Cuma, Nisan 19, 2024

Yurt Dışından İkinci Telefona Artık Ambargo Var

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye’den akıllı telefon almaya kalktığımızda dolar kuru nedeni ile yüksek fiyatlar ödeniyor. Yurt dışında daha ucuz olduğu için genelde dış ülkelerden akıllı telefonlar getirilebiliyordu. Fakat bundan böyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Genel Müdürlüğü tarafından alınan karara göre artık getirilemeyecek.

Yeni sistem nasıl işliyor ?

Artık yurt dışından akıllı telefon getirtirken iki kere düşünmemiz gerekiyor. Normalde 1-2 cihaz getirmek için pasaporta işleterek gümrükten geçirebiliyorduk. Ancak bundan böyle birden fazla akıllı telefonun geçişine izin verilmeyecek. Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda 235. maddeye göre yurt dışından getirilen iki veya daha çok akıllı telefonun cezalı vergi karşılığında kişiye teslimi yapılıyordu. Fakat bu uygulama kaldırıldığı gibi, IMEI numarası ile de BTK tarafından kaçak cihazlara engel koyulacak. Cihaz kaçak yollar ile gümrükten geçse de, ülkemizde hiçbir şekilde kullanımı olmayacak.

gumruk kapisi

Bir diğer alınan önlem ise yolcular üzerinde eşya veya taşıma çantalarından çıkan ‘başkasının eşyalarını kendiymiş gibi gösterme’ olayını da değiştirerek iki kat vergi alımı ve cep telefonu hariç ürünlerin eşya sahibine teslimi kararı alındı. Gümrüğe takılan akıllı telefonların vergileri de ödenmezse eğer, eşya gümrüğe terk edilmiş olarak sayılacağı için sonradan geri alma gibi imkanı da bulunmayacak.

Son derece katı kurallar getirildiği için yurt dışından akıllı telefon getirmek neredeyse imkansız hale gelecek diyebilirim. Zira IMEI olayını nasıl çözebilirler bilmiyorum ama, böylece kaçak girişler ülke genelinde resmen bitmiş olacak. Bir yandan da Türkiye’den akıllı telefon almak artık yavaş yavaş mecburi hale gelecek diyebiliriz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler