Cumartesi, Nisan 20, 2024

Yeni Nesil Konsollarda Kullanılacak AMD Gonzalo İşlemcisi Göründü!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Masaüstü sistemlerde Ryzen serisi ile güçlü bir çıkış yakalayan ve oyun konsolu tarafında NVIDIA karşısında avantaj yakalayan AMD’nin yeni nesil oyun konsolları için geliştirdiği AMD Gonzalo işlemcisi hakkında detaylar ortaya çıktı.

CES 2019 fuarında Microsoft, yeni nesil Xbox konsolları için AMD ile çalışmaya devam edeceğini duyurmuş ve yeni konsolun farklı bir AMD mimarisine sahip olacağını belirtmişti. PC donanımları tarafında yaptığı sızıntılar ile adından söz ettiren TUM_APISAK, AMD’nin yeni nesil oyun konsolu işlemcisi hakkında çeşitli bilgiler verdi.

amd gonzalo işlemcisi göründü 2

AMD Gonzalo adı ile paylaşılan yeni işlemci, önceki Jaguar işlemciden çok daha geliştirilmiş bir sisteme sahip olacak. İşleme tarafında Zen mimarisi ile yükseltilecek işlemci, grafik kanadında ise Vega ve Navi mimarilerinden güç alacak. Vega mimarisinde kullanılan ve Rapid Packed Math olarak adlandırılan 2x FP16 hesaplamalı iş çıktılarının da kullanılacağı düşünülen yeni işlemci için uzun bir kod adı görünüyor.

AMD 2G16002CE8JA2_32/10/10_12E9 kodu görüntülenen sızıntıda AMD’nin önceki nesil işlemcilerde kullandığı kodlardan yola çıkarak bir takım tahminlerde bulunuluyor. Buna göre işlemcinin 3.2GHz hızında çalışacağı ve 10_13E9 kodu ile de Navi 10 Lite tabanlı bir Radeon yongası taşıyacağı düşünülüyor.

amd gonzalo işlemcisi göründü 1

Zen 2 mimarisini taşıyıp taşımayacağı belli olmayan işlemci için sekiz çekirdekli yapının kullanılacağı tahmin ediliyor. Öte yandan AMD Gonzalo, 7nm teknolojisi ile üretilirse muhtemel olarak Zen 2 mimarisine sahip olacaktır.

Son olarak Sony’nin Navi GPU mimarisinde AMD’ye büyük destek sağlandığı düşünülürse, yaklaşan Playstation 5 konsolun da AMD Gonzalo işlemcisini taşıyacaktır. İşlemci hakkındaki detayların ne zaman netlik kazanacağı ise bilinmiyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler