Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Samsung, 3nm İşlemci Üretimine Başlıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bloomberg tarafından bir habere göre Samsung, Austin, Texas bölgesinde gelişmiş bir yeni mantıksal çip üretim tesisi kurmak için 10 milyar dolardan fazla bir bütçe harcamayı düşünüyor. Tesis, 3nm’ye kadar gelişmiş işlemciler üretme kapasitesine sahip olabilecek ve Samsung’un çip üretiminde aşırı ultraviyole litografi teknolojisini kullanarak dünya çapındaki üçüncü şirketi olabilecek. Planlar devam ederse, tesisin inşaatına bu yıl başlanılabilir ve operasyonlar 2023 yılında faaliyete başlayabilir.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli gelişmiş bir Samsung fabrikasyon tesisi, Samsung’a ABD ile Çin arasındaki devam eden ticaret gerginliği ortasında ABD’li müşterilerden yeni sözleşmeler almada bir dayanak sağlayabilir.

Hareket aynı zamanda Samsung’u, Apple’ın en yeni iPhone’larında ve Mac’lerinde bulunan 5nm işlemciler de dahil olmak üzere diğerlerinin yanı sıra Apple için çip üreten TSMC ile daha yakın bir rekabete sokacak. TSMC ayrıca, Arizona’da 12 milyar dolar değerinde bir konuma sahip olan ve 2024 yılına kadar çip üretmeye başlaması beklenen ABD merkezli bir tesise yatırım yapıyor. Bloomberg’e yapılan açıklamada Samsung, yeni bir ABD merkezli tesis için planları hakkında henüz bir karar vermediğini söyledi.

Samsung Exynos 1080
Samsung, 3nm İşlemci Üretimine Başlıyor 2

Reuters’in daha önce yaptığı bir habere göre Samsung, önümüzdeki on yıl içerisinde belleksiz yongalara 116 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Nikkei’ye göre Austin’de üretilen yongaların şu anda daha az gelişmiş 14 nanometre işlem düğümleriyle sınırlı olduğu düşünülüyor. Samsung, 2022 yılında 3nm işlemci düğüm teknolojisine dayalı çipler sunmaya başlamayı umuyor. Güney Koreli teknolo devinin gücü geleneksel olarak bellek yongalarında olsa da, Bloomberg akıllı telefon ve bilgisayar işlemcileri gibi mantık cihazları pazarının daha karlı olacağını belirtiyor.

Samsung’un tesisle ilgili planlarının hâlâ ön aşamalarında olduğu bildiriliyor, ancak bazı ilk adımlar şimdiden atılmış durumda. Nikkei, Aralık ayında Samsung’un 90’lardan beri üretim faaliyetinde bulunduğu Austin’de 440.000 metrekarelik bir arsa satın aldığını bildirdi. Geçen yıl şehir yetkilileri, şirketin araziyi endüstriyel kullanım için yeniden bölgelendirme talebini incelemeye başladı. Anlaşmanın kapatılması, Samsung’un tartışmalı vergi avantajları ve Biden yönetiminden sübvansiyonları müzakere etmesine bağlı olabilir, ancak Bloomberg, onlar olmadan da devam edebileceğini bildirdi.

Samsung, Qualcomm ve Nvidia için zaten yonga üretiyor ve bildirildiğine göre Intel ile yeni bir anlaşma imzalamaya yakın. Korea Times, Samsung’un bu yılın ikinci yarısından itibaren Samsung’un Austin fabrikasında Intel için 15.000 grafik yongası üretebileceğini bildirdi. Yeni gelen Intel CEO’su Pat Gelsinger, dış kaynak kullanımının şirketin geleceğinin bir parçası olabileceğini söyledi ve WSJ’nin bildirdiğine göre şirket, yongalarının çoğunu dahili olarak üretmeye devam etmeyi planlasa da, 2023’te “belirli teknolojilerin ve ürünlerin” üretimini dışarıdan temin edebilir.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler