Cuma, Mayıs 3, 2024

Türkiye’de 2023 Yılındaki Ekran Kartı Satış Rakamları Açıklandı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye’de bilgisayar toplamak veya sistem hazırlamak her geçen gün daha da zorlaşıyor olsa da, ekran kartı satış rakamları geçtiğimiz dönemlere göre %22,50 artmış durumda.

Verileri Distribütörlerden Sağladım

Kaynak direkt PC Hocası. Verilerin tamamını Türkiye’deki en büyük distribütörler ve ekran kartı üreticilerinden temin ettim. 4-5 farklı kanal üzerinden elde ettiğim sonuçları karşılaştırarak teyit aldım.

Veriler şu şekilde;

  • 2022 yılı içerisinde Türkiye’de ortalama 320 bin adet(+) ekran kartı satışı gerçekleştirildi.
  • 2023 yılı içerisinde bu rakam 400 bin adede kadar ulaştı. Bu rakamın %69’luk kısmını NVIDIA RTX serisi, %21’lik kısmını AMD Radeon RX 6600 ve üstü oluştururken, geriye kalan %10’luk kısmını da GTX ve RX (RX 6500 ve altı) ekran kartları oluşturuyor.
  • Anakart satışlarında ise 2022 yılı ile 2023 yılı kıyaslandığında ortalama %19-20’lik bir artış söz konusu.

turkiye de ekran karti satis oranlari

NOT: Yukarıdaki ekran kartı satış rakamlarında dışarıdan distribütör üzerinden olmadan tekil olarak getirilip satılan ekran kartı ve anakartların satış rakamları bulunmamaktadır. Bu rakamları tespit etmek maalesef mümkün değildir.

gpu satis rakamlari 2023

Anakart Satışları Ekran Kartlarından Fazla

İşin ilginç tarafı 2023 yılı içerisinde anakart satışları 470-480 bin adet seviyesine ulaşarak, ekran kartı satışlarını 70 bin adet geçmiş durumda. Bu demek oluyor ki, işin içerisinde kurumsal firmalar da var. Yani ekran kartı olmadan kurumsal PC’lerde hâlâ kullanılmaya ve toplanmaya devam ediyor.

Özellikle ihale yolu ile bir firmaya tek ihale üzerinden 2 bin adet ile başlayıp 15 bin adetlere çıkan bilgisayarlar olabiliyor. Bir nevi APU sistem toplamalar kurumsal tarafta Türkiye’de popülaritesini korumaya devam ediyor diyebiliriz.

anakart satis oranlari
Görsel kaynak: PC Hocası ASUS TUF B760M-BTF İnceleme Videosundan

Ev Kullanıcılarında Tekil APU PC Toplama Sayısı Çok Düşük

Bu rakamların içerisinde evinde APU pc toplayıp kullanan kişi sayısı yok denecek kadar az. Yani Türkiye’de işlemci üzerinde bulunan dahili grafik birimi ile oyun oynayan ya da iş yapan kullanıcı sayısı çok az. %1‘lik kısma bile tekabül etmediğini söyleyebilirim.

Zaten ne biz, ne de alternatif pc toplama kanalları da dikkat ederseniz hiç APU sistem toplama rehberi hazırlamıyoruz. Çünkü işlemcilerin tekli satış fiyatları yüksek durumda. Üzerine diğer parçaları da eklediğinizde fiyat neredeyse ekran kartlı modellere erişiyor.

Ayrıca APU işlemcilere verilen marka ve marketing destekleri de kısıtlı. Yani örneğin 15 bin TL’ye tek tek toplayarak getirdiğimiz bir sistemi, destek alarak 9-10 bin TL civarına getirmek gerekiyor ki mantıklı olsun. Maalesef bu destekler alınmadığında 15 bin TL’ye de APU sistem çıkmanın manası kalmıyor.

amd ryzen 7 8700g

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler