Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız cep telefonları, akıllı saatler, tabletler ve bir çok cihaz SAR Değerine sahiptirler. Peki bu SAR Değeri ne anlama gelmektedir? SAR Değeri limiti nedir? SAR Değeri yüksek olursa ne olur? bu tip soruların hepsine bu makalemizde yanıt veriyor olacağız.
1. SAR Nedir?
Özgül Soğurma Oranı (SAR) , mobil el cihazlarından ve baz istasyonlarında yayılan elektromanyetik gücün insan vücudu tarafından emilme hızına İngilizce dilinde SAR, Türkçe dilinde ise Özgül Soğurma Oranı denmektedir.
Birçok kişi yanlışlıkla, daha düşük bir SAR değerine sahip bir cep telefonu kullanmanın, kullanıcının RF emisyonlarına maruz kalmasını azalttığını veya bir şekilde yüksek SAR değerine sahip bir cep telefonu kullanmaktan daha güvenli olduğunu varsaymaktadır.
SAR değerleri, belirli bir cep telefonu modelinden maksimum RF enerjisine maruz kalma olasılığını değerlendirmede önemli bir araç olmakla birlikte, tek bir SAR değeri, tek tek cep telefonu modellerini güvenilir bir şekilde karşılaştırmak için tipik kullanım koşullarında RF maruz kalma miktarı hakkında yeterli bilgi sağlamaz.
Konu ile alakalı ilginizi çekebilir:
Daha ziyade, FCC tarafından toplanan SAR değerleri, yalnızca cep telefonunun, cihazın mümkün olan en yüksek – ancak tipik değil – RF enerji emilimiyle sonuçlanan koşullarda çalışırken bile Federal İletişim Kurulu (FCC)’nin izin verilen maksimum maruz kalma seviyelerini aşmamasını sağlamak içindir.
2. SAR Değeri Nedir?
SAR Değeri , bir cep telefonu kullanan bir kişinin maruz kalan doku kütlesi birimi tarafından, belirli bir süre boyunca veya daha basit olarak birim kütle başına emilen gücün emdiği maksimum enerjinin ölçüsüdür. SAR değerleri genellikle 1g veya 10g dokuda kilogram başına watt (W / kg) olarak ifade edilir.
Her cep telefonu modeli radyo dalgası emisyonları açısından test edilmiştir. Hükümet ve düzenleyici gereklilikleri karşılayan uluslararası olarak standartlaştırılmış bir yöntem kullanılarak, vücut dokusu tarafından ne kadar elektromanyetik enerjinin emildiğini belirlemek için bir ölçüm yapılır. Bu SAR (özgül soğurma oranı) değerini verir.
Devlet ve düzenleyici kurumlar, cep telefonu kullanımının kendileri tarafından güvenli olarak belirlendiği SAR sınırlarını belirlemiştir.
3. SAR Testi Nasıl Yapılır?
SAR testi, farklı insan dokularının RF emilim özelliklerini simüle eden sıvılarla doldurulmuş standart insan kafası ve vücudunun modellerini kullanır. Uyumluluğu belirlemek için, her cep telefonu, çalıştığı tüm frekans bantlarında ve kukla kafa ve gövdeye karşı çeşitli belirli konumlarda en yüksek güç seviyesinde çalışırken farklı kullanıcıların tipik cep telefonu, başın her iki tarafına da dahil.
Cep telefonlarını SAR uyumluluğu açısından test etmek için, telefon tam olarak başın ve vücudun yanındaki çeşitli ortak konumlara yerleştirilir ve robotik bir prob, çok hassas, ızgara benzeri bir desendeki belirli kesin noktalardaki elektrik alanının bir dizi ölçümünü alır: kukla kafa ve gövde içinde.
Her bir telefon yerleşimine ilişkin tüm veriler, son yetkilendirme için ekipman onay testi raporunun bir parçası olarak gönderilir. Ancak,FCC’nin RF yönergelerine uygunluğu göstermek için yalnızca her bir frekans bandı için en yüksek SAR değerleri nihai yetkilendirmeye dahil edilir.
4. Peki cep telefonları ne kadar güvenlidir?
Şu anda cep telefonlarının kullanımı ve olası sağlık etkileri konusunda endişe var. Tüm araştırmalar sonuçsuz olduğundan, cep telefonları potansiyel bir sağlık tehlikesi olabilir.
Farklı cep telefonu modelleri farklı miktarlarda radyasyon yayar, bu nedenle maruziyetinizi azaltmanın bir yolu, telefonun insan vücudu tarafından ne kadar radyasyon emildiğini gösteren bir sayı olan daha düşük SAR (spesifik emilim oranı) olan bir cep telefonu satın almaktır. maksimum güçte kullanılıyor.
5. SAR Değerini etkileyebilecek parametreler neler?
- Radyo servisi türleri (hücresel, PCS, LMR, WLAN, vb.)
- Modülasyon türleri (CDMA, GMSK, TDMA, AMPS, vb.)
- Kişiye fiziksel yönelim (kulağa tutulan, yüze tutulan, kemer klipsi, kucak tutulan vb.)
- RF güç seviyesi (Watt veya mW cinsinden)
- Verici, anten (çıkarılmış / geri çekilmiş) veya aksesuarlarda (klipsler, piller vb.) Yapılan değişiklikler
6. Cep Telefonu Radyasyonuna Maruz Kalmamı Nasıl Azaltabilirim?
- Kafaya olan yakınlığı (ve dolayısıyla pozlamayı) azaltmak için bir hoparlör veya kulaklık kullanın. Kablolu kulaklıklar kafaya biraz enerji iletebilirken, kablosuz kulaklıklar da az miktarda RF enerjisi yayarken, hem kablolu hem de kablosuz kulaklıklar, kafaya yakın olan en büyük RF enerjisi (cep telefonu) kaynağını kaldırır ve böylece toplamı büyük ölçüde azaltabilir.
- Cep telefonunuzu vücüdunuzdan olabildiğince uzaklaştırarak çantanızda taşımaya özen gösterin.
- Kablosuz cihazlar ile vücudunuz arasındaki mesafeyi artırın.
- Konuşmak yerine mesajlaşmayı düşünün, ancak sürüş sırasında asla mesajlaşmayın.
KAYNAK: FCC & Google