Perşembe, Nisan 25, 2024

Telefon Pilinin Ömrü Nasıl Daha Uzun Tutulur?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Hayatımızın her anına giren telefonlarımızın pil ömrü nasıl uzatılır? Gelin hep birlikte telefonlarımızın pil ömrünü nasıl uzatacağımızı öğrenelim…

Bildiğiniz üzere etrafımızdaki insanların birçoğunda telefon var. Hatta neredeyse olmayan yok. Ve bu telefonlarında bir pili bulunuyor. Bu pilleri her zaman değiştiremiyoruz. Özelliklede son model akıllı telefonların bataryası kullanıcılar tarafından çıkarılamıyor.

Bizde bu nedenle yazımızda telefonlarımızın pillerinin ömrünü nasıl uzun tutabileceğimizi öğreneceğiz ve telefonlarda kullanılan pillerin çeşitlerini inceleyeceğiz. Gelin yazımızın içeriğine geçelim.

Öncelikle telefonlarda kullanılan pil çeşitleri ile yazımıza giriş yapalım. Telefonlarda genellikle Li-Ion pil bulunur iken Li-Po yani lityum polimer piller daha az karşımıza çıkar. Peki nedir bu Li-Po ile Li-Ion piller arasındaki fark.

Sizlerde merak ediyorsanız hemen açıklıyayım; Li-Po ve Li-Ion piller genel itibarı ile incelediğimiz zaman çalışma prensipleri hemen hemen birbirleri ile aynıdır. Li-Ion pillerin daha sık kullanılmasının sebebi ise üretiminin daha kolay ve daha ucuz olmasından kaynaklıdır.

iphone sarj olmuyor

Li-po ve Li-ion Piller Arasındaki Farklar

Li-Po piller Li-Ion pillere göre daha ince, daha hafif ve daha küçüktür. Bunun yanı sıra Li-Po piller üstte de belirttiğimiz gibi daha maliyetli ve üretimi biraz daha zordur. Bu nedendendir ki çoğu firma Li-Ion pilleri daha fazla tercih etmekte. Li-Ion piller elektrolit olarak organik sıvı çözücüler kullanır. Bu nedenden dolayı sert bir metal ile kaplanmalı ve paketlenmelidir.

Li-Ion pillerin neden ağır, kalın ve istenilen şekli alamamasının sebebini böylelikle anlamış oluyoruz. Li-polimer pillerde ise  kuru elektrolit polimerleri kullanır ve plastiğe sarılır. Böylelikle istenilen şekli alabilir ve hafif olur. Li-po ve li-ion piller arasındaki temel farklar bunlardı. Şimdide pilimizin ömrünün nasıluzatılabileceğine geçelim.

Pil Ömrü Nasıl  Daha Uzun Tutulur ?

Her insanın kendine göre sevdiği veya sevmediği şeyler vardır. Örneğin bir insan elmayı, ayvayı ve çileği sever iken muzu sevmeyebilir. Aynı bu şekilde telefonumuzun pilinin de sevdiği veya sevmediği şeyler vardır. Pilinizin sevmediği şeyler ise şarjının yüzde 15‘in altında tutmanız, aşırı sıcak ortamda şarj etmeniz, şarjda iken kurcalamanız‘dır. Ve telefonunuzu böyle kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Ancak 2 ayda bir pil kalibrasyonu için telefonunuzu % 100 şarj ettikten sonra % 0′a kadar kullanmanız ve bir daha %100′e geldikten sonra 10-15 dk boyunca şarjda bırakmanızıda ayrıca tavsiye ediyoruz. Bu şekilde pilimiz’in nasıl daha uzun ömürlü kullanılacağını anlatmış olduk. 

pil 1

Bir diğer konu ise telefonumuzu kullanmadığımız zaman şarjının nasıl olması ve ilk kez telefonu aldığımız zaman uygulayacağımız şarj işlemi. Öncelikle telefonumuzu kullanmadığımız zaman %50 – %60 seviyelerinde ve kuru, serin bir yerde saklayabiliriz.

Telefonu ilk aldığımız zaman ise şarjını %0′a kadar bitirmek ve %100‘e kadar şarj ettikten sonra ortalama 1 saat kadar şarjda bırakmak telefonumuzun bataryası için iyi olacaktır.

Bu yazımızda anlatmaya çalıştığımız şeyler, telefonlarda bulunan pilin çesitlerini sizlere aktarmak ve telefonumuzun pilinin nasıl daha uzun ömürlü bir hale getirebileceğimiz ile alakalı oldu. Umarım işinize yaramıştır. Bir sonra ki yazımızda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. Bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor mümkün ise bunu deneyin bir düzenek hazırlayın ve 2 pili faklı durumlarda kontrol edin. #NeOlur serisi için olabilir

  2. Yararsız bir yazı olmuş. Alacağım telefond lipo pil kullanılıyor. Piyasadaki lilon pillere göre ne gibi artısi eksisi olacak nasıl kullanılmalı hiç deginmemissiniz. Yazmak için yazmışsınız sadece

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler