Cuma, Nisan 26, 2024

Sosyal Medya Kanunu’nun Yeni Detayları Belli Oldu!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Anayasa Komisyonu’nun Başkanvekili olan Ali Özkaya, Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi’ne gelmesi öngörülen Sosyal Medya Kanunu‘na ilişkin demeçler verdi. Özkaya’nın verdiği demeçlere göre sosyal medya üzerinde gerçekleştirilen suçlara 5 yıla kadar hapis ya da belirli bir süre sosyal medya kullanmama durumlarına da bir takım cezalar verileceğini paylaştı.

Geçtiğimiz hafta AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hakkında “bir yalan terörü ve tehdit” olarak gördüğünü paylaşmıştı, kendisi bu sözlerini KKTC ziyareti sonrasında ülkeye dönerken uçaktaki gazetecilere verdiği demeçte söylemiş ve Sosyal Medya Kanunu hakkında çalışmalarının devam ettiğini de vurgulamıştı.

Sosyal Medya Kullanmayanlara Ceza Düşünülüyor!

sosyal medya ikonlari
Sosyal Medya Kanunu'nun Yeni Detayları Belli Oldu! 3

Ali Özkaya, verdiği demeçte Almanya’nın sosyal medya platformlarını yoğun bir biçimde denetlediğini belirtti ve uyar kaldır sisteminin uygulandığını vurguladı. Bu sistemde kaldırılması gerekilen içerikler ilgili platformun yöneticisine bildiriliyor ve platforma 24 saatlik bir süre tanınıyor, paylaşım platformdan kaldırılmadığı takdirde 50 milyon euroya kadar para cezasının kesildiğini dile getiren Özkaya, vatandaşların kendilerini ilgilendiren bir paylaşım noktasında suç duyurusunda bulunabilmeleri gerektiğini ve bu olaydaki yargı sürecinin eksiksiz bir biçimde ilerlemesi gerektiğini söylüyor.

Sosyal medya ile ilgili yapılan düzenlemelerde yeniden Almanya Modelini örnek gösteren Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, normal hayatta işlenilen bir suçun sosyal medya üzerinde de suç olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor ve bu noktada sosyal medyada işlenilen suçlara cezaların gündeme gelmesini destekliyor.

Özkaya aynı zamanda Almanya modelinde bu konu hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verildiğini vurguluyor. Ayrıca sosyal medya platformlarının bir süreliğine dahi olsa kullanılmaması gibi manevi cezalar da konuyla ilgili tartışmaların arasında bulunuyor.

Amaç sansür uygulamak değil

sansür
Sosyal Medya Kanunu'nun Yeni Detayları Belli Oldu! 4

Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, sosyal medya platformlarına yönelik kanun tasarısının geride bıraktığımız dönemlerde de sık sık tartışma konusu olduğunu, sosyal medyaya dair sansür uygulanacağının iddia edildiğini söyleyerek, amaçlarının bir sansür meselesi olmadığını ifade etti.

Özellikle dört ana konu üzerinde durduklarının altını çizen Özkaya; bu konuların; terör, cinsel suçlar, yalan haber ile din ve vicdan özgürlüğüne hakaret olduğunu belirtti.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler