Cumartesi, Nisan 27, 2024

Yerli Otomobilin En Çok Dikkat Çeken 5 Teknolojisi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yerli otomobil, meraklı bir bekleyişin ardından sonunda tanıtıldı. Başta tasarımı ile dikkat çeken aracın, hem teknik özellikleri hem de kullanılan teknolojiler bir hayli ilgi çekti. Tesla gibi dünya devleriyle yarışabilecek bir potansiyele sahip olan yerli otomobil için henüz seri üretim sürecine girilmediğini biliyoruz.

Aracın trafiğe çıkması için 2022 yılını beklemek gerekecek. Buna rağmen yerli otomobilin şimdiden gündeme yerleşmesini sağlayan teknolojileri var. Bakalım en dikkat çeken yerli otomobil teknolojileri neler oldu.

Yerli otomobilin ses getiren 5 teknolojisi

Aracın trafiğe çıkış sürecine kadar bazı sistemlerde değişiklik olabileceğini de ekleyelim. Testlere göre yeni teknolojilerde değişiklikler yapılabilir.

  1. Holografik Asistan

Son dönemde birçok araçta kullanılan hayalet ekran sistemi, yerli otomobilde de yer alıyor. Fakat dünyada ilk kez kullanılan farklı bir hayalet ekran teknolojisi görüyoruz. Holografik asistan olarak tanıtılan bu teknoloji sayesinde sürücünün gözbebeği ışınlar yoluyla takip ediliyor. Sürücü kafasını ne tarafa doğru çevirecek olursa; tümsekler, köprüler, trafik ışıkları gibi yol detayları sürücünün göz açısına göre yansıtılmaya devam ediyor. Bir nevi aktif bir takip sunuluyor ve sürücü gözünü yoldan ayırmadan bilgi ekranlarını da rahatlıkla görebiliyor.

yerli otomobil

  1. Akıllı Ev ile Uyum

Çok detaya inilmedi ancak aracın akıllı ev sistemleriyle de bağlantılı olarak çalışacağı açıklandı. Diyelim ki akıllı bir evde oturuyorsunuz ve evinize yaklaşıyorsunuz. Arabada klimanızı çalıştırıyorsunuz ve 25° gibi bir sıcaklık değeriniz var. Dilerseniz araç içerisinde akıllı evinizle bağlantı kurup, evinizin de 25° sıcaklığa getirilmesini sağlayabiliyorsunuz. Veya arabada dinlediğiniz müziğinizin evde devam etmesini sağlayabiliyorsunuz.

yerli otomobil

  1. İnternet ile Güncelleme

Diğer bir artı ise aracın nesnelerin interneti desteğinin bulunması. Tanıtım sırasında da bu konuda bazı detaylar söylenmişti. Bu sistemle beraber aracın uzaktan güncellenmesi mümkün olacak. Sürücüler fark etmeden araçlar uzaktan güncellenebilecekler.

yerli otomobil

  1. Yan Aynalarda Kamera

Yerli otomobil, standart dışı yan aynalara sahip. Aynalarda gelişmiş bir kamera sistemi yer alacak ve ön kısma yerleştirilen ekranlarla beraber görüntü alınabilecek. Sürücülerin opsiyonel olarak standart tip aynaları seçebileceğini de ekleyelim.

yerli otomobil

  1. Geri Kazanımlı Frenleme

Elektrikli otomobillerde en önemli noktalardan birisi de şarj süresi. Yerli otomobil 30 dakika hızlı şarj teknolojisiyle beraber gelmesinin dışında özel bir frenleme sistemiyle geliyor. Tesla modellerinde de kullanılan geri kazanımlı frenleme sistemi, frene basıldığı zaman ortaya çıkan enerjiyi tekrar elektrik olarak depolanabiliyor olacak. Bu da %20 oranında bir kazanç sağlamış olacak.

Otonom 3.0, hızlı şarj, adaptif hız sabitleme sistemi gibi artılarla beraber geleceği belirtilen yerli otomobil için bu teknolojilerin daha da gelişmesi ve değişmesi mümkün. 2022 yılına kadar testler ve düzenlemelerin devam edeceğini belirtelim.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler