Cumartesi, Nisan 20, 2024

Ses Üstü Uçak Projesi İçin Türk Doçent NASA Kadrosuna Alındı

Paylaş

silkroad gaminggentr

NASA‘nın Ses üstü uçak projesi için Türk Doçent Doktor Melike Nikbay‘ı kadrosuna dahil etti. Yürütülen proje ile birlikte artık Ticari Ses Üstü Uçak Teknoloji Projesi’nde bir Türk görev yapmış olacak. Detaylar ve proje hakkında özellikler haberimizde.

Türk Doçent NASA Projesinde

Amerika Birleşik Devletleri’nin Virginia eyaletindeki NASA Langley Araştırma Merkezi‘nde yürütülen projede sesten hızlı ticari yolcu uçağı çalışmaları yürütülüyor. Geliştirilmekte olan sesten hızlı uçak projesinde Doç. Dr. Melike Nikbay, bu projede uçağın üzerinde meydana gelen aerodinamik yükler nedeni ile esnek taşıma yüzeylerinde oluşan şekil değişimlerinin, uçağın ses izi ve basınç gürültü seviyesindeki etkilerini araştırmak ile görevli. 

Ses-üstü ticari uçaklar, ses patlamalarından meydana gelen hasarların önüne şuan için geçemediğinden dolayı net bir şekilde yürütülemiyor. Ancak tasarım ve sertifikasyon kriterleri aşıldığı için, sesten hızlı uçakların üretime girmesi bekleniyor. Yere ulaşan gürültü seviyesi uçakların dış yüzeyine bağlı olarak basınç dağılımı ve şok dalgaları yüzeylere epey bir hasar verdiği için Doç. Dr. Melike Nikbay bu görevi üstlenmiş oldu.

Sesten-Hizli-Ucak-Nasa
Proje Nasıl Yürütülecek ?

Sesten hızlı uçak projesinde aeroelastik ve aeroakustik analizler için kurulmuş olan disiplinli hesaplama çatısına, belirsizlik ölçümü teknikleri entegre edilmesi ile birlikte işler değişecek. Uçuş şartları, atmosferin özellikleri, uçağın tasarımı ve üretim aşamasındaki yapısal malzemeler uçağın güvenilirliğini arttıracak. NASA‘da bir Türk olarak görev yapmaya hazırlanan Doç. Dr. Melike Nikbay‘ın da aralarında bulunduğu proje ile ilgili 3 dakikalık videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz. Hocamıza buradan proje için şimdiden tebriklerimizi iletiyoruz. Umarız ilerleyen zamanlarda kendisi ve proje hakkında çok iyi dönüşler duyar haberlerini severek paylaşırız.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler