Perşembe, Nisan 25, 2024

2018 Yılında Veda Ettiğimiz Teknik Şeyler

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yeni bir yıla girerken önceki yıllarda olduğu gibi birçok şeyi geride bırakıyoruz. Teknoloji dünyasında da 2018 yılında veda edilen birçok şey oldu. Yılın son gününde, 2018 yılında veda ettiğimiz teknik şeyleri gözden geçiriyoruz.

2018 yılı iyi ya da kötü bir şekilde sona erdi ve yeni yıl artık saatler kadar uzak. Her yeninin eskimesi en çok teknoloji alanında kendini gösteriyor. Bu yıl birçok yeni şey aramıza katılırken aynı şekilde birçok şey de aramızdan ayrıldı. İşte 2018 yılında bizlere veda eden şeyler.

Netflix Kullanıcı Yorumları

2015 yılında Netflix, platformunda bulunan içerikler için kullanıcılar tarafından kullanılacak olan bir değerlendirme sistemini tanıttı. Sistem oldukça basit bir şekilde çalışıyordu ve beğendiğiniz içerik için yukarı başparmak, beğenmediğiniz için aşağı başparmak ikonlarına tıklıyordunuz. 

2018 de veda ettiğimiz teknolojik şeyler 2

Ancak Ağustos 2018’de Netflix, bu yorum ve değerlendirme sistemini kaldırdı. Yerine yenisi de gelmediği için şu an Netflix üzerinde bir inceleme sistemi bulunmuyor.

Spotify Running

Aslında oldukça iyi bir fikir olan Spotify Running, koşularınız için uygun ritmli şarkılar sunan bir özellikti. Koşu zamanınıza ya da hızına göre çeşitli liste önerileri aldığınız Spotify Running, 2018 Şubat ayında platformdan kaldırıldı.

2018 de veda ettiğimiz teknolojik şeyler 3

Her ne kadar Workout kategorisinde koşu ve antrenmanlara özel şarkılar bulunuyor olsa da bu şarkılar, koşu planınıza uygun ritmi sağlamıyor. Bu özelliğin neden kaldırıldığı konusunda da net bir bilgi yok.

Windows Ev Gurubu

2009 yılında Microsoft, efsaneleri arasında bulunan Windows 7 işletim sistemini piyasaya sürdüğünde, içerisinde Windows Ev Gurubu özelliği bulunuyordu. Özellik, kullanıcıların sahip olduğu kütüphaneleri, aygıt ve ağlarında bulunan diğer insanlarla paylaşmalarına imkan tanıyordu.

2018 de veda ettiğimiz teknolojik şeyler 4

2018 Ağustos ayında Windows 10’un 1803 sürümü ile sona erdirilen bu özellik, Dosya Gezgini ile işletim sistemine daha iyi bir şekilde entegre edildi.

Facebook Arkadaş Listeleri

Geçirdiği en kötü yıl olan 2018 için Facebook, belirlediğiniz arkadaşlarınız arasında gönderi paylaşabildiğiniz ya da görüntüleyebildiğiniz Arkadaş Listeleri özelliğini devre dışı bıraktı. Bununla birlikte arkadaş gruplandırma özelliği de platformdan kaldırılmış oldu.

2018 de veda ettiğimiz teknolojik şeyler 5

Kaldırılma sebebi bilinmese de Facebook, daha fazla reklam sunabilmek için böyle bir yola başvurmuş olabilir.

Telltale Games

Sıkı bir The Walking Dead hayranıysanız, bu olaya en çok siz üzülmüşsünüzdür. Oyun endüstrisinde sevilen bir firma olan ve Jurassic Park, The Walking Dead ve Game of Thrones gibi oyunların yapımcısı olan Telltale Games, 2018 yılında iflas ederek kepenkleri kapattı.

2018 de veda ettiğimiz teknolojik şeyler 6

Hiç beklenmedik şekilde gerçekleşen bu olay, The Walking Dead’in final sezonunun yapımı sırasında bir yatırımcının desteğini çekmesinden sonra ortaya çıktı. Umarız yeni yılda bir şekilde tekrar oyun dünyasına dönüş yaparlar.

Google+

Üç yılı aşkın süredir devam eden Google sosyal ağı Google Plus, her ne kadar şu an aktif olsa da, Nisan ayı için kepenk kapatmaya hazırlanıyor. Google’ın bir türlü başarıya ulaşamayan sosyal ağ platformu, kullanıcı sayısını artıramamış ve diğer ağları kullanan kullanıcıları kendine çekememişti.

2018 de veda ettiğimiz teknolojik şeyler 7

Kapatılacağı duyurulan Google Plus, Nisan 2019’da yayın hayatına son verecek.

Yahoo! Messenger

Bir zamanların efsanesi Yahoo! 1998 yılında sunduğu Yahoo Messenger, tam on iki yıl sonra kapatılıyor. 

2018 de veda ettiğimiz teknolojik şeyler 8

İçerisinde canlı sohbet, dosya aktarımı, görüntülü sohbet ve gurup odaları gibi diğer Yahoo hizmetlerini de barındıran uygulama, bir zamanların efsanesi Windows Messenger’ı anımsattı. Yıllar çabuk geçiyor…

Google Fotoğraflarda Sınırsız Video Depolama

Aslında sınırsız depolama özelliği hala kullanımda ancak Google, bazı video dosya türleri için sınırsız depolama özelliğini çekti. 

Geçtiğimiz aylarda gelen güncelleme ile platform artık sadece MPG, MOD, MMV, TOD, WMV, ASF, AVI, DIVX, MOV, M4V, 3GP, 3G2, MP4, M2T, M2TS, MTS ve MKV formatlı videolara sınırsız depolama desteği sunacak. Daha profesyonel türler içinse ek paket satın almak gerekecek.

YouTube Ek Video Açıklamaları

Bu yıl kaldırılmasına en çok sevindiğim içeriklerden birisi. Sinir bozucu pop-up reklamları gibi seyir zevkini öldüren bu özellik artık YouTube üzerinde tamamen kaldırıldı. Özellik videoyu izlerken yayıncının belirlediği bir saniyede linkler içeren balonları videonun çeşitli yerlerinde kullanıcıya sunuyordu.

2018 de veda ettiğimiz teknolojik şeyler 9

Gerçi şu an tüm videolarda kaldırılmış değil ancak 15 Ocak itibari ile ek açıklamaya sahip hiçbir video YouTube içerisinde bulunmayacak.

Apple iPhone SE Serisi

iPhone 5 ile birlikte gelen bu tasarım çizgisi, 5S ile sürmüş ve iPhone 6 serisi ile birlikte ortadan kaybolmuştu. Ancak kullanıcılardan gelen taleplere kulak vermek isteyen Apple, gelecek nesil iPhone 6S’in bir kısım donanımını içerisinde bulunduran iPhone SE’yi sundu. 

2018 de veda ettiğimiz teknolojik şeyler 10

Kasa yapısı olarak 5 serisi ile birebir olan bu seri, beklenilenin aksine bu yıl tekrar duyurulmadı. iPhone X ile birlikte yeni bir tasarıma geçiş yapan Apple, bu tasarımı artık terk etmiş durumda.

2018 yılında kaybettiğimiz teknolojik şeyler bunlardı. Peki sizin aramızda olmasına gerek yok dediğiniz şeyler neler? 

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler