Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye’nin Yeni TAI TF-X Milli Savaş Uçağı Detayları Açıklandı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye artık kendi yerli savaş uçaklarını üretmeye başlarken, hayalden değil TAI TF-X gibi gerçeklerden bahsediliyordu. Kimisi yine karalama kampanyaları düzenledi, kimisi inanmadı. Ancak düşman çatlatırcasına çatır çutur gelen yeni milli savaş uçağımız TAI TF-X‘in tüm detayları Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklandı.

Milli Savaş Uçağımız TAI TF-X Neler Sunuyor ?

Yine ön yargılı kişiler bu haberi okuduklarında diyecekleri ilk şey “ıh ama bunun vidalarını biz üretmemişiz ki, yurt dışından gelmiş. Nasıl milli oluyor bu ?” olacak. Bu tip insanları gerçekten anlamakta güçlük çekiyoruz. Ulan Türkiye bu kadar zor günlerden geçerken, aynı zamanda kendi yerli ve milli araçlarını yapmaya da gayret gösteriyor. Daha üç – dört yıl öncesine kadar ASELSAN bünyesinde nice mühendisler hayatını şaibeli olarak kaybetti.

Her yanımız sahtekarlar ile çevriliyken, bir de ülkenin içerisinde bu tip insanlar olunca bitiyorum. Biraz da destek ol ne var ki.. Neyse tansiyonu daha fazla yükseltmeden MİLLİ Savaş Uçağımızın detaylarından sizlere bahsetmiş olacağım.

İlk açıklama Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli tarafından yapıldı. Türk Havacılık ve Uzay A.Ş tarafından Milli Muharip Uçak Geliştirme Projesi kapsamında olan yerli savaş uçağımız, son virajlara girerken BAE Systems’in ortaklığında gerçekleşecek. Şuanda üzerinde temel çalışmalar devam ederken, uçağın hiçbir gecikmesi olmadan 2023 yılında gökyüzünde olacağı bilgisi verildi. Aynı zamanda TF-X milli savaş uçağı eğitim amaçlı da kullanılabilecek.

Tasarımsal olarak Lockheed Martin F-22 Raptor modeline benzeyen TF-X, radar dalgalarını sönümleyerek kaybolabilme özellikleri ile gelecek. Aynı zamanda kompozit malzemeden üretildiği gibi, beşinci nesil savaş uçakları sınıfında konumlandırılıyor. Geliştirilmiş ASEA radar sistemi üzerine kurulacak olan model, ASELSAN tarafından geliştirilen pek çok elektronik parçayı da üzerinde barındıracak.

milli savas ucagi tf

Birim Maliyeti Ne Kadar ?

Yine resmi rakamlara göre projenin toplam maliyeti 20 milyon dolar. Uçağın birim maliyeti ise tahmini olarak 100 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor. Ek olarak uçağın aynı zamanda sadece Türkiye tarafından da kullanılacağını belirtelim.

Eğer komşu ülkelerden (Azerbaycan gibi) istek veya sipariş talebi gelirse, değerlendirileceği de iddialar arasında yer alıyor. Yeni yayınlanan animasyon videosuna da hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.

VİDEO

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

8 YORUMLAR

  1. bende bir bok bilmeden haber niyetine bir şey yazan sonrada kıymeti bokundan menkul gibi üstüne ahkam kesenlere bitiyorum.. madem haberi vermekle kalmadın bir de yorumladın..
    haydi biraz doğrayalım seni.
    Neden?
    Yorumlamak demek konu hakkında yorum yapacak kadar bilgi sahibi olmak demektir.
    Temel Kotil amcamızın IDEF17’deki yorumlarından başlayarak sağlı sollu geliyorum.. Kotil amacamız Mayıs 17’de derki 4 bin yeni mühendisie ihtiyaç var. 4 yılda PDR aşamasına geleceğim. elindeki bütün yetenekleri senin deyişinle “çatur çutur” harcayan Kotil amcamız bırak 4 bin yeni cahil deneyimsiz mühendis almayı.. yetenekli ve tecrübeli olanları da elden kaçırmaktadır. PDR için 4 yıl geçerse takvim 2021i gösterir.. CDR iç en az 2 yıl alır.. CDR’dan çıkanın prototipe dönmesi en az 3 yıl. Yer testlerine başlamadan önce gösterilmesi bu durumda en iyi 2026.. daha yer testi başlamadı… ilk uçuş için iyi tahminle 3 yıl bekleseler 2029.. Burası Türkiye… 2030’dan önce o uçak uçsun… gel öp beni..
    yorum yapmayı biliyorsun ya.. biraz finans tokadı.. bir uçağın maliyeti nasıl hesaplanır biliyor musun? yapım maliyeti değil.. uçuş maliyeti… yaktığı yakıt dışında bakım maliyeti, bakım için yerde kalma maliyeti, pilot eğitim maliyeti, yedek parça maliyeti, teknik adam eğitim maliyeti… eğer bir uçağı muharip görev için tasarlamışsan ve onu eğitim için uçuruyorsan salak derler..
    ferrari ile pazarda dolaşmaya benzer.
    ve üretim maliyeti… eğer biri bir uçağı tek başına yapıyorsa bugünün savunma dünyasında o uçağa aptal işi diye bakılır… çünkü çok maliyetlidir tek başına uçak yapmak… başka ülkeler ortak girmiyorsa kıçlarıyla gülüyorlar demektir.
    kapiş?

  2. Bilgi verene bile tahammülü olamayan zavallılar…yaptık savaş uçağı…uçuş maliyetini hesaplarsın artık .temel Kotili beğenmeyen pek bilgili cuhela…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler