Salı, Nisan 23, 2024

Yeni Çipli Kimliklerin Veriliş Tarihi ve Özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

İlk olarak pilot illerimizde faaliyete girecek olan çipli kimlik kartları , İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onay aldı ve dağıtıma hazırlandı. Peki yeni çipli kimlik kartları ne zaman verilecek ? Yeni çipli kimlik kartlarının özellikleri neler ? Detaylar haberimizde.

Yeni Çipli Kimlik Kartları Ne Zaman Verilecek ?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan her bireyi ilgilendiren yeni çipli kimlik kartları 14 Mart 2016 tarihinde dağıtılmaya başlanacak. Tabii ki yeni çipli kimlik kartları ilk olarak belirlenen pilot illerimizde yürürlüğe girecek.

Pilot illerimizin başında ise Kırıkkale yer alıyor. Böylece 1976 yılından beri kullanmış olduğumuz nüfus cüzdanlarımız artık tarihe karışmış olacak. Eski nüfus cüzdanlarımızı da yenisini alırken vereceğimiz gibi, çipli sistem ile çalışan yeni kimlikler asla taklit ve tahrif edilemeyecek düzeyde tasarlandı.

Nedir Bu Çipli Kimlik Kartlarının Özellikleri ?

Aynı zamanda “Akıllı Kimlik Kartı” olarak isimlendirilen yeni nüfus cüzdanları seyahat belgesi olarak da kullanılacağı gibi, elektronik imza özelliği de bulunacak. Bu sayede hiç bir imza aparatına ihtiyaç duymadan elektronik ortamlarda işlem yapabileceğiz. Yeni kartlar kötü kullanım için başkalarının eline geçse de kullanamayacağı gibi, anında kimlik kendisini bloke edecek.

Kopyalanması ya da üzerindeki verilerin değiştirilmesi mümkün olmayan kimlik kartı ile vatandaş farklı belge, kart taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek. Kimlik kartlarının yıl sonuna kadar tüm illerde yaygınlaştırılması ve 3 yıl içinde de her vatandaşa dağıtılması hedefleniyor. Türkiye, e-dönüşüm süreciyle e-kimlik uygulamasına geçerek büyük mesafe kat etmiş olacak.

yeni-kimlikler
1 GB’a Kadar Veri Depolayabilecek

Evet, bu başlığı okurken biraz şaşırmış olabilirsiniz ancak yeni çipli kimlik kartlarının çoklu fonksiyonları kullanım amaçlarını da genişletiyor. e-Devlet kapısı sistemine entegre olan ve e-Devlet üzerinde sunulacak tüm hizmetleri yeni kimlik kartları ile kullanabileceğimiz gibi, şifre almadan sisteme giriş yapabileceğiz.

Çipli kimlik kartlarının en ilginç özelliklerinden birisi de 1 GB’a kadar veri depolayabilecek olması. Banka hesap numaraları, ehliyet, maaş, sağlık ve diğer bilgilerin de yer alacağı kimliklerin üzerinde şifreli bir adet de çip bulunuyor.

Kullanım alanlarına gelecek olursak oteller, hastaneler, bankalar, okullar, GSM operatörleri, emniyet ve noterlerde de sorunsuz bir şekilde kullanılabilecek. Açıkçası çok fonksiyonlu ve teknolojik çipli kimlik kartları başlangıçta 45 yaş üstü kişiler için epey bir zorlayacak gibi görünüyor. Genç arkadaşlarımız kimlik kartlarının özelliklerini kısa sürede kavrayacak olsa da, sağladığı kolaylıklar işimize çok yaracak. Böylece vatandaşlar belge ve kart taşımaya gerek duymadan kimlik doğrulaması yapabilecekler.

Çalınırsa Ne Olacak Bu Kadar Bilgi ?

Yeni çipli kimlik kartları için ne çok merak edilen konulardan birisi de çalındığında ne olacağı. Bu konuya da şöyle açıklık getirelim: yapılan resmi açıklamaya göre üst düzey güvenlikli kimlik kartları başka bir kişinin eline geçtiğinde kullanılamayacağı gibi, anında bloke edilebilecek. Sahte veya çalıntı kimlik ile hat çıkartma olaylarının da böylece son bulacağı gibi, kimliğin size ait olduğunu doğrulayan pek çok güvenlik aşamasından geçeceksiniz.

Biyometrik veri kaydı (sağ ve sol el parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi) özelliği ile sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerinin önüne kolayca geçilebilecek. Noter, tapu, emniyet, okul veya kamu kurumlarında kimlik kartını gösteren kişi öncelikle o kimliğe ait şifresini girmesi gerekecek. Eğer şifre 3 kez yanlış girilirse SIM kartlardaki sistem gibi bloke olacak. Yeni çipli kimlik kartlarının üzerinde yer alan güvenlik teknolojisi sayesinde taklit ve tahrif edilemeyeceği belirtiliyor.

cipli-kimlik
Vizesiz Ülkelerde Seyahat Belgesi Olarak Kullanılacak

Bir diğer önemli özelliklerinden birisi de kimlik kartının ön ve arka yüzünde yer alan bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örtügü ICAO 9303-3 standartlarına uygun basıldığı için, temassız yonga içeriğindeki bilgiler ile vize istemeyen ülkelerde seyahat belgesi olarak geçecek. Bunun için sınır kapılarında veya havaalanlarında çıkış yaparken biyometrik veri kaydını sistem okuyarak doğrulama işlemi gerçekleştirilecek.

TÜBİTAK Özel İşletim Sistemi İle Çalıştırıyor

Yeni kimlik kartlarımız bir çok doğrulama yöntemi ile donatıldığı gibi, kişiye özel şifresi ile kredi kartlarını anımsatıyor. İlk kimlik başvurusunda pin zarfı ile verilecek olan özel şifre vatandaşa tahsil edildikten sonra isterlerse unutmayacakları bir şifre ile değiştirebilecekler.

Çipli kimlik kartlarının üzerinde iki adet bağımsız çip bulunuyor. Bu çipler sayesinde kartın sahibine ait nüfus bilgileri, biyometrik veri kaydı ve karta ait bilgiler yer alıyor. Tübitak tarafından geliştirilen özel işletim sistemi bu kartların güvenliğini sağladığı gibi, kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde bilgileri hiçbir şekilde kopyalayamayacak. Kopyalamak isterlerse ilk olarak Tübitak’ın geliştirdiği özel sistemi geçmeleri gerekecek.

Yarın sabah saat 08:00 itibari ile birincil pilot bölge olan Kırıkkale‘de dağıtılacak olan çipli kimlik kartları , 2017 yılına kadar tüm ülke genelinde dağıtılmış olması planlanıyor. Bakalım yeni nüfus cüzdanlarımız bizlere ne gibi avantajlar sağlayacak biz de merakla bekliyoruz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

9 YORUMLAR

  1. Ne kadar güvenebiliriz ki ? Sonuçta her şeyimiz içerisinde olacak kırılmayacak sistem yoktur o yüzden ben tüm bilgilerimi içeriye vermektense bazılarını vermeyi tercih ederim.

    • Semra hanım, siz çantanızda veya cüzdanınızda kredi kartı, kimlik vs taşımıyor musunuz ? Hepsini taşımak yerine tek bir kart olacak fena mı ? Sizlere yaranılmaz ki zaten

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler