Cumartesi, Nisan 27, 2024

Yapay Zeka Tarafından Üretilen İlaç, İnsanlar Üzerinde Denenecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yapay zeka (AI) tarafından “üretilen” bir ilaç molekülü, tıpta makine öğrenimi için insan deneylerinde kullanılacak.

images 2
Yapay Zeka Tarafından Üretilen İlaç, İnsanlar Üzerinde Denenecek 3

İlaç obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan hastaları tedavi etmek için kullanılacak. Tipik olarak, ilaç geliştirmesi yaklaşık beş yıl sürüyor, ancak yapay zeka ile bu süreç sadece 12 ay sürdü.

İlaç Üreticisi Exscienta genel müdürü Prof Andrew Hopkins BBC’ye şunları söyledi: “Hastaları teşhis etmek, hasta verilerini ve taramaları analiz etmek için AI’yi kullanmıştık, fakat bu sefer, AI’nın yeni bir ilacın yaratılmasında doğrudan kullandık.”

DSP-1181 olarak bilinen molekül, potansiyel bileşiklerden elenen ve onları büyük bir parametre veritabanına karşı kontrol eden algoritmalar kullanılarak oluşturuldu.

Prof. Hopkins, “Doğru molekülleri bulmak için milyarlarca karar gerekiyor. Bu ilacı hassas bir şekilde tasarlamak büyük bir karardı.” Dedi. Ancak algoritmanın güzelliği agnostik olmalası, bu nedenle herhangi bir hastalığa uygulanabilir.”

images 1
Yapay Zeka Tarafından Üretilen İlaç, İnsanlar Üzerinde Denenecek 4


İlk ilaç Japonya’da birinci aşama denemelerine girecek ve başarılı olursa daha fazla küresel testler yapılacak. Firma zaten kanser ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisi için potansiyel ilaçlar üzerinde çalışıyor ve yıl sonuna kadar klinik çalışmalara hazır başka bir molekül olmasını umuyor.

“İlk defa bu yıl AI tasarımlı bir ilaca sahip oldu, ancak on yılın sonunda tüm yeni ilaçlar AI tarafından potansiyel olarak oluşturulabilecek.

Araştırmaya dahil olmayan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün genel müdürü Paul Workman, atılım hakkında şunları söyledi: “Bence AI, ilaç keşfini geliştirmek ve hızlandırmak için büyük bir potansiyele sahip. Diyerek şöyle devam etti: “Şu anda insan klinik çalışmalarına giren yeni bir ilacın ilk örneği olduğuna inanmaktan heyecan duyuyorum, bu da yapay zeka kullanan bilim adamları tarafından keşfi yönlendirmek ve hızlandırmak için önemli bir şekilde oluşturuldu.”

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler