Cuma, Nisan 19, 2024

10 Yıllık Bir Devir Kapanıyor: Microsoft, Windows 7 Desteğini Bugün Çekiyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bugün Windows camiası için büyük bir gün. Microsoft, işletim sistemini ilk kez gösterişli bir New York City pazarlama kampanyasıyla başlattıktan yaklaşık 11 yıl sonra Windows 7 desteğini bırakıyor. “Ben bir PC’yim ve Windows 7 benim fikrimdi,” o zamanlar bu slogan ile ortaya çıkmıştı, Windows Vista hatasını düzeltmek için tasarlandığına dair net bir sürüm olarak gelmişti. Windows 7, yeni görev çubuğu, Aero pencere yönetimi, dosya kütüphaneleri ve çok daha fazlası ile Windows Vista’nın yarattığı hataları düzeltti.

Windows 7 o kadar popüler oldu ki, Windows 10’un pazar payına geçmesi yaklaşık dört yıl sürdü . Bugün bile, milyonlarca PC hala Windows 7 çalıştırıyor ve Netmarketshare verilerine göre işletim sistemi hala tüm PC’lerin büyük bir yüzde 26’sında çalışıyor . Microsoft, insanları Windows 10’a ücretsiz olarak yükseltmeye çalışmak için yıllarını harcadı , ancak on milyonlarca PC artık istismarlara ve güvenlik açıklarına karşı savunmasız kalacak.

Para ödemesi ile güvenlik desteği alabileceksiniz

İşletmeler ve eğitim Windows 7 kullanıcıları genişletilmiş güvenlik güncelleştirmeleri için ödeme yapabilir, ancak bazıları için pahalı bir girişim olabilir. Windows 7 Enterprise için genişletilmiş güncellemeler makine başına yaklaşık 25 $ ‘dır ve maliyet 2021’de cihaz başına 50 $’ a ve 2022’de 100 $ ‘a iki katına çıkmaktadır. Makine başına 50 $’ dan başlayan ve 2021’de 100 $ ‘a atlayan Windows 7 Pro kullanıcıları için daha da kötüdür. Bu maliyetler doğal olarak bir işyerinde kullanılan bilgisayarların hacmine bağlı olarak değişecektir, ancak yine de daha büyük firmalar için önemli olacaktır.

Microsoft, aktif Windows 10 abonelikleri olan Windows 7 müşterileri için ücretsiz bir yıllık emeklilik sonrası güncellemeleri ile bu maliyetleri hafifletiyor. Ancak, bu son zamanlarda Windows 7 pazar payında büyük bir çöküş yaratmadı.

Microsoft gerekli uyarıyı yaptı ve yapacak

windows7notification
10 Yıllık Bir Devir Kapanıyor: Microsoft, Windows 7 Desteğini Bugün Çekiyor! 2

Microsoft, 2019 yılı boyunca Windows 7 kullanıcılarına bugünün destek sonu hakkında bildirimde bulunduğundan, işletim sistemine takılı kalan insanlar uyarılmadığını söyleyemez. Çarşamba günü Windows 7 kullanıcıları için, sistemlerin artık desteklenmediğini belirten bir tam ekran bildirimi görüntülenecektir . Microsoft, mevcut kullanıcıları, Windows 10 sürümünü çalıştıran makinelere yükseltmeye ikna etmeye çalışıyor; bu, küresel bilgisayar pazarının 2011’den bu yana ilk büyüme yılına sahip olmasına neden oldu.

Windows 7: Bir Parça hayata sahip işletim sistemi

Desteğin sona ermesine rağmen, Windows 7 henüz içinde biraz hayat kalmış gibi görünüyor. Özellikle Google, Windows 7’de en az 2021’in ortasına kadar Chrome’u desteklemeyi taahhüt ettiğinde, Windows 7’nin yüzde 10 pazar payının sıkıca altına alınması bir iki yıl sürebilir. Bu, Microsoft’a sürekli destek için bazı baş ağrıları sunuyor. Yazılım devinin Windows XP için birçok kez gelenekle kırıldığını gördük ve destek tarihinden sonra işletim sistemi için genel yamalar düzenlendi. Son yıllarda fidye yazılımı saldırılarındaki artışlar ve yıkıcı etkileri göz önüne alındığında, gelecekte genel olarak Windows 7 güvenlik yamaları göreceğiz.

Bu destek sorunlarının büyük çoğunluğu, her zaman en son Windows sürümlerine geçmeyen işletmelerden gelecektir. Windows Vista ve Windows 8, güvenilir bir şekilde yükseltebileceğiniz sürümler arasında tam olarak sağlam değildi ve bu, yazılım sorunlarını ve uyumsuzluklarını önlemek için Windows XP veya Windows 7 çalıştıran çoğu işletmenin kalmasına neden oldu. Windows 8, 2023’te desteği sona erdiğinde aynı sorunlara sahip olmayacaktır, çünkü tüm bilgisayarların yalnızca yüzde 5’inden azında çalışmaktadır.

Halen Windows 7 kullanırsam ne olacak?

Microsoft’un yaptığı uyarıyı takmaz ve Windows 7 yaşamına devam ederseniz ilerleyen zamanlarda çalışmada köklü bir performans değişikliği görmeseniz bile arka planda güvenlik zafiyetleri yaşayacaksınız ve kötü amaçlı insanlar için kolay lokma bir denek olacaksınız.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler