Perşembe, Mart 28, 2024

Temsa ve Aselsan ilk elektrikli yerli üretim otobüsünü duyurdu

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye’de yıllardır aktif bir şekilde çalışmalarına devam eden Temsa, Aselsan işbirliği ile yeni otobüsünü duyurdu. Bu otobüs Türkiye’nin ilk yerli ve elektrikli otobüsü olarak yayınlandı. İlk kez görücüye çıkan modelin adı ise Temsa Avenue EV olarak belirlenmiş.

Yeni Temsa elektrkli otobüs neler sunuyor ?

İstanbul’da düzenlenen bir etkinlikte ziyaretçilere tanıtılan Temsa Avenue EV modeli, son beş yılda ciddi ivme kazanan elektrikli araç sektörü için öncü bir yapım oldu. Tüm dünya genelinde elektrikli otomobiller için ciddi yatırımlar ve adımlar atılmaya devam ediyor. Temsa ve Aselsan‘da bu duruma kayıtsız kalmayıp Şubat 2015’te temelleri atılan ve geçtiğimiz ay çalışmaları tamamlanan Avenue EV elektrikli otobüsünü duyurmuş oldu.

Otobüs ilk etapta yurt içinde kullanıma başlanacağı gibi, sonradan yurt dışına ihraç edilerek pazarlanması planlanıyor. 12 metrelik uzunluğa sahip olan Temsa Avenue EV, toplamda 35 oturan ve 52 ayakta yolcu alabiliyor. Tam kapasitesi ise 87 yolcu olarak belirlenmiş. Otobüsün içerisinde bir de elektrikli sandalyeli yolcu taşıma bölümü bulunuyor. Zira son çıkan teknolojiler ve modeller artık engelli yolculara da büyük kolaylıklar sağlar oldu. Fakat bu durumun Türkiye’de ne kadar geçerli olduğunu ayrıca bir tartışmak lazım.

temsa avenue ev lansman
İnternet ve veri bağlantısı mevcut

Gelişen teknoloji ile birlikte bir diğer yenilik ise yolcular için düşünülen ekstra konfor. Bu durum rahatlık olarak algılanmasın. Rahatlık tabii ki önemli o artık bir “default” değer olarak kabul ediliyor. Ancak WiFi ve veri bağlantı noktaları gibi önemli özellikler de elektrikli otobüs Temsa Avenue EV modelinde unutulmamış.

Yolculuk esnasında ufak bir kimlik doğrulaması yaparak internete kesintisiz bağlanabiliyorsunuz. Fakat bu yöntemin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Sonuçta internete bağlanan bir kişinin kimlik bilgilerini isteme gibi bir haklarının olmaması gerekli. Girilmeyecek tüm siteleri belirlemek daha mantıklı olacaktır.
temsa avenue ev otobus 006
Elektronik ve mekanik tüm aksamlarının yerli olduğu bu otobüste sürücünün hemen önünde bulunan bilgi panelinde de LCD ekran yer alıyor. Burada yazılımsal gelişmeler gösterildiği gibi, önemli bilgilendirmeler tüm şoförlere anında iletilebiliyor.

temsa avenue ev otobus 002
Performans ve özellikler

Temsa Avenue EV modelinde 250 kW’lık 2700 Nm Tork üretebilen motor bulunuyor. Tek şarj ile en az 50, en fazla 70 km‘lik yol yapabiliyor. Şarj bittiğinde ise duraklarda bulunan şarj istasyonlarına bağlanarak hızlıca dolum yapılabiliyor. Quick Charge özelliği sayesinde sadece 8 dakikada dolum yapabilmek mümkün.

Temsa bu konuda güzel bir çalışma yaparak ortaya yerli ve elektrikli otobüs çıkartmış. Bu otobüsün yanı sıra Avenue iBus MD9 ve Opalin City gibi akıllı otobüs çalışmalarının devam ettiğini de belirtelim. Vatana millete hayırlı olsun..

temsa avenue ev otobus

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler