Cumartesi, Nisan 20, 2024

XPG, Caster DDR5 RAM Serisini Duyurdu! İşte Özellikler

Paylaş

silkroad gaminggentr

DDR5 RAM dönemini sadece kağıt üzerinde değil, resmen başlattık. Son nesil Intel işlemcilerden sonra gelen duyurularla beraber piyasada birçok markanın DDR5 RAM serilerini görür olduk. Şu sıralar ise bu alanda çok iddialı olacak yeni bir seri ile tanıştık. Oyuncu donanımları konusunda iddialı marka XPG, Caster DDR5 RAM serisini duyurdu.

Bir RGB aydınlatmalı model ve sadelik severler için bir düz modelle karşımıza çıkan yeni RAM ailesi, özellikle hızıyla fark yaratacak gibi duruyor. O zaman hiç sizi meraklandırmayalım da şu yeni seri için bilgilere bakalım.

Caster DDR5 RAM Serisinde Nasıl Bir Tasarım Var?

Üründe iki ayrı tasarım stili var. Daha doğrusu seride tasarım konusunda ayrılan iki model var. Bunlardan birinde RGB aydınlatma kullanılmış. PC Hocası takipçileri içerisinde RGB aydınlatmasız sistem kurmayanlar olduğunu biliyoruz. 🙂 Tam onlar için uygun olan RGB modeli ve bir de sadelikten yana olanlar için sunulan aydınlatmasız model var.

Caster DDR5 RAM

Caster RGB DDR5 RAM Tasarımı

Bu modelde alt kısımda yine kesikli çizgilerle oluşturulmuş olan gri pasif soğutma kapağı artısını görüyoruz. Hemen üst bölümünde ise yatay üçgenç şeklinde RGB şeritlerinin eklendiğini ve orta kısımda da XPG yazısının yer aldığını görüyoruz.

Kaçırmayın: Sıvı Soğutmalı XPG SPECTRIX D80

Burada kullanılan RGB ışıklandırma uyumlu anakart yazılımlarıyla ayarlanabiliyor. Tabii ki XPG RGB Sync yazılımını kullanarak ışıklandırmayı ayarlamanız da mümkün. Müzik modu, nefes alma modu gibi efektler de kullanılabilir. Tercih size kalmış.

  • Boyut: 133.35 mm X 43 mm X 8.4 mm
  • Ağırlık: 52.3 gram

Caster DDR5 RAM

 

Caster DDR5 RAM  Tasarımı

Gelelim diğer RAM modelinin tasarımına. Aslında çok büyük bir fark söz konusu değil. Yine çelik grisi bir pasif soğutucu tercih edilmiş durumda. Hem alt kısımlarda hem de üst kısımda güzel bir renk uyumu yakalanmış.

Asimetrik kesimiyle de dikkat çeken tasarımda üst kısımda XPG logosunun yeri de değiştirilmemiş. RGB aydınlatma yok ama bu modelde oturaklı şık bir tasarımla geliyor.

E artık tasarım için ek bir şey söylemeyeceğim. Zaten iki ayrı model için de tasarımı gösteren görselleri yukarı ekliyor olacağım. Siz de karşılaştırabilirsiniz. Biz yavaştan teknik donanımlara geçiş yapalım. Çünkü DDR5 serisinin asıl vurucu noktası teknik özellikleri.

  • Boyut: 133.35 mm X 37.5 mm X 8.4 mm
  • Ağırlık: 42.6 gram

Caster DDR5 RAM

Caster DDR5 RAM

Caster DDR5 RAM Teknik Özellikleri Nasıl?

Tabii ki tüm DDR5 artılarını bu serilerde de görmekteyiz. Ama hız konusunda Caster DDR5 RAM serisi biraz daha iddialı gibi. DDR4 serilere göre 2 kat daha yüksek hızlar var. Özellikleri ve artıları parça parça ele alacağım.

Dahili ECC: DDR5 serilerinde en çok göze batan artılardan biri bu olacak. Dahili hata düzeltme kodu ECC, kullanıcıların işini bir hayli kolaylaştıracak.

Caster DDR5 RAM

Entegre Güç Yönetim Devresi (PMIC): Bir başka DDR5 artısı. Artık anakart üzerinden değil de dahili PMIC kullanılmakta. Caster DDR5 RAM serisi bu artıyla beraber çok daha kararlı ve yüksek performanslı çalışabiliyor. Hız aşırtma konusunda da daha istikrarlı yapının artısı kullanılıyor.

XMP 3.0 Desteği: Hız aşırtma olayı her zamankinden daha kolay. BIOS ayarlarıyla tek tek uğraşıp düzenlemeler yapmanıza gerek yok. XMP 3.0 desteğiyle en iddialı olan hız artışı elde ediliyor.

Caster DDR5 RAM

Hız Konusu: Caster DDR5 RAM ürün sayfalarına baktığımız zaman, yeni serinin hız konusunda çok iddialı olduğunu gördük. 7000 MT/s değerinde çalışan RAM’ler, performansıyla göz dolduracak onu anladık. Öyle ki DDR4 serilerinde standart olarak sunulan değer 3200 MT/s civarındaydı. Bu da güzel bir artı olarak karşımıza çıkacak.

Kapasite: İki modelde de yer verilen kapasite 16 GB olarak gözüküyor. U-DIMM form faktöründe bellekler için ek olarak bir kapasite gelecek mi göreceğiz. Şimdilik iki seri de 16 GB kapasiteli.

İki yeni modeli verdik. Ama bir bonus modelden daha söz etmeden yazımızı bitirmek istemiyorum. Marka sevilen Hunter serisinde de DDR5 güncellemesi yaptı. O konuda da birkaç söyleyeceğimiz bir şey olacak.

Bellek:DDR5
Kapasitesi:16 GB
CAS Gecikme Değeri:36-40
Hız:7000, 6400, 6000 MT/s
Çalışma Gerilimi:1,35V – 1,25V
Çalışma Sıcaklığı:0 derece ile 85 derece

Bonus: XPG Hunter DDR5 RAM Modelleri de Geliyor

DDR4 döneminin sevilen serisi Hunter için yapılan güncelleme ile beraber seriye DDR5 bellek eklendi. Daha iyi bir soğutucu tasarımına sahip olan bu modelin de 5200 MT/s hızlara kadar çıkabildiğini belirtelim. Yine Hunter DDR5 modeli için de ilerleyen günlerde daha detaylı bilgiler vereceğiz.

Caster DDR5 RAM serisi ve güncellenen Hunter modeli için bilgilerimiz bu kadar ile sınırlı. Artık yeni döneme geçtiğimiz kesin. XPG yeni dönem için güzel bir hazırlık yapmış. Kullanıcılar yeni serilere ne kadar ilgi gösterecek göreceğiz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler