Cuma, Mart 29, 2024

Windows 10: Kapanışta Açık Programların Geri Yüklenmesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Windows 10‘a geçişten sonra gelen güncellemelerin ardı arkası kesilmiyor. Sürekli yenilik peşinde koşan ve kullanıcıya yeni deneyimler sunmayı hedefleyen Windows geçtiğimiz günlerde yayınladığı Windows 10 Fall Creators Update ile kullanıcıların bilgisayarı kapatırken açık olan programlarını tekrar açtıklarında karşılarına çıkartan sistemi kullanıma sundu. 

Ani elektrik gitmesi, bilgisayar kapanması ile tarayıcılarımızda açık olan sekmeler tekrar bilgisayarımızı başlattığımızda kaldığımız yerden devam ediyordu. Şimdi ise bu özellik sadece tarayıcılar ile sınırlı değil. Bilgisayarın kapanma komuduna getirilen düzenleme ile ( önceden bütün uygulamalar kapatılıp bilgisayar kapatılıyordu ve tekrar bilgisayarınızı başlattığınız da ihtiyacınız olan programları elle açıyordunuz; son güncelleme ile bilgisayarınız kapatılırken açık olan programlar kaydediliyor bir sonraki bilgisayar açılışınız da kayıtlanan bilgilerden son çalıştığınız programlar bulunup başlatılarak size sunuluyor) bilgisayarı kapatırken açık olan tüm programlara tekrar ulaşabiliyorsunuz. 

Microsoft, bu güncellemeyi kullanıcıların çalışmaya kaldığı yerden devam edebilmeleri için kullanıma açtığını söylüyor. Örneğin; evde ki bilgisayarınızı kapattınız ve işe gittiniz, çalışma bilgisayarınızı açtığınız da evde ki bilgisayarınız da kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz (Aynı microsoft hesabının iki bilgisayarda tanımlı olmasıyla). Burada dikkat çekmemiz gereken bir diğer konu ise bu güncellemeyi yaptıysanız Windows arayüzünden bu özelliği kapatmanızın bir yolu yok.

Microsoft yetkilileri eğer bilgisayar açıldığında program başlatılsın istemiyorsanız tümünü kapattıktan sonra bilgisayarınızı kapatın diyor. Bu nokta da şirketi haklı bulmuyorum. En azından özelliğe dair açılıp kapanan bir butonu ayarlar bölmesine eklemeleri ne kadar zor olabilirdi?  Bana kalırsa bu güncelleme de gelen avantajı – veya kişiye göre dezavantaj – kullanmak kişinin iradesine sunulmalıydı. Bu nokta da birçok senaryo üretilebilir; acilen bir yere çıkmanız gerekti ve başkalarının görmesini istemeyeceğiniz şeyler ile uğraşıyordunuz fakat o an herşeyi kapatmak aklınıza gelmedi ve direk bilgisayarı kapattınız. Daha sonra bir arkadaşınız sizin bilgisayarınızı açtı, evet malum tablo. Herşeyiniz ortada. Ben bilgisayarımı kimseye vermem demeyin ya bir sonraki kullanacağınız da yanınızda bir arkadaşınız olursa? 

Bu nokta da her ne kadar Windows’u takdir etmemiş olsam da elbette bu özelliği dışarıdan kontrol etmenin yolu var. Eğer siz de Windows 10 Fall Creators Update güncellemesini almış bir bilgisayar kullanıyor ve bu özellikten memnun değilseniz küçük bir araştırma ile nasıl iptal edebileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. Merhabalar küçük bir araştırma ile nasıl kapatılacağını öğrenebilirsiniz yazmışsınız ama ama kapsamlı araştırma ile dahi hatta microsoft kendi sitesinde dahi kapatılamadığı yazmakta sonuçta kişisel kullanılan bir bir bilgisayarın başkaları açtığında yapılan her işlemin karşılarına çıkması hoş bir durum gibi gelmiyor bana şayet bildiğiniz bir yol varsa paylaşım yaparsanız çok iyi olur

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler