Cuma, Nisan 26, 2024

16,5 Yıl’ın Sonunda Spitzer Uzay Teleskobuna Elveda

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu zamana kadar gelmiş geçmiş en güçlü uzay teleskoplarından olan Spitzer Teleskobu, 16.5 yılın ardından emekliliğe ayrılarak görevini sonlandırdı. Spitzer, 25 Ağustos 2003 tarihinde uzaya fırlatılmış ve fırlatıldığı andan beri çok iyi gözlemler yapmıştı. Kızılötesi gözleri sayesinde evrende görmediğimiz şeyleri görmüştük.

NASA’nın en iyi araçlarından biri olan Spitzer teleskobunun emekliliğe ayrılma vakti geldi ve görevi sonlandırıldı. Spitzer teleskobunun görevinin sonlandırılmasının ardından bir açıklamada bulunan NASA, bugünden itibaren artık görev yapmayacağını ve Dünya’ya veri gönderimini durdurduğunu açıkladı.

Spitzer
Spitzer Tarafından Çekilen Görüntü

Spitzer’ın Uzay Teleskobunun Görevi Neydi?

NASA tarafından edilinen bilgilere göre Spitzer Uzay Teleskobu, uzaya gönderildiği andan bu zamana kadar 800 bin gök cismi ve 36 milyondan fazla fotoğraf yakaladı. Bu zamana kadar Spitzer’ın gönderdiği görüntülere Dünya’da 4 binden fazla bilim insanı inceledi. Spitzer uzay teleskobunun sadece görevi fotoğraf yakalamak değil. Bu zamana kadar bizleri sevindirecek işleri de başarmış. Bunlardan biri ise bulunduğumuz sistemin dışında bulunan TRAPPIST-1 sisteminde yaşanabilir ve dünya benzer 5 farklı gezegen keşfiydi.

NASA tarafından yapılan Spitzer, sadece 5 yıllık bir görev için yapmıştı. Fakat kendisi 5 yılı aşarak tam 16 yıl gibi bir süre görev yapmayı başardı. Spitzer teleskobunun emekliliğe ayrılma nedeni ise NASA tarafından açıklandı. Spitzer’ın şuan yer yüzünden uzaklığı 265 milyon kilometre olarak açıklandı. Her geçen gün yeryüzünden gittikçe uzaklaşmaya devam ediyor. Yetkililer ifadeleri bu aradaki uzaklığın kapanamayacağı yönde.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler