Cuma, Mart 29, 2024

Tepesinde Güneş Paneli Olan SUV Araba: Fisker Ocean

Paylaş

silkroad gaminggentr

Elektrikli araç girişimcisi Henrik Fisker, 2020 Tüketici Elektroniği gösterisinin (CES) öncesinde Fisker Ocean ismini verdiği bir SUV olan ilk kitlesel pazar EV’sini tanıttı. 37.500$ ‘dan başlayan fiyatlarla satılan Fisker, elektrikli SUV’nin şarj başına 250 ila 300 mil alacağını ve çatısında güneş panelleri içereceğini söylüyor. Fisker ve onun isimsiz şirketi Fisker Inc., 2021’in sonu veya 2022’nin başlarında Ocean aracını yola koymayı planlıyor.

Fisker, ilk şirketi Fisker Automotive’in Karma olarak bilinen hibrid spor otomobilinin başarısızlığı nedeniyle üç yıl sonra Fisker Inc.’e 2016 yılında başladı. Karma, Fisker Automotive’in iflas müzayedesinden sonra bir Çinli şirket tarafından yeniden canlandırıldı; bu şirkete şimdi Karma Otomotiv, arabaya Revero deniyor.

Aston Martin DB9 ve BMW Z8 gibi simge araçlar ve Tesla’da kısa bir süre için tasarlanan Fisker, orijinal olarak yeni şirketine EMotion olarak bilinen tamamen elektrikli bir spor otomobil ile başlamayı amaçladı. 2018’de CES’te açıldı ancak Fisker, projeyi Mart 2019’da Ocean lehine askıya aldığını açıkladı.

Fisker Inc., o zamandan bu yana elektrikli SUV’si hakkında daha fazla bilgi vermek için çok zaman harcadı, Kasım ayında yaptığı açıklamada, Ocean aylık 379 dolardan başlayan ve uzun vadeli bir sözleşme olmadan kiralamayı planladığı veya EV’lerinin Volkswagen’in Electrify America şarj ağını kullanabilecek.

Ancak Fisker, Pazar günü Los Angeles, Kaliforniya’da gerçekleşen bir etkinlikte Ocean prototipini gösterdi ve şirket, EV hakkında daha fazla bilgi paylaşmayı planladığı CES’de sergileyecek.

Fisker “Dünyanın En Sürdürülebilir Aracı” diyor.

Güneş çatısı ile tasarruf edin, Ocean herhangi bir SUV sözleşmesini bozmuyor gibi görünüyor. Fisker, kamu yollarında prototipin sadece yeni bir görüntüsünü yayınladı, ancak bu sınırlı bakış açısından, Hyundai seviyesindeki bir pakette de olsa, Volvo’nun profilindeki XC40 ve burnundaki Land Rover’ın SUV’ları ile benzerlikleri var gibi görünüyor.

Fisker Ocean Unveil CES and Los Angeles.0
Tepesinde Güneş Paneli Olan SUV Araba: Fisker Ocean 2

Fisker’in Pazar günü alay ettiği teknik özelliklerden biri, Okyanusun 2,9 saniyede saatte 0 ila 60 mil arasında gidebilen bir performans veren versiyonunun olacağı. Ayrıca, birden fazla güç aktarma organı konfigürasyonu olacağını, muhtemelen Ocean’ın temel versiyonunun bir elektrikli motorla geleceğini söyledi. Şirket Pazar günü yaptığı açıklamada, temel versiyonun da yaklaşık 80kWh’lik bir pil takımı ile güçlendirileceğini belirtti.

Fisker Inc. ayrıca, Okyanusun teknolojik platformunu kullanacak iki model daha geliştirmeyi planladığını söylüyor. Girişim ayrıca bir karaoke modu (Tesla’nın geçen yıl arabalarına eklediği ) ve tüm pencerelerin bir düğmeye dokunarak yuvarlanacağı bir “California modu” gibi özellikleri sundu.

Araç hangi materyallerden oluşuyor?

Fisker Inc.’in Ocean hakkında yaptığı en çirkin iddia, “dünyanın en sürdürülebilir aracı” olacağı. Bunu, bazıları en iyi ihtimalle şüpheli olan birkaç yolla destekliyor. Güneş çatısı birdir ve Fisker’ın orijinal Karma hibrid otomobilinde ilk kez çalıştığı bir fikirdir, ancak günde sadece birkaç mil menzil eklemesi muhtemeldir. Bir diğeri, Ocean’ın “okyanuslardan ve su ürünleri yetiştiriciliğinden çekilen” terk edilmiş balık ağı atıklarından yapılan “tamamen geri dönüştürülmüş halı” kullanmasıdır.

Fisker, Rayon üretiminin çevresel tehlikelerinden nasıl kaçınacağına dair herhangi bir not vermese de, şirkete göre “yüzde 100 polikarbonat poliüretan yüzeyler ve yüzde 100 takviyeli Rayon sırtlı” özelliğe sahip iç mekan yüzde 100 vegan olacak.

Fisker Inc., bazı iç malzemelerin de polyester elyaflar ve geri dönüştürülmüş plastik şişeler ve yeniden kullanılmış kauçuk atıklar kullanacağını söylüyor. “Eko-sürdürülebilirlik, en düşük kirletici emisyon ve enerji tüketimi seviyeleri tüm üretim döngüsü boyunca garanti edilmektedir” diye yazıyor.

Tutulma ihtimali: Satabilecek mi?

Fisker her zaman iddialı vizyon için bilinen bir adamdı – şirketi de katı halli bir pili piyasaya sürmeye çalışıyor – ama aynı zamanda yürütmekte zorlanıyor. Fisker Ocean’ı hedeflediği zaman diliminde pazara girse bile, Tesla’nın elektrikli araçlarından çok daha fazla nüfusa sahip değil, giderek kalabalıklaşan bir pazara girecek. Tesla’nın da kanıtladığı gibi, pazara yeni bir araba getirmek milyarlarca dolar ve bolca şans gerektiriyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler