Cuma, Nisan 19, 2024

Teknolojik Ürün Stokları Son 7 Yılın En Kötü Günlerini Yaşıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Teknolojik ürün stokları derken donanımcı olarak aklınızda iki marka tepeden gelecektir. Evet AMD ve NVIDIA‘dan bahsediyorum. Gelen raporlara göre teknoloji stokları son 7 yılın en kötü günlerini yaşıyor. 2011 yılından bu yana kadar artan faiz oranlarına ayak uydurmaya çalışan yatırımcılar, bu düşüşe konsantre olmak isterken uzun bir süredir sektörde adeta acı yaşanıyor.

Stok sıkıntıları sadece Türkiye’de yaşanmadığı gibi, dünya genelinde de büyük stok sıkıntıları mevcut. Zira biz aynı zamanda dolar ile gelen fiyat artışları ile mücadele etmek durumundayız. Yani anlayacağınız Dünya: -1, Türkiye: -2 durumda.

Hızlı Artan Faizler Şirketleri Sıkıntıya Sürüklüyor

Faiz ile donanım parçalarının ne alakası var diye düşünen dostlarımız olabilir. Ancak birebir etkili olan bir durumdan bahsediyoruz. Hızlı artan faizler parçalara fiyat olarak zamlı geldiği için, eskiden satın aldığınız ücretleri bu sene görmeniz artık hayal durumuna geldi. S&P Bilgi Teknolojileri Endeksi (INDEXSP: SP500-45), Apple gibi dünyanın en değerli teknoloji stoklarından oluşan bir yer ile şuanda -0.05 stok durumunda.

Öte yandan diğer büyüklerden Microsoft (NASDAQ: MSFT % 106.16 – 0.05), Google (NASDAQ: GOOGL % 1092.16 – 0.05) ve Facebook (NASDAQ: FB % 151.38 -0.04) olarak kayıtlara geçti. S&P 500 ITI ise %4.8 oranında düşerek gerileme yaşadı. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz firmalar ise stok sıkıntısı yüzünden sırası ile % -5.4, % -4.13, % -4.63 oranında değer kaybetti.

Donanım firmalarının düşüşlerini merak ediyor musunuz? Sizi 2 satır aşağıda bekliyor olacağız..

Amazon ise S&P 500 IT endeksinde sayılmadı. Fakat şirketin hisse senetlerinin piyasada %6 düşüş ile 68 milyar dolar olduğu belirtildi. Tüm bu durumların aksiye yıl sonuna kadar stoklarda bir artış bekleniyordu fakat faiz artışları devreye girdikten sonra işler değişti.

Yatırımcılar satış ve bonolar gibi hızlı bir şekilde tahvil ve hazine bonosuna yönelik kâr elde ettiklerini görünce, bu tarafta olan hisselerini ya sattılar ya da yatırım yapmayı kestiler. Şuan ki görünüşe göre stok sıkıntısı yeni yıla kadar da devam edecek gibi duruyor.

amd intel nvidia

Gelelim AMD ve NVIDIA Tarafına

Ekim ayının neredeyse sonuna yaklaştık ve özellikle yarı iletken stoklarında yaşanan en kötü ayı yaşamış olduk. Gelen raporlara göre Intel bugün %3.76 oranında düşüş kaydederken, özellikle Asya tarafından gelen ürünlerde henüz düşüşün giderilmediği öğrenildi.

AMD özellikle (NASDAQ: AMD %25 – %0.0) %8’in üzerinde bir düşüş yaşayarak en acımasız zamanlarından birini yaşadı sanırım. Bu son üç ayda TX tabanlı yonga setleri için %20’lik bir düşüş kaydedilirken, AMD buna rağmen hala %150 oranında kalabiliyor.

NVIDIA ise yıllık kazandığı %33’lük bir pazar payını %29 oranında stok bazında kaybetti. Küresel faiz oranları tüm zamanların en düşüş seviyelerinde ilerlerken, ABD ve diğer ekonomik güçlerin faiz artışına gitmeleri devam ettiği sürece sıkıntılar da aynı oranda gitmeye devam edecek.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler