Cuma, Mart 29, 2024

Tencent, Eski Fotoğrafları Onaran GFP-GAN Teknolojisini Erişime Açtı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son zamanlarda yapay zekanın ve makine öğreniminin gücünü gösteren birçok yeni yazılımla karşılaşmaya başladık. Son örnek Tencent tarafından geldi. Çinli bilişim devi, yapay zeka sistemi kullanarak eski fotoğrafları onaran GFP-GAN teknolojisini tanıttı.

Aslında sistemin işleyişi çok basit. Amaç eski ve yıpranmış olan fotoğrafların hasarsız bir şekilde, gerçeğine en yakın olarak yenilenmesi.

Tencent GFP-GAN Nasıl Çalışıyor?

Nvidia’nın StyleGAN-2 modelinden yola çıkarılarak hazırlanan sistemde, eskimiş fotoğraflardaki görüntüler taranıyor.

Tarama yapıldıktan sonra yapay zeka, ağız ve göz çevrelerinden başlayarak temel yüz özellikleri üzerinden kişinin kimliğini belirliyor ve kişinin kimliğini koruyarak fotoğrafta bir yenileme yapıyor.

Özellikle siyah beyaz dönemden kalan eski vesikalıklarda çok sık görmüşsünüzdür, resimde yırtılmalar, delikler ya da çizgiler oluşabiliyor. Kimliği koruyarak çalışan yapay zeka, fotoğrafta eksik kalan detayları tamamlıyor ya da bahsettiğimiz bu çizgileri ve deformeleri de yok ediyor. Tabii ki fotoğrafın kalitesinin de artırılması sağlanıyor.

Tencent GFP-GAN

Şu an için çok çok iyi çalışıyor demek mümkün değil ama Tencent tarafından sunulan GFP-GAN sistemi, şu anki haliyle bile yapay zeka sistemleri için güzel bir örnek.

İşin en güzel tarafı ise Tencent’in bunu ücretsiz olarak yayınlamış olması. Açık kaynak kodlu bir şekilde sunulan sistem, GitHub üzerinden elde edilebiliyor ve başka projelerde de kullanılabiliyor.

Açık kaynak dediğimiz zaman zaten şunu anlıyoruz ki GFP-GAN bir yandan da geliştirilmeye devam edecek. Bağımsız yazılımcıların da katkısıyla beraber, iş çok farklı noktalara gelebilir.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler