Çarşamba, Mayıs 8, 2024

Yapay Zekaların Başka Yapay Zekalar Geliştirip, Eğitebildikleri Ortaya Çıktı

ChatGPT gibi dil modelleri kendisi kadar karmaşık olmayan yapay zekalar oluşturup, oluşturdukları bu yapay zekaları eğitebiliyor.

Paylaş

silkroad gaminggentr

ABD’de bulunan ve yapay zeka alanında çalışmalar yürüten Aizip adlı bir şirket, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile yapay zeka alanında bazı ortak çalışmalarda bulundu. Bu çalışmaların sonucunda yapay zeka dil modellerinin başka yapay zeka sistemlerini oluşturarak, onları eğitebildiklerini gözlemlediler.

Aizip’in CEO’su Yan Sun, Fox News’a verdiği röportajda:

“Gelişmiş büyük yapay zeka modellerini, daha küçük modelleri inşa etmek için kullanıyoruz. Tıpkı büyük abinin, küçük kardeşinin gelişimine destek sağlaması gibi”

şeklinde açıklamalarda bulundu. Sun bunun kendi kendine evrilip gelişebilen yapay zekalara yönelik ilk adımlardan olduğunu da belirtti.

Aizip’in kurucularından Yubei Chen ise bu konu hakkında:

“Büyük ve küçük yapay zeka sistemlerinin, birlikte çalışarak gelecekte eksiksiz bir ekosistem oluşturacağına inanıyoruz.”

ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda bu türden yapay zekaların ufak cihazların içine entegre edilebileceğini dile getiren Yubei Chen, soyu tükenmekte olan canlıların takibinde, işitme cihazlarında ve petrol hatları gibi denetlenmesi gereken alanlarda da kullanılabileceği fikrini savunuyor.

Küçük Yapay Zeka Modelleri Verimliliği Arttırabilir

Günümüzde “akıllı” olarak belirtilen pek çok ev aletinin çok da akıllı olmadığını varsayarsak, bu tür yapay zekalar bu cihazlara entegre edildiğinde hem verimlilik düzeyleri hem de kullanışlılığını oldukça arttıracaktır. Aynı şekilde daha az işlem gücü gerektiren işler için milyonlarca dolarlık sunucuları çalıştırmaya gerek kalmayacağından, çevrecilik konusunda da oldukça işlevsel olabilir.

Yapay zekaların yetenekleri her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Cihan Seldüz
Cihan Seldüz
Teknoloji ve bilime ilgi duyan, bu konularda bol bol araştırma yapıp kendini geliştirmeye çalışan PC Hocası editörü.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler