2016 yılında kullanıma sunulmasını takip eden süreçte tüm dünyada milyarlarca kişi tarafından indirilen Tiktok, ABD Adalet Bakanlığı tarafından büyük bir dikkatle takip ediliyor. Ortaya atılan iddialara göre ABD, Tiktok kullanıcıların hassas konulardaki bilgilerini toplayarak ilerde kullanılmak üzere depoluyor.
Silah, din, kürtaj gibi hassas konulardaki kullanıcı görüşlerini topladığı iddiasıyla gündeme gelen şirket, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından yöneltilen ciddi suçlamalar sonrasında Çinli şirket bu tür iddiaların asılsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı.
ABD Adalet Bakanlığı, Tiktok’un Bilgi Toplamasını Ulusal Güvenlik Sorunu Olarak Görüyor.
Bir süredir Çinli teknoloji şirketi Byte Dance tarafından kullanıma sunulan Tiktok, Amerikan hükümetinin radarına girmiş bulunuyor. Ancak yasaklanması taraftarları olduğu gibi, yasaklanmaması için yargı yoluna başvuranlar da mevcut. Tiktok’un Amerikan vatandaşlarından hassas bilgileri toplayarak depoladığı yönündeki iddiaları bir adım daha ileri götüren Adalet Bakanlığı, Tiktok’un kapanmaması yönünde yapılan başvuruların iptal edilmesini ve platformun kapatılmasını talep ediyor.
Adalet bakanlığı yetkililerinin yaptığı iptal gerekçesine dayanak olarak da, toplana bilgilerin ulusal güvenliği tehdit edeceği öne sürülüyor.
Mayıs ayında çıkarılan yasa gereği uygulamanın yasaklanması talep ediliyordu. Tiktok bu yasanın iptali için mücadele ediyor ve iddiaların asılsız olduğu yönünde açıklamalar yapıyordu. ABD Adalet Bakanlığı tarafından ABD Meclisine sunulan ve kabul edilen yasa gereği, platformun çatı şirketi olan Byte Dance adlı şirketin 9 ay içerisinde satılması zorunlu kılınmıştı. Satışın gerçekleşmemesi halinde ise uygulamanın ABD sınırları içinde kullanımının yasaklanacağı açıklanmıştı.
Kürtaj, Silahlar ve Din Gibi Konulardaki Hassas Bilgiler Neden Toplanıyor?
Tiktok tarafından kabul edilmese de, ABD Adalet Bakanlığı şirketin bu bilgileri farklı amaçlara yönelik olarak topladığını iddia ediyor. Bakanlık tarafından yapılan araştırmaya göre, şirket çalışanlarının kendi aralarında haberleştikleri Lark adlı programdaki arama aracı, kişisel bilgilerin toplanmasına yönelik olarak kullanılıyor.
İddiaya göre Çinli Byte Dance, bu yöntemler silah, din ve kürtaj gibi hassas konulardaki bilgileri toplayarak bunları daha sonra kullanmak amacıyla depoluyor. ABD Adalet Bakanlığı iddiasını devamında Çinli şirket tarafından toplanan bu bilgiler vasıtasıyla Amerikan vatandaşlarını manipüle edilebileceği ve toplanan tüm bilgilerin Çin’de saklanabileceği dile getiriliyor.
Tiktok tarafından yapılan açıklamada ise bu tür söylentilerin doğru olmadığı belirtilerek atılı tüm suçlamalar reddediliyor. Çin teknoloji şirketi ayrıca, tiktok platformunun kapatılması konusundaki çabaların yasalara aykırı bir eylem olduğunu belirterek suçlamaların temelsiz olduğunu belirtiyor.
Çinli teknoloji şirketiyle ABD Adalet Bakanlığı arasında devam eden sürtüşmeler devam etmekle birlikte henüz net bir sonuç elde edilebilmiş değil. Ancak Amerikan Adalet Bakanlığı Kısa süre içerisinde konu ile ilgili kesin bir sonuca varmak için çalışmalarını hızlandırmış bulunuyor.
Whatsapp, Durumların Yeniden Paylaşımını Sağlayacak Özellik Üzerinde Çalışıyor! başlıklı haberimiz de ilginizi çekebilir.