Cuma, Mart 29, 2024

SSD Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilgisayarlara SSD takviyesi %80’e kadar performans artışına olanak veriyor. Hazır bayram sonrası ceplerimize biraz para da girmişken SSD almak isteyenlere yönelik küçük bir rehber oluşturmak istedim. SSD almak istiyorsunuz ama hangisini seçeceğinizden emin değilseniz yazımıza göz atmanızda fayda var. Öncelikle bu yazıda marka&model önermeyeceğimi belirteyim, belirttiğim kriterlere göre kendi bütçeniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir model bulabileceğinize inanıyorum. Genede model kısmında karar veremeyen arkadaşlarımız yorumlarda belirtebilir.

Okuma/Yazma Hızı Nedir ?

Okuma/Yazma hızı alacağınız SSD üzerinde mutlaka belirtilmiştir. SSD’ye yönelmemizi gerektiren şey hız arayışımız olduğu için, okuma/yazma hızı bizim için neredese en önemli kriter. MB/Sn cinsinden SSD paketlerinde yer alan bu bilgi ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişmektedir. Kısacası ne kadar yüksek okuma/yazma hızına sahipseniz o kadar iyi bir SSD alıyorsunuz demektir.

Sata II / Sata III Nedir ?

Paketler üzerinde yazan Sata II / Sata III ifadeleri anakart üzerinde SSD’lerin bağlandığı Sata terminalleri ile ilgilidir. Sata II’nin hız limiti ortalama 300 mb/sn iken Sata III iki katına kadar performans gösterebiliyor. Anakartınız üzerindeki Sata terminalinin desteklediği hangisiyse öncelikle onu kontrol etmenizde fayda var. Şöyle ki anakartınız Sata II destekliyse Sata III alıp fazladan para ödemeniz birşey katmayacaktır.

PCI-x / M2 Nedir ?

Sata teknolojisinin üst düzey teknolojisi olarak bakabiliriz. Diğer modellere göre yüksek fiyatları ile gözümüze çarpan bu modellere eğer hız delisi değilseniz yüksek fiyatları ödemeniz gerektiğini düşünmüyorum.

SSD Boyutu Ne Olmalı ?

SSD üzerinde kuracağınız çok bir program yoksa ve sadece işletim sistemini SSD ye kurarım ve küçük birkaç programım var diyorsanız 120 GB size yetecektir. Ama günümüzde sıradan bir oyunun bile boyutunun 30-40 GB’ları bulduğunu göz önüne alırsak uzun ömürlü faydalı olması açısından 240 GB ile 1 TB arası SSD almanızda fayda var.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

8 YORUMLAR

  1. Anakartım sata II destekliyor fakat ilerleyen zamanlarda yeni anakart almayı düşünüyorum bu nedenle sata III alsam sata II destekleyen anakartımda çalıştırabilir miyim ?

  2. verdiğin bilgiler çok kıt kardeş, iyi araştırma yapıp konuyu hakettiği genişliğe eriştirmeni tavsiye ederim ya da sen bu işi yapma.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler