Pazartesi, Eylül 9, 2024

Zen 4 Mimarisi, Zen 3’e Göre Ne Kadar Performanslı?

Paylaş

AMD’nin yeni mimarisi Zen 4 ile resmen tanıştık. Marka gece saatlerinde yaptığı lansmanla beraber Ryzen 7000 serisini duyurdu ve haliyle yeni mimarinin artılarını da net olarak görmüş olduk.

Özellikle Zen 3 mimarisine göre ne kadar verim ve performans farkının olacağından söz edilmesi, yeni mimarinin artılarını da daha iyi anlamamızı sağladı. O zaman gelin AMD’nin açıkladığı detaylara göre Zen 4 ile Zen 3 arasında ne kadar fark olduğunu değerlendirelim.

Zen 4 Hem Daha Performanslı Hem de Daha Verimli Olacak

Firmanın ilk açıkladığı detay üretim teknolojisi oldu. Ryzen 5000 serisinde yer alan Zen 3 mimarisinde 7 nm üretim teknolojisi kullanılıyordu.

Zen 4 mimarisinde ise 5 nm üretim teknolojisine geçiş yapıldı. Bu da haliyle verimlilik artışını sağladı. Yani daha fazla performans ve daha az güç tüketimi sunuldu.

Zen 4

Aynı performans değerinde yeni mimari eski mimariye göre %62 oranında daha düşük güç tüketimine sahip olacak. Aynı güç değerinde ise yeni mimari %49 oranında daha yüksek performans gösterecek. Bu karşılaştırmaların 7 nm Zen 3’e göre yapıldığını da tekrar hatırlatalım.

BENZER:  AMD Ryzen 5 5500X3D Modeli Üzerinde Çalışıyor!

Zen 4

Bunların dışında, markanın söylediğine göre Zen 4 çekirdekleri, Zen 3 çekirdeklerine göre tek çekirdekte %29, çoklu çekirdekte %35 daha iyi performans veriyor olacak.

Tabii ki AMD karşılaştırmalarda sadece eski nesle kıyasla yaşanan performans ve verimlilik değişikliklerinden söz etmedi. Aynı zamanda rakip Intel’e karşı da durum değerlendirildi.

Zen 4

Intel Alder Lake Golden Cove ile bir karşılaştırma yapıldı. Intel 7 üretim teknolojisine göre TSMC 5 nm teknolojisinin daha avantajlı olduğu vurgulandı. Alder Lake serisine kıyasla %50 daha az alan kullanıldığı ve %47’ye kadar daha fazla enerji verimliliği elde edildiğinden bahsedildi.

Tüm bunlarla beraber net olarak gördük ki artık AMD, işlemci pazarı için yeni bir döneme giriş yaptı. Son kullanıcılar tarafından yapılacak olan karşılaştırmalarda paylaşılan bu değerlerin ne kadar doğru olduğunu göreceğiz.

Söylendiği gibi fark bu seviyelerdeyse, yeni işlemciler bir hayli popüler olacak diyebiliriz.

silkroadgaminggentr
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler