Perşembe, Ekim 17, 2024

Wanacrypt0r 2.0 Virüsüne Karşı Acilen EternalBlue Açığını Kapatın

Son bir hafta içerisinde adeta gündem olan WannaCry virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. İlk olarak Wanacrypt0r 2.0 olarak karşımıza çıkan bu virüs, şimdi şekil değiştirerek Windows 10 kullanıcılarına da sızmaya başladı. Peki bu virüse karşı önlem olarak EternalBlue açığını nasıl kapatacağız ?

Virüs EternalBlue Açığını Kullandı

Şimdi virüsü yazan bir kitle var ve gerçekten de başarılı oldular. İlk versiyon 2.0 yayılımında Windows’un EternalBlue açığını kullanarak kullanıcıların bilgisayarına sızıyor ve artık iptal noktasına getiriyordu. Sonradan virüs çözülmeye başlayınca virüsü yazan hackerlar güncelleme yaparak işleri daha da zorlaştırdı. Eğer virüs hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz burada yazdığım makaleye göz atabilirsiniz.

wanna cry virus 002 - PC Hocası

Şimdi gelelim bu virüsün ilk şekil değiştirmeden önceki önlem aşamasına. Şuanda virüs şekil değiştirdiği için kesin çözüm yöntemleri araştırılıyor. Fakat virüs Windows‘un EternalBlue açığından faydalanarak sızdığı bilgisi doğrulandı. Siz de önleminizi almak için aşağıdaki adımları izleyin:

❱ 14 Mart tarihinde yayınlanan Windows güncellemesini acilen yapın.

❱ Windows 10 altı kullanıcıysanız irtifa kazandıracak içeriği belli olmayan ve güvenilir olmayan siteleri bir süre ziyaret etmeyin.

❱ Antivirüsleriniz yine her ihtimale karşı güncel kalsın. Güncelleme de geldiği anda hemen yapın. Zira şuanda Antivirüs firmaları harıl harıl virüsü tespit edebilecek database oluşturuyorlar.

BENZER:  PlayStation'ın DLSS'i, Spectral Super Resolution Bütün Oyunlarda Çalışacak

❱ Onun dışında virüse karşı yapabilecek pek bir şeyimiz yok hocalar. Elimizin kolumuzun bağlı olduğunun altını çizelim. Bazı web siteleri “Wanna Cry virüsünden korunma çok basit” gibi içerikler oluştursalar da, virüs sürekli güncelleme kazanarak eski işlevselliğini kaybediyor. O yüzden her atılan adıma da inanmadan önce ufak bir araştırma yapmayı ihmal etmeyin.

Windows’un yaptığı 14 Mayıs güncellemesi hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Boşa Wanna Cry açıklaması aramayın. Microsoft yaptığı hatayı kabul ederek oraya çözümünü yazmaz. Sadece kapattığı açığı yazarak yüzeysel geçer. Arka planda deliriyorlar çözüm için orası kesin.

14 mart windows guncellemesi - PC Hocası

Güncellemeleri Nasıl Yapıyoruz ?

Windows’un bu önemli güncellemesini yapabilmek için Başlat – Denetim Masası – Windows Update kısmına gelerek ‘Güncelleştirmeleri Denetle’ seçeneğine tıklayın ve bir süre bekleyin. Ardından yeni güncellemeleri taradığında ise ‘Güncelleştirmeler Başlatılsın mı ?’ uyarısı verecektir. 

Tüm güncellemeleri bitirdikten sonra bilgisayarınıza reset atarak işlemleri tamamlayın. Tekrar hatırlatmakta fayda var: Bu virüs şuanda şekil değiştirdiği için sadece Windows‘un son açığını kullanarak bulaşmıyor. Yine de tedbiri elden bırakmamakta fayda var.

windows 10 wannacry - PC Hocası

WannaCry’ın Bulaştığı Windows Sürümleri Neler ?

Windows Vista SP2

Windows Server 2008 ve SP1

Windows 7

Windows 8.1

Windows RT 8.1

Windows Server 2012 ve R2

Windows 10

Windows Server 2016

silkroadgaminggentr

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. Herkes bence önlemini almalı çünkü çok tehditli bir virüs.Mesela ben bugün korkumdan 5 saat bekledim windows 10 u yeni sürümüne güncelleyip rahatladım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler