Perşembe, Nisan 25, 2024

Yeni Nesil ROG Strix SCAR 17 Special Edition (2022) Sahnede! Özellikleri Neler?

Paylaş

silkroad gaminggentr

ASUS imzalı ROG serisine dahil olan ROG Strix SCAR 17 Special Edition modeli yenilendi. 12.nesil HX serisi Intel işlemciler ve son nesil Nvidia ekran kartlarıyla yenilenen model ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733, her zamankinden daha güçlü gözüküyor.

Özellikle oyuncuları etkileyecek birçok detaya sahip olan yeni seri, tasarım açısından da çok iddialı duruyor. Dilerseniz güncellenmiş seride ASUS bize neler sunmuş daha detaylı olarak değerlendirelim. Zira anlatacak çok fazla detay ve özellik var.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 Tasarım Konusunda Nasıl?

Tabii ki tasarım her şey değil. Ama bu bilgisayarda tasarım önemli bir şey. 🙂 Zira ASUS, tam da oyuncuların sevebileceği bir tasarım yapısına yer vermiş.

Aradığımız dokunuşlar var. İşlevsellik konusunda istenen verilmiş. Ekstra özelleştirilebilir bölümler var. Malzeme kalitesi yüksek ve seri ihtişamlı bir yapıya sahip.

Kısacası oyuncu bilgisayarlarında istediğimiz tasarım yapısını yakalayabiliyoruz diyebilirim.

Cihaza baktığınız zaman arka kapak kısmında farklı bir yapı görüyorsunuz. Normal ışık altında bakarsanız ROG logosunu ve alt bölüme doğru çapraz ROG çizgisini göreceksiniz.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

Fakat aslında çok daha fazlası var. Arka kapakta çapraz çizginin alt kısmında görünmez mürekkep kullanılmış. ASUS, metal kapak üzerine görünmez mürekkebi sorunsuz bir şekilde işlemek için AR-GE ekibinin epey bir mesai harcadığını da belirtiyor.

Bu kısma UV ışık tuttuğunuz zaman, karşınızda bambaşka desenler ve gizli mesajlar çıkıyor. Kapakta yer alan bu şifre de SCAR Runner oyunu için gizli bir mesaj taşıyor.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

UV ışığını nereden bulacağız diye düşünmeyin zira kutudan yine ASUS imzalı UV mini fener çıkacağı söylenmekte.

Farkın nasıl göründüğünü merak edenler elbette olacaktır. Yine ASUS’un ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 için oluşturduğu ürün sayfasında nasıl bir görüntüden söz ettiğimizi görebilirsiniz. Marka UV ışık altında ve normal ışıkta arka kapağın nasıl gözüktüğünü göstermiş.

Arka kapaktan arka bölüme indiğimiz zaman, burada da özelleştirilebilir kapaklar bizi karşılıyor. Tam köşe kısmında kullanılan özelleştirilebilir arka kapaklar için 3D tasarım yapmak mümkün. Yine oyuncular için güzel artılardan biri olabilir.

Onun dışında arka kısımda ızgara çıkışları ve tam orta bölümde de portlar yer alıyor.

Kapak Altında Tasarım Nasıl?

Kapağı kaldırdığınız zaman ise çok daha eğlenceli bir tasarım yapısı ile karşılaşıyorsunuz. İnceleme fırsatımız olursa bu kısmı daha iyi değerlendiririz ama gördüğümüz ekran kısmında ince çerçevelerin kullanıldığı ve klavye bölümünde de özel dokunuşlara yer verildiği.

Özellikle klavye kısmında yine oyuncuların dikkatini çekecek bir yapı var. Klavyeyi kesen bir ROG çizgisi var ve numerik tuşlara doğru olan kısımda desenli diğer bölümde sade bir yüzeye yer verilmiş.

Klavye tuşlarına gelince, 20 milyon tıklamaya kadar dayanıklı olan konforlu anahtarlar kullanılmış. Ek kısayol tuşları ile kullanım biraz daha konforlu hale getirilmiş. Ayrıca hem bu kısımda hem de ön alt kısımda RGB aydınlatma var. Klavyede her tuş için RGB aydınlatma özelliğine yer verilmiş. Tabii ki Auro Sync desteği ile beraber sayısız özelleştirme yapmak mümkün.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

Alt Kısımda Tasarım Nasıl?

ASUS her zaman olduğu gibi tasarımda 360° felsefesini koruyor. Yani ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 için arka kapakta ya da kapak altında tasarıma ne kadar önem verildiyse, alt kısımda da tasarıma o kadar önem verilmiş.

Alt bölümde geniş havalandırma delikleri, ROG imzaları ve yükseltilmiş geniş kauçuk tutamaklar olduğunu görüyoruz. Şık ve işlevsel bir tasarım diline yer verilmiş.

  • Boyutlar: 395.0 mm x 282.1 mm x 23.4 ~ 28.3 mm
  • Ağırlık: 3 kg
  • Portlar Arkada: Güç girişi, 2.5G LAN RJ45 jakı, 4K 120 Hz video çıkışı sunan HDMI 2.1, Ekran bağlantı noktasını ve PD şarj cihazını destekleyen USB 3.2 Gen2 Type-C, USB4 uyumlu Thunderbolt 4
  • Portlar Yanda: 2 adet USB 3.2 Gen1 Type-A, Ses jakı

Tasarımda neler sunulduğundan söz ettiğimize göre hızlıca yeni ROG Strix SCAR 17 Special Edition için teknik donanım özelliklerine geçelim. Cihaz ne kadar güçlü teknik özelliklere sahip bakalım.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 Teknik Özellikleri

Teknik özellikler kısmında yenilenen iki ana unsur ve buna bağlı olarak yapılan düzenlemeler olduğunu görüyoruz. Tabii ki ana unsur dediğimiz, başrol işlemci ve ekran kartı. 12. nesil Intel HX işlemciler ve Nvidia’nın son nesil ekran kartları kullanılıyor. İşlemciden başlayacağız.

İşlemci – 12.nesil Intel Core i9-12950HX

Intel’in şu an için en güçlü işlemcilerinden biri. Daha önce bu işlemci konusunda detaylı bilgileri de sizlerle paylaşmıştık. Burada da özellikleri bir hatırlayalım istiyorum. Hibrit mimarisinin gözdesi olan i9-12950HX işlemcisinde, 16 çekirdek ve 24 izlek bulunuyor.

Çekirdeklerin ayrımı ise dengeli bir şekilde yapılıyor. 8 adet performans çekirdeği ve 8 adet verimlilik çekirdeğinin olduğunu görüyoruz.

Intel 7 üretim teknolojisinin ürünü olan seri, maksimum olarak 5.00 GHz saat hızına kadar çıkıyor. Yeni nesil bellek teknolojisini destekleyen ve TDP değeri konusunda da geniş bir aralık sunan serinin tüm özelliklerini aşağıdaki listemize ekliyoruz.

İşlemci İçin Teknik Detaylar

  • Üretim: Hibrit Intel 7
  • Toplam Çekirdekler: 16 adet çekirdek 24 iş parçacığı
  • Performans Çekirdek: 8 adet
  • Verimlilik Çekirdek: 8 adet
  • Performans Çekirdek Maksimum Saat Hızı: 5.00 GHz
  • Verimlilik Çekirdek Maksimum Saat Hızı: 3.60 GHz
  • Önbellek: 30 MB Intel Smart Cache
  • TDP Taban: 55W
  • TDP Maksimum: 157W
  • Bellek Desteği: 128 GB’a kadar DDR5 4800 MT/s – DDR4 3200 MT/s

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 modelinde işlemci MUX anahtarındaki manuel mod ile 65W seviyesine kadar çıkabiliyor.

İşlemci için Diğer Tüm Detaylar

İşlemci için tüm detayları okumak istiyorsanız, yukarıya bunun için bir link ekliyorum. İşlemci sayfamıza geçebilirsiniz.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

Ekran Kartı – Nvidia RTX 3080 Ti Modeli

Şu an için piyasada yer alan en güçlü laptop ekran kartlarından biri. Nividia’nın en yeni mimari nesline sahip olan ekran kartı, tüm güncel Nvidia teknolojilerini de destekliyor. Işın izleme vb teknolojiler mevcut.

Teknik açıdan baktığımız zaman ise bu güçlü ekran kartında 7424 CUDA çekirdeğinin olduğunu görüyoruz. Masaüstü modelleri kadar değil ama çekirdek sayısı gayet ideal.

Standart olarak ekran kartı 1125 MHz saat hızı ve 1590 MHz artırılmış saat hızı sunuyor. Fakat ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 modelinde, ROG Boost teknolojisi saysinde ekran kartı 1640 MHz seviyesine kadar çıkabiliyor.

ROG Boost modunda ekran kartına ekstra olarak 25W güç sağlandığı için TDP’de yükseliyor ve 175W seviyesine kadar çıkıyor. Yani anlayacağınız ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733, RTX 3080 Ti ekran kartının da limitlerini zorluyor.

Ekran kartının bellek kısmına geçtiğimiz zaman ise 16 GB GDDR6 bellek kullanıldığını görüyoruz.

Başta dediğimiz gibi piyasanın en güçlü laptop ekran kartlarından biri. Bellek konusunda da haliyle iddialı değerlere sahip. Bellek arayüzünde de 256 bit değerinin sunulduğunu eklemiş olalım.

Ekran Kartı için Teknik Detaylar

  • CUDA çekirdek: 7424 adet
  • Saat Hızları: 1125 MHz temel, 1590 MHz artırılmış (Referans modelde)
  • ROG Boost Saat Hızı: 1640 MHz
  • TDP: 80W ile 150W
  • ROG Boost TDP: 175W
  • RT Çekirdekleri: 2.nesil
  • Tensör Çekirdekleri: 3.nesil
  • Bellek: 16 GB GDDR6
  • Bellek Arayüzü: 256 bit

Ekran kartı ve işlemci konusunda detaylar bunlar. Fakat yeni ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 için güç konusunda bir artı daha var. Onu da ekleyelim.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

MUX Anahtarı Özelliği

ASUS bunu standart yapıyla açıklamış. Birçok oyuncu laptop modelinde GPU’dan gelen kareler, ekrana ulaşmadan önce CPU’nın tümleşik grafikleri aracılığıyla yönlendiriliyor.

Pil ömrü konusunda güzel bir artı sağlayan bu yapı, GPU’nun maksimum performans değerlerini görmesi noktasında ise bir engel teşkil ediyor.

İşte ASUS, 2022 ROG serilerine getirdiği MUX anahtarıyla bu durumu değiştiriyor.

MUX anahtarıyla doğrudan GPU moduna geçmek ve oyunlarda %10’a kadar performans artışı yakalamak mümkün oluyor. ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 modelinde de MUX anahtarı özelliğine yer verilmiş.

Cihazda yer alan ekran kartı ve işlemciden söz ettik. Şimdi sıra geldi. Bellek ve RAM konusunda seçimlere. Hemen sonrasında nasıl bir ekran kullanıldığından da bahsedeceğiz.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

RAM ve Depolama Birimi için Tercih Ne?

ASUS yeni modelinde, DDR5 standartlarına geçmiş. DDR4 serilerine göre çok daha yüksek yazma hızları sunan DDR5, 4800 MHz seviyelerine ulaşabiliyor. Bellek konusunda ise seride 32 GB DDR5-4800 SO-DIMM x 2 yani çift kanal toplam 64 GB bellek yer alıyor.

Geçelim depolama birimine. Burada da güncel teknolojiler desteklenmiş. RAID 0’da yapılanmış PCIE Gen4 SSD ile beraber yüksek depolama hızlarına yer verilmiş. Depolama biriminde RAID 0’da 2 TB + 2 TB yani toplamda 4 TB PCIe Gen4 NVMe M.2 SSD var.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 Ekran Özellikleri

Yine kritik olan noktalardan birisi. Oyuncu laptop modellerinde ekran kare hızları ve çözünürlük değerleri önemli. ASUS burada iki ayrı seçenek sunmuş.

17.3 inç ekran boyutunun seçildiği modelde, bir QHD çözünürlük değeri bir de Full HD çözünürlük değeri var. Eğer QHD çözünürlük değerini seçerseniz ekran yenileme hızı 240 Hz olarak karşımıza çıkıyor. Bence gayet yeterli.

Eğer Full HD seçeneğini seçecek olursanız bu kez ekran yenileme hızı da 360 Hz seviyesine çıkıyor. İki ekran için de tepki süresi değişmiyor. 3 ms tepki süresi var.

Yine iki ekranda da IPS panel, Adaptive Sync, Dolby Vision HDR desteği ve %100 sRGB kapsamı olduğunu görüyoruz. İki ekranda genel olarak başarılı teknolojilere sahip. Artık burada tercih kullanıcıya kalmış.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

Soğutma Teknolojisi Ne?

Tüm bunları incelerken benim aklıma direk olarak soğutma sistemi geldi. ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 gibi maksimumları zorlayan bir cihazda soğutma çok önemli. Yeterli bir soğutma sistemi yoksa, aslında güç bir nevi kontrolsüz güç konumuna geçiyor.

ASUS, soğutma konusunda da mesai harcamış. Deneme fırsatımız olmadı ama kullanılan soğutma teknolojilerinin gayet yeterli olduğu vurgulanıyor.

Soğutma teknolojisinde ROG Intelligent Cooling sisteminin kullanıldığını görüyoruz. Fanlardan falan söz edeceğiz ama ilk dikkat çeken kullanılan macun.

Aslında ROG serilerinde yaklaşık 3 yıldır sıvı metal kullanılmakta. Standart termal macunlara kıyasla işlemci sıcaklıklarını 10 derece kadar düşüren bu çözüm, Thermal Grizzly’nin özel bileşimi.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

Scar 17 SE (2022) G733 modelinde ise daha iyi bir sıvı metal kullanılmış. Thermal Grizzly ile iş birliği yapan ROG, Conductonaut Extreme adı verilen özel bir sıvı metal malzeme kullanmış. Hem GPU hem de CPU biriminde kullanılan malzeme, ısının 15 dereceye kadar düşmesini sağlıyor. Yani yarı yarıya daha iyi bir performans veriyor.

Diğer taraftan etkili bir soğutma sistemi de var. 4 adet egzoz çıkışı, 6 adede kadar ısı borusu, buhar odası sistemi, 0.1 mm ultra ince bakır kanatçıklarla kaplı soğutucular, o dB teknolojisi destekleyen fanlar, toz önleyici tüneller, klavyenin serin kalmasını sağlayan WASD tuşlarının etrafındaki küçük havalandırma delikleriyle  beraber donatılmış güzel bir soğutma sistemine yer verilmiş.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

Ses Sisteminde Durum Ne?

Biraz fazla mı detayı indik bilmiyorum. 🙂 Yeni cihazın özelliklerini yakından tanımış olduk. Her detaydan söz edip ses sisteminden söz etmeden olmaz.

Ses sistemine baktığımız zaman, yukarıda saydığımız tüm üst düzey özelliklere yakışır bir ses sistemi kullanıldığını görüyoruz. Dolby Atmos desteğinin olduğu ses sisteminde, akıllı amplifikatör teknolojisinin olduğu 4’lü hoparlör bulunuyor.

2 adet tweeter ve 2 adet woofer görüyoruz. Yapay zeka destekli gürültü engelleme teknolojisine de sahip olan ses siteminde, Hi-RES Audio özelliği ve 5.1.2 sanal çevresel ses artısı da var.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733

Pil ve Bağlantı Özellikleri

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 için son olarak pil ve bağlantı özelliklerinden söz edeceğim. Açıkçası ben bu tür bir PC modeli için pil dayanma süresini çok önemsemem.

Zira genelde cihazı şarjda kullanacağınızı düşünüyorum. Yine de söylenen değerlere baktığım zaman, benim de beklentimi aşan pil dayanma süreleri olduğunu görüyorum.

90 Wh pilin kullanıldığı model tek şarj ile 8.5 saate kadar video oynatabiliyormuş. Bunu görmemiz, denememiz lazım ama bu değer gerçekse böyle bir PC için çok iyi.

Bunun dışında hızlı şarj da destekleniyor. Cihaz, 330W’a kadar adaptör ile USB Type C üzerinden, 30 dakika da sıfırdan %50 seviyesine kadar şarj imkanı sunuyor.

Son olarak bağlantı kısmına baktığımız zaman, yeni nesil Intel işlemcilerle beraber Wi-Fi 6E standartlarının de elde edildiğini görüyoruz. Gecikme miktarını en aza indiren, yine oyuncuların seveceği bir destek.

ROG Strix Scar 17 SE (2022) G733 Teknik Detaylar

  • Ekran Kartı: GeForce RTX 3080 Ti’ye kadar
  • İşlemci: 12. nesil Intel Core i9-12950HX
  • Ekran: 17.3 inç Full HD 360Hz 3ms ya da QHD ( 2560 X 1440) 240Hz 3ms /  Dolby Vision, Adaptive Sync, IPS panel, %100 sRGB
  • RAM: 64 GB’a kadar DDR5-4800 MHz çift kanal
  • Depolama Alanı: 2 TB + 2 TB RAID 0’da PCIe 4.0 SSD
  • Pil: 90 Wh, 8.5 saate kadar video izleme
  • Bağlantı: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E (802.11ax)
  • Klavye: Tuş başına RGB aydınlatma, Aura Sync desteği
  • Ses: 4 hoparlör. Hi-RES, Dolby Atmos, İyi yönlü gürültü engelleme
  • Yazılım Desteği: Armoury Crate üzerinden tüm özelleştirmeleri yapabiliyorsunuz.
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro

Evet, yenilenmiş ROG Strix SCAR 17 Special Edition (2022) laptop modelinin sahip olduğu özellikler bunlar. Fiyatı bilmiyorum, açıkçası bilmek istemiyorum. 🙂 Çok ucuz olmayacaktır.

Sadece bir dip not olarak şunu ekleyeceğim. Bazı model numaralarına göre özelliklerde mini farklar var. Onu da göz önüne almak lazım. Cihaz için sizin de yorumlarınızı bekleriz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler