insanlamı .) kontrolü ele alırlar hocam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler