Cuma, Nisan 26, 2024

12.nesil Intel P Serisi İşlemcilerin Özellikleri Neler?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Alder Lake mimarisinden güç alan son seri işlemci modellerinin de detaylandırılmaya başlandığını görüyoruz. 12.nesil Intel P serisi işlemciler için de yakın zamanda tüm detaylar açıklandı.

Peki bu yeni işlemciler için neler biliyoruz? Daha verimlilik odaklı olarak gelen cihazları süsleyecek yeni işlemciler için paylaşılan detaylardan söz edelim.

12.nesil Intel P Serisi Özellikleri Hakkında Bildiklerimiz

Yeni nesil işlemciler de hibrit yapısı devam etmekte. Mobil bir seri olarak karşımıza çıkan işlemcilerde 28W temel TDP değeri belirlenmiş durumda. Bu değerin maksimum olarak ise 64W TDP değerine kadar çıkabildiğini göreceğiz.

P modellerinin U modellerine göre biraz daha güçlü olduğunu da buradan anlamış olduk. Zaten kalıp olarak değerlendirildiği zaman da H serisi ile P serisi arasında bir fark yok. Yine aynı yapı kullanılmış.

12.nesil Intel P serisi işlemciler

50 mm X 25 mm X 1.3 mm ölçülerinde seride, yerleşik olarak gelen Xe-LP grafik birimi de kullanılıyor. 96 yürütme birimine kadar çıkan dahili grafik birimleri, en düşük modelde ise 64 yürütme birimini sunacak.

12.nesil Intel P serisi işlemciler

Serideki yeni nesil yapının zaten devam edeceğini de söylemiştik. Belirttiğimiz gibi verimlilik ve performans çekirdeklerinden oluşan hibrit yapı, 12.nesil Intel P modelleri için de geçerli olacak.

Ayrıca seride bellek desteği kısmında;

  • DDR5 – 4800 MHz
  • LPDDR5 – 5200 MHz
  • DDR4 – 3200 MHz
  • LPDDR4X – 4267 MHz desteği olduğu da açıklandı.

12.nesil Intel P serisi işlemciler

Bellek türü konusunda geniş bir seçim aralığı bırakılmış gibi gözüküyor. Yeni P serisinin tepe modeli ise Intel i7-1280P olarak açıklandı.

Bu model 14 çekirdekli ve 20 iş parçacıklı olan bir model. Verimlilik odaklı işlemcilerde alışmadığımız kadar çok çekirdek sayısı var. Çekirdeklerin 6 adedi P serisi ve 8 adedi de E yani verimlilik serisi.

12.nesil Intel P serisi işlemciler

24 MB L3 önbellek sunan Intel i7-1280P tepe modelde, performans çekirdekleri için 4.8 GHz turbo saat hızı ve verimlilik çekirdekleri için de 3.6 GHz seviyesinde de turbo saat hızı yer almakta.

96 yürütme biriminin bulunduğu 1.45 GHz frekans değerinde grafik biriminin olduğu tepe model, Intel 1195G7 ile karşılaştırıldığı zaman %70’lik bir performans artışıyla geliyor. Bunlar gerçekten iddialı değerler.

12.nesil Intel P serisi islemciler 4 e1645818176131

Zaten diğer modelleri de tek tek ele alacağız ama tepe model gerçekten verimlilik odaklı laptop modellerinin de uçacağını işaret ediyor diyebiliriz.

12.nesil Intel P Serisi Teknik Özellik Artıları

  • %70 oranında daha iyi performans ortaya koymakta. (Tepe model karşılaştırmasında)
  • DDR5 ya da DDR4 RAM fark etmiyor destek var. Haliyle LPDDR5 ve LPDDR4 desteği de var.
  • Entegre grafik birimi olan Intel Iris X, 90 yürütme birimine kadar sunabiliyor ki bu iddialı bir değer.
  • Render gibi işlemler için eski nesillere göre 2 kata kadar daha iyi performans değerinden söz ediliyor.
  • Wi-Fi 6E desteği geldi.
  • Hibrit çekirdek yapısı ve Intel 7 nm teknolojisi bu modeller için de geçerli.
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler