Salı, Nisan 30, 2024

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Geçtiğimiz günlerde, yeni sistem toplayan takipçilerimiz için bir video paylaşmıştık. Hemen yukarıda göreceğiniz videoda sistem topladıktan sonra yapılması gereken ayarlar ve önerilerden söz ettik. İşte bugün inceleme masamızın konuğu da sistemi toplarken kullandığımız ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU modeli olacak.

Yeni nesil PSU modeli, özellikle son seri NVIDIA ekran kartlarının yüksek güç ihtiyacını karşılayacak şekilde hazırlanmış. Peki bu yeni canavardan ne bekliyoruz? Yeni nesil ile neler sunuluyor? Özellikler neler? Hadi incelememize geçelim.

ATX 3.0 Standardı Nedir? Farkları Neler?

ThermalTake PSU modelinin sunduğu özelliklere geçmeden önce, şu yeni nesil PSU kavramını biraz daha açmak istiyorum. Zira bu kavramla beraber artık PC dünyasında yeni standartlar da hayatımıza girdi. Tabii ki burada açıklamamız gereken ilk yenilik, ATX 3.0 standardı olacak.

Yeni standartla beraber birçok noktada önemli değişimler yaşanıyor. Biz bunların en önemlilerini paylaşacağız. Fakat yeni standart için tüm değişimlerin bir listesini çıkartmak istesek, liste uzar gider.

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU Incelemesi 1

ATX 3.0 ile;

  • Artık ekran kartları için 12VHPWR konnektör ile 600W’a kadar güç sağlanabilecek.
  • Güç kaynağı yeni pin yapısıyla beraber, güç yeteneklerini PCIe kartına bildirebilecek ve güç sınırları bu şekilde ayarlanacak. Yani artık daha verimli bir çalışma ortamı da görmüş olacağız.
  • %200’e kadar güç dalgalanmaları desteklenecek ve yüksek oranda dalgalanmalarda bile sistemin zarar görmesinin önüne geçilecek. Böylece daha kararlı bir çalışma da sağlanmış olacak.
  • Düşük güç konusunda verimlilikler değişecek. Düşük güçte %70 verimlilikleri göreceğiz.
  • 80 Plus dışında ek bir sertifikasyon standardı karşımıza çıkacak. Cybenetics sertifikalarını da göreceğiz. Tabii ki sertifikalarda daha fazla çeşitlilik olacak.

En genel anlamda yeni ATX 3.0 standartıyla beraber göreceğimiz artılar bunlar olacak. ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU modeli de tüm bu artılara sahip olan güç kaynaklarından biri.

Gelelim yeni konnektör kısmına. ATX 3.0 standartlarında da öne çıkan kısımlardan biriydi.

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU İncelemesi

PCIe Gen5 12VHPWR Güç Konnektörleri Neler Sunacak?

Yeni konnektörler, son nesil ekran kartları için büyük bir avantaj sağlamış olacak.

12V yüksek güç konnektörü olarak isimlendirilen yeni konnektörler, 12+4 pin olarak karşımıza çıkacak ve ekran kartlarına da tek kablo üzerinden 600W değerine kadar güç sunulabilecek. Yeni nesil ekran kartlarında sık sık bu konnektörlerin kullanıldığını göreceğiz. Tek kablo yapısının olması, kablo karmaşasını da biraz daha azaltmış olacak. Ayrıca biraz daha kararlı bir güç akışı da elde edeceğiz.

Yeni yeni konnektör yapısından ve ATX 3.0 standartlarından söz ettik. Artık ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU modelimiz için incelememize devam edebiliriz.

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU İncelemesi

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W Teknik Özellikler Konusunda Neler Sunuyor?

Bir kere şunu belirtmek gerekiyor ki üst seviye bir PSU modeliyle karşı karşıyayız. Sadece yeni nesil olması değil, malzeme kalitesi ve işlevsellik adına da üst segment bir PSU modeli.

ATX 3.0 standartlarıyla tam uyumlu olan PSU, Thermaltake markasının Premium ürünlerin için kullandığı TT Premium Edition derecelendirmesine de sahip bir PSU. Şu özelliklere başlıklar halinde bakalım.

Tam Modüler Yapı

ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU, tam modüler yapıya sahip olan PSU modellerinden biri. Bu sayede sadece ihtiyacınız olan bağlantıları kullanıyorsunuz ve kablo karmaşasını da en aza indirmiş oluyorsunuz. Tam modüler yapı, sistem toplarken de işinize yarıyor.

Güç Dalgalanmalarına ve Verimlilik

Başta da belirttiğimiz gibi yeni nesil Thermaltake PSU, ATX 3.0 standartlarını tam olarak karşılıyor. Haliyle modelin %200’e kadar güç dalgalanmalarını karşılayabildiğini ve %70 düşük güç verimliliğini sunduğunu görmekteyiz.

Yeni standartla beraber gelen bu özellikler, sistemin daha kararlı ve verimli çalışması noktasında da etki gösteriyor.

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU Incelemesi 11

Çeşitli Ekran Kartları için Uyum Sunuluyor

Yeni güç kaynağı, PCIe Gen5 konnektör ile geliyor. Bu demek oluyor ki son nesil NVIDIA ekran kartlarına tek bir kablo ile güç sağlanabilir. Fakat ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU, diğer nesiller için de uyumlu.

3 VGA güç bağlantısı, 2 VGA güç bağlantısı ve 1 VGA güç bağlantısı da destekleniyor. Yani güç kaynağını diğer AMD ve NVIDIA ekran kartlarında da kullanabiliyorsunuz. Tabii ki eski modeller için bu seviyede bir güç kaynağı ne kadar gerekli tartışılır.

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU Incelemesi 14

Sıkı Voltaj Düzenlemesi ve Düşük Dalgalanma Gürültüsü

Yeni PSU, kararlı bir çalışma sunması adına, tüm yüklerde düşük dalgalanma gürültüsü sunacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca katı bir voltaj düzenlemesi de söz konusu. Voltaj regülasyonu +12V ve +5V için ±%3 üzerine çıkmıyor.

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU Incelemesi 6

Kullanılan Kapasitörler Nasıl?

ThermalTake, güç kaynakları konusunda iddialı bir marka. Markanın genelde en kaliteli kapasitörleri kullandığını görüyoruz. Bu model için de aynı durum geçerli olmuş. Seride %100 yüksek kalite 105 derece Japon kapasitörler kullanılmış.

Zaten söz konusu kapasitörlerin kalitesini biliyoruz. Uzun kullanım ömrü ve kararlı/stabil çalışma için, üst segment ürünlerde sık sık tercih edilen kapasitörlerden.

Soğutma Performansı Nasıl? Kullanılan Fan Ne?

Gelelim ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU modelinde soğutma konusunda sunulan çözümlere.

PSU üzerinde tek bir fan yer alıyor. 140 mm hidrolik rulmanlı fan, markanın yüksek performanslı fanları arasında. Ayrıca fan ultra sessiz fan teknolojisini de destekliyor.

Arka kısımda yer alan anahtarı açtığınız zaman, Smart Zero Fan özelliği devreye giriyor. Bu özellik devreye girdiği zaman fan, güç kaynağı %30 yükü geçmeden çalışmıyor. Böylece oldukça sessiz bir çalışma ortamı elde edilmiş oluyor.

Fakat ek olarak burada bir eleştiri de getirmek istiyorum. 1350W gibi güçlü bir PSU modelinden söz ediyoruz. 140 mm tek fan yeterli gelecek mi soru işareti. Testlerde bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Ama belki fan biraz daha büyük olabilirdi.

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU Incelemesi 3

Sertifika Durumu Nedir?

PSU birimi sertifika açısından da bir hayli zengin. Zaten üst seviye bir üründe aradığımız sertifikaları görüyoruz. Seri 80 Plus Gold sertifikasına sahip. Fakat başta da söylediğimiz gibi yeni standart sonrasında baktığımız başka sertifikalar da var. ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W modelinde de bu sertifikalar karşımıza çıkıyor.

PSU modelinde;

  • Cybenetics Platinum – Verimlilik sertifikası
  • Cybenetics Platinum 230v – Verimlilik sertifikası
  • Cybenetics Standart – Gürültü sertifikası
  • Cybenetics Standart 230V – Gürültü sertifikası

Sertifikaları da bulunuyor.

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU Incelemesi 10

Tüm Teknik Detaylar

  • Watt: 1350W
  • Boyutları: 150 mm X 86 mm X 160 mm
  • Ağırlığı: 1.83 kg
  • Giriş Akımı: 16-8A
  • Giriş Gerilimi: 100 – 240V
  • Güç Sinyali: 100-250 ms
  • Giriş Frekans Aralığı: 50-60Hz
  • PCI-E 6+2PİN: 6
  • PCIE 12+4PİN: 1
  • Çalışma Sıcaklığı: 0°C  ile +50°C
  • Bekleme Süresi: > %100 tam yükte 17 ms

ThermalTake ToughPower GF3 Gen5 1350W PSU Incelemesi 5

Son Sözler ve Değerlendirme

Geldik PSU modeli için değerlendirmemizin sonuna. Sunduğu özellikler, yeni standartı tam olarak karşılaması, sahip olduğu sertifikalar ve malzeme kalitesi açısından bakacak olursak üst seviye bir PSU ile karşı karşıyayız. Belki fan kısmında biraz daha büyük bir fan tercihi olabilirdi ama onu da çok büyük bir eksi olarak sayamayız.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta, sisteminizin böyle bir güç kaynağına ihtiyacı olup olmayacağız. ATX 3.0 ve 1350W gücünde bir PSU için gerçekten baba bir sistem gerekebilir. Artık orası kullanıcıların seçimi olacak.

pch tavsiye eder ve ustun performans odul 2023

Artıları

  • ATX 3.0 standartlarını karşılıyor.
  • Hem Gold Plus hem de Cybenetics Platinum sertifikaları var.
  • Üst seviye kalite Japon kapasitörleri kullanılmış.
  • Tam modüler yapıda. İhtiyacınız olan kabloları kullanıyorsunuz.
  • Ultra sessiz fan teknolojisinin kullanılması güzel bir artı.
  • 10 yıl garantisi var.

Eksileri

  • Fiyat biraz daha TR koşullarına uygun olabilirdi.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler