Pazar, Eylül 8, 2024

13. Nesil Intel Mobil İşlemciler Neler Sunuyor?

Paylaş

CES 2023 Intel için çok hızlı geçti. Öyle ki Intel, etkinlik kapsamında hem yeni nesil masaüstü işlemci modellerini duyurdu hem de 13. Nesil Intel mobil işlemciler duyuruldu. Raptor Lake mobil modelleriyle de tanışmış olduk.

Laptopları bir seviye ileri taşıyacak olan yeni işlemciler, en tepe seriden daha çok verimlilik odaklı olan en temel modellere kadar uzanıyor. Yeni mobil işlemcilerini ayrı ayrı ele alacağız ama gelin bu yazımızda yeni nesille beraber mobil işlemcilerin nasıl değiştiğini paylaşalım.

13. Nesil Intel Mobil İşlemciler Nasıl Özelliklere Sahip?

Önce serideki modeller konusunda genel bir bilgi verelim. Intel 13. nesilde; HX performans serisi mobil işlemciler, H serisi, P serisi ve U serisi modelleri yer alıyor. Tabii ki en performanslı olan seri HX serisi. Bu aile içerisinde amiral gemisi olan işlemci ise Intel Core i9-13980HX modeli.

Bu sene üst segment laptop modellerinde de göreceğimiz işlemci muhtemelen 13980HX olacak. 24 çekirdekli işlemci, şu an için dünyanın en hızlı mobil işlemcisi olarak değerlendiriliyor. Sonrasında durum nasıl değişir bilemiyorum. Tek tek modellere girmeden genel anlamda serileri de bir değerlendirelim.

13. Nesil Intel Mobil İşlemciler

13. Nesil Intel Mobil HX Modelleriyle Üstün Performans Gelecek

Ailenin en iddialı üyeleri HX modelleri olacak. 24 çekirdeğe kadar çekirdek sayıları sunan serinin, amiral gemisi olan işlemcisini belirttik. 5.6 GHz’a varan hızları göreceğimiz yeni performans odaklı HX, genel olarak masaüstü modelleriyle aynı kalıpları kullanıyor ama tabii ki laptoplara göre bir özelleştirme yapıldığını da görüyoruz.

Yeni seriler DDR5 5600 seviyesine kadar bellek desteği de sunabilirken bu seride en düşüğü 10 çekirdekli olan, 9 farklı model sunulduğunu görüyoruz. Modellerin TDP değeri ise 55W temel ve 157W maksimum olarak karşımıza çıkıyor.

Unutmadan 13. Nesil Intel mobil HX ailesinde; XMP 3.0, PCIe Gen5; Intel Kıller Wi-Fi 6E ve çift Thunderbolt 4 denetleyici artısı da olduğunu eklemiş olalım. Bu modellerde karşılaştırma i9-12900HK işlemcileri ile yapılmış. Karşılaştırma sonuçlarına göre yeni HX modelleri tek çekirdekte %11’e kadar, çoklu çekirdekte ise %49’a kadar performans artışı sunabiliyor. Muhtemelen bu en üst amiral gemisi için geçerli olan değerler. İşlemcileri tek tek ele aldığımız zaman tekrar değerlendirmeye alırız.

BENZER:  NVIDIA RTX 4070 GDDR6 Yolda! Yeni Ekran Kartı Geliyor

13. Nesil Intel Mobil İşlemciler

13. Nesil Intel Mobil H Modelleriyle Neler Sunulacak?

Raptor Lake H modellerinde ise biraz daha az güç tüketimi ve biraz daha ince bir yapı görüyoruz. Bu seride de 14 çekirdeğe kadar çekirdek sayıları var. Serinin amiral gemisi işlemcisi tahmin edebileceğiniz gibi i9-13900HK olacak. En tepe modelde saat hızı 5.4 GHz seviyesine kadar çıkabiliyor. Ama tabii ki burada da ayrı ayrı değerlendirme yapmak lazım. Yapacağız. 🙂

45W temel TDP ve 115W maks TDP değeri ise Raptor Lake-H mobil serisini HX serisinden ayıran önemli noktalardan biri olacak.

13. Nesil Intel Mobil İşlemciler

13. Nesil Intel Mobil P Modelleriyle Neler Sunulacak?

P ve U serileri için ortak bir tanımlama yapabiliriz. Bu modeller, genelde verimlilik odaklı olan modeller oluyor. Yani çok büyük bir performans düşüşü olmayacak ama bir yandan da pil süresi isteneni verecek. Haliyle genelde bu işlemcileri günlük kullanım odaklı iyi laptop modellerinde göreceğiz gibi duruyor.

Ailenin en tepe modeli P serisi için, i7-1370P olacak. Bu modelden yola çıkarak 14 adede kadar çekirdek sayısının ve 28W temel, 64W maks TDP değerlerinin sunulduğunu söyleyebiliriz.

U serisi için ise tepe model i7-1365U olacak. Çekirdek sayılarının 10 adede kadar ulaştığı U ailesi; temelde 15W, maksimum kısımda ise 55W TDP değerleriyle gelecek. Eski nesillere göre daha verimli işlemciler sunulmuş olacak. Laptoplar için pil süreleri de uzayacaktır.

P serisinde 4 ayrı model, U serisinde ise 7 ayrı model olduğunu göreceğiz.

13. Nesil Intel Mobil İşlemciler

13. Nesil Intel mobil işlemciler için şimdilik bu bilgileri vermiş olalım. Dediğimiz gibi yeni ailenin işlemcilerini ayrı ayrı da değerlendirmeye alacağız.

silkroadgaminggentr
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler