Perşembe, Mayıs 9, 2024

Samsung, Huawei’ye Çip Satışını Durdurdu!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Trump yönetimi halen daha Çin merkezli telefon üreticisine karşı yönelik yaptırımlarını sıkılaştırırken Samsung ve SK Hynix’in Huawei’ye bileşen satmayı bırakacağını resmi olarak duyuruldu. Chosun Ilbo ve diğer Kore haber kaynaklarına göre şirketler Huawei ile ilgili yeni bir dizi kuralın sınırlandığı gün olan 15 Eylül tarihinde aralarında ki ticareti askıya alacka.

Bu yaptırımlar, geçen seneden beri uygulanan bir dizi başka kısıtlamanın hemen ardından Ağustos ayında uygulanmaya başlandı, şirketler özel onay almadıkça, Amerikalı olmayan şirketlerin ABD teknolojisi ile geliştirilen bileşenleri satmasını yasaklıyor. Bu ticaret askısı, artık Kirin yonga setlerini üretmeyeceğini söyleyen Huawei için ciddi bir sorun oluşturuyor.

trump tan geri adim huawei nin abd urunlerini 12194338 amp
Samsung, Huawei'ye Çip Satışını Durdurdu! 3

Tersine, Huawei‘nin işi, yakın zamanda en çok satan akıllı telefon üreticisi haline geldiği için diğer birçok şirket için değerlidir. Tayvanlı yonga üreticisi TSMC’nin, daha önceki kısıtlamalardan sonra bu Mayıs ayında Huawei’ye yaptığı satışları askıya aldığı bildirildi. Huawei bu kuralları “keyfi ve tehlikeli” olarak nitelendirdi.

Çin hükümeti, Huawei’ye finanse oldu

Çin hükümeti, Huawei için alternatif bir tedarikçi olarak sunulan SMIC adlı yerel bir yarı iletken şirketini finanse etti. Ancak Trump yönetimi, SMIC’e karşı yaptırım tehdidinde bulundu ve Çin Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’yi “bariz tiranlıkla” suçlamasına neden oldu. Amerikalı yonga üreticisi Qualcomm’un kısıtlamaları kaldırmak ve Huawei’ye satmasına izin vermek için Trump yönetimine kulis yaptığı bildirilse de, Huawei‘nin telefonları için parça tedarik etmek için giderek daha az seçeneği var.

Huaweigelirini24arttirdi ticom
Samsung, Huawei'ye Çip Satışını Durdurdu! 4

ABD hükümeti, Huawei altyapısının ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu ve Huawei’nin ticari sır hırsızlığına karıştığını ve İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiğini savunuyor. Bu, Çin ile Trump yönetimi arasındaki daha büyük bir ticaret savaşının parçası – son zamanlarda TikTok ve WeChat gibi sosyal medya hizmetlerine odaklanan bir savaş. Ancak giderek daha kısıtlayıcı hale gelen Huawei yasakları, akıllı telefon ve çip pazarını yeniden şekillendirebilir.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler