Salı, Eylül 10, 2024

X Platformu Verileri İzinsiz Kullanıyor mu?

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), X’in kendi yapay zeka aracı Grok’u eğitebilmek için Avrupa’daki kullanıcı verilerini izinsiz kullandığına dair bir iddia ortaya koydu.

Paylaş

Dijital medyada yapay zeka hakimiyeti sürdüğünden beri kullanıcı güvenliğine ilişkin soru işaretleri de beraberinde geliyor. Bugünün kullanıcı verilerine yönelik tehdit haberi de X platformuna dava açan İrlanda Veri Koruma Komisyonu’ndan (DPC) geldi.

Yapay zekanın verileri sentezleyerek kullanıcılara yeniden sunması, güvenliğe yönelik soru işaretlerini doğuruyor. Güvenlik eleştirilerine maruz kalan platformların veri kaynağı ve kullanıcı güvenliğini koruyan esaslarını detaylı şekilde açıklaması gerekiyor. Bugün, yapay zekanın veri toplama esaslarına yönelik tehdit okları Elon Musk’ın sosyal medya platformuna yöneldi.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), platforma kendi yapay zeka aracı Grok’u eğitebilmek için Avrupa’daki kullanıcı verilerini izinsiz kullandığına dair bir iddia ortaya koydu. Yasal işlemlerin başlatıldığı X platformunun kullanıcıları eksik şekilde bilgilendirerek verileri izinsiz kullandığına ilişkin eleştiriler söz konusu oldu.

Grok acik kaynak - PC Hocası
x-verileri-izinsiz-kullaniyor-mu-1

 

Eleştiri Okları X Üzerinde!

DPC, platformun Temmuz ayında sunmuş olduğu kullanıcı izinlerine yönelik beyanları yetersiz buldu. Oluşum, platformun kullanıcı verilerinin yapay zeka eğitiminde kullanımına yönelik kararda ayarların yetersiz olduğunu belirtti. İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), kullanıcıların verilerini açık rıza olmadan yapay zeka eğitiminde kullanabilmenin Avrupa Birliği genel veri koruma düzenlemelerine aykırı olduğunun altını da çizdi.

BENZER:  Imagen 3 Ücretsiz Kullanıma Açıldı | Biz de Denedik

Platforma yöneltilen iddialara göre yapay zekanın eğitimine ilişkin özellik “varsayılan” olarak kabul edildiğinde kullanıcıların verilerini toplarken yeterli bir açıklama yapılmıyor. Aynı şekilde bu ayar kullanıcılar tarafından devre dışı bırakılsa bile alınan önlemlerin yeterli olmadığı düşünülüyor. Dolayısıyla İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), platformun kullanıcılara yönelik izin politikalarında daha hassas davranması gerektiğinin altını çiziyor.

x-verileri-izinsiz-kullaniyor-mu
x-verileri-izinsiz-kullaniyor-mu

İlgili komisyon yapay zeka eğitimi için kullanıcı bilgilerini toplama adımlarının geçici olarak durdurulması ya da tamamen yasaklanmasını öneriyor. Platformun veri kullanımına ilişkin esasları değiştirebilecek bu adımın gerçekleşmesi durumunda X, yüklü mali yaptırımlara maruz kalacak gibi görünüyor. Avrupa’da X kullanıcılarının güvenliğine yönelik atılan bu adımın sonuçlarını merakla takip ediyor ve kullanıcı güvenliğinin hassas politikalarla sağlanmasını temenni ediyoruz.

silkroadgaminggentr
Elif Aksüt
Elif Aksüt
Yazar, okur, üretir, paylaşır ve öğretir🌺

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler