Salı, Nisan 23, 2024

2999 Dolarlık Canavar: NVIDIA Titan V

Paylaş

silkroad gaminggentr

NVIDIA yeni geliştirmiş olduğu Titan V ekran kartını duyurdu. Özellikle detaylara başlamadan önce bir not eklemek istiyorum: Bu ekran kartı oyuncular için değil. Sonra gelen yorumlarda ‘abi GTA V açar mı ?’ soruları ile bu kartı daraltmak pek mantık çerçevesinde değil taktir edersiniz ki. Peki yeni NVIDIA Titan V ekran kartı neler sunuyor ? Gelin hep birlikte yakından göz atalım.

Süper Pahalı Süper Güçlü: TITAN V

Evet başlıkta iddialıyım gerçekten. Çünkü teknik özellikleri görünce ‘lan arkadaş bu kadar transistör bu kartın içine nasıl yerleştirilmiş ?’ sorusunu otomatik olarak kendi kendinize sorabilirsiniz. Ancak NVIDIA Titan V ekran kartında tam 21.1 milyar transistör bulunduğu gibi, HBM2 bellekler yer alıyor. Aynı zamanda 5120 CUDA çekirdeği ve AI için tasarlandığının altını çizelim.

Yüksek performanslı bilgisayarların ‘bence’ artık vazgeçilmezleri arasında yer alacak modelden bahsediyoruz. Zaten NVIDIA‘da bu yeni ekran kartı için herhangi bir oyun amacından bahsetmiyor. Oyun oynayamaz mıyız ? Tabii ki oynayabiliriz. Ancak bu tarafa girmek dahi istemiyoruz. Zira sadece oyun için Titan V ekran kartı alacak bir kişi varsa, o arkadaş ile özelden görüşmek isterim.

Nvidia Titan V 003

Nvidia Titan V

Soğutucular Nasıl ?

TITAN V ekran kartı şuanda TITAN XP ekran kartı ile aynı soğutucu tasarımına sahip. Ancak görünüm gri değil, altın kaplama rengi ile değişikliğe gidilmiş. Kart muazzam bir şekilde GV100 Volta grafik işlemcisine sahip yeni PCB ile geliyor. Yine alıştığımız Founders Edition tasarımı da bizlere uzaktan göz kırpıyor. Bu kartın henüz performansı ve test sonuçları paylaşılmadı. Fakat yapabileceklerini düşündükçe, tüylerim tiken tiken oluyor.

Spesifikasyonlara Bakalım:

Yukarıda olayı sizlere az buçuk çıtlatmıştım. Bu başlık altında ise NVIDIA TITAN V ekran kartının tüm teknik özelliklerini göreceksiniz. Toparlayacak olursak; 5120 CUDA çekirdeği, 320 TMU, 4608K L2 Ön Bellek, 12 GB HBM2 ve 3072 bit bellek bulunuyor. GPU ise 12 nm üretim sürecinde tasarlanmış ve 250W çift yuvalı bir kart. Şuanda NVIDIA kendi web sitesinde 2999 dolardan satışa sundu.

Nvidia Titan V 004

Volta tarafından güçlendirilen GPU, 110 Teraflop derin öğrenme önceliğini kullanıcılara sunuyor. NVIDIA bu tarafta Araştırmacılar ve Bilim Adamları için ekran kartını tavsiye etmiş. Yapılan konferansta ise NVIDIA kurucusu ve CEO’su Jensen Huang kartın 21.1 milyar transistöre sahip olduğunu ve 110 teraflop ham güce sahip olduğunu da söyledi ve ekledi: “Volta mimarisi için vizyonumuz, yüksek performansa sahip bilgisayarların ve AI’nın dış sınırlarını oldukça zorlamaktı. Yeni işlemci mimarisi, talimatları, sayısal biçimleri, bellek mimarisi ve işlemci bağlantıları ile yeni bir yer açtık. TITAN V ile Volta’yı tüm dünyadaki araştırmacılar ve bilim adamlarına sunuyoruz. Onların keşiflerini TITAN V ile yaptıklarını görmek için sabırsızlanıyorum.” dedi.

Kartta derin öğrenme için tasarlanan yeni Tensor Çekirdeği bulunuyor. Böylece yüksek teraflopslara kadar 9 kat daha fazla erişim sağlayabilmek mümkün. Önceki nesil Pascal mimarisi ile karşılaştırıldığında ise enerji verimliliği iki katına kadar çıkartılmış. Yeni NVIDIA TITAN V ekran kartının Türkiye’ye gelip gelmeyeceği konusunda net bir bilgi henüz bulunmuyor. Aynı durum fiyat etiketi için de geçerli. İlerleyen günlerde konuyu yeni bilgiler ile güncelleyebiliriz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler