Pazartesi, Mayıs 6, 2024

12.nesil Intel Alder Lake İşlemci Modelleri Tanıtıldı! İşte Özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

12.nesil Intel Alder Lake işlemcileri sonunda tanıtıldı. Performans testi sızıntıları, çekirdek testi sızıntıları derken gündemimizden düşmeyen işlemcilerle sonunda tanıştık.

Yeni nesil işlemciler için açıklanan özelliklerden sonra, beklemeye değer işlemcilermiş yorumunu da yapabiliriz. Özellikle en tepe model, Intel ile AMD savaşında yeni bir perde açacaktır diye düşünüyoruz. Şimdi gelin tanıtılan işlemcilere ve yeni işlemci modelleri ile değişen Intel dünyasına bir başlayalım.

Kaçırmayın: AORUS DDR5 5200MHz Bellek Kitlerini Duyurdu

12.nesil Intel Alder Lake İşlemciler Neler Sunuyor?

Yeni işlemcilerde Intel sonunda üretim teknolojisini değiştiriyor. Doğru hatırlıyorsam eğer 6.nesil Skylake serisinden beridir kullanılan 14 nm üretim süreci artık terk edilmiş durumda. Bunun yerine revize edilen 10 nm üretim sürecini ele alan yeni Intel 7 teknolojisi kullanılmış.

Yeni üretim teknolojisiyle beraber çekirdeklerdeki hibrit sistem de öne çıkarılmış. Seride hem performans çekirdeklerinden hem de güç tüketimi odaklı tasarruf çekirdeklerinden oluşan bir yapı var.

12.nesil Intel Alder Lake

Performans çekirdekleri P-core olarak isimlendirilirken, güç tüketim odaklı olan çekirdekler ise E-core olarak isimlendirilmiş durumda. Bu da demek oluyor ki kesin olarak daha verimli işlemciler göreceğiz.

Özellikle performans çekirdeklerinin DDR5 teknolojisi ile uyumu, performansa doymamızı sağlayacak.

Yeni hibrit mimarinin sağladığı performans artışının eski nesillere göre 2 kata kadar hızlı içerik oluşturmaya izin vereceği de belirtildi. Bu da render ve oyun severlerin bir hayli tatmin edici bir performansa ulaşacağını gösteriyor.

12.nesil Intel Alder Lake

Yeni mimariyle beraber gelen işlemci sayısı ise şu an için 6 olarak duyuruldu. Toplamda 6, 12.nesil Intel Alder Lake işlemcisi duyurulurken tepe model ise 12.nesil Intel Core i9-12900K olarak geldi.

Zaten bu model çok daha üst düzey bir işlemci modeli olarak öne çıkıyor. Tek tek modelleri ele alacağım için kısa bir özet olarak geçiyorum ama tepe model olarak duyurulan Intel Core i9-12900K serisinde 8+8, 16 çekirdek bulunuyor.

8 adedi P-core çekirdekleri ve 8 adedi de E-core çekirdeklerinin yer aldığı işlemci, 24 işlek gibi iddialı özelliklere sahip. Ayrıca bu tepe modelde 5.2 GHz seviyesine kadar çıkış yapılabiliyor.

Söz konusu serinin desteklediği PCIe hattı ise 20 gibi iddialı bir sayı olarak açıklandı. Dediğimiz gibi seride yer alan işlemcileri tek tek ele alacağız. Onun için tepe model dışındakilere şu an için bakmıyorum. Yine de bir tablo ekleyeceğiz.

12.nesil Intel Alder Lake

Toplamda 6 adet olarak gelen 12.nesil Intel Alder Lake işlemcilerle ilgili söyleyeceğimiz diğer bir detay ise yenilenmiş olan LGA 1700 soketleri. Zaten birçok marka anakartlarında bu soketlere geçiş yaptı ve duyuruları gerçekleştirdi.

Tüm bu artıları ve yeni teknolojileriyle beraber 12.nesil Intel işlemciler;

  • %32 daha hızlı video düzenleme
  • %36 daha hızlı fotoğraf düzenleme
  • %37 daha hızlı 3D modelleme
  • %100 daha hızlı çoklu çerçeve oluşturma artısıyla beraber geliyor.

Artık yeni dönemin başladığını çok net bir şekilde söyleyebiliriz. DDR5 ve PCIe 5.0 destekleriyle sektördeki yeni amiral gemisi olacak modeller, 4 Kasım itibariyle satışta olacak. Genel özellikleri söylediğimize göre bir sonraki içeriklerimizde, model model işlemcilerin detaylarına da değineceğiz, sizleri de bekleriz. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler