Cuma, Nisan 26, 2024

Adobe, Flash uygulamasını bitiriyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Günümüzde artık “güncel kalabilmek” için bazı şeylerden feragat etmek gerekiyor. Bu feragatlar Chrome’un Flash desteğini kesmesi ile başladı. Microsoft Paint’in kaldırılması ile beraber ilerledi ve şimdi de AdobeFlash uygulamasından elini ayağını yavaş yavaş çekmeye başladı. Tıpkı Paint gibi 2000’li yılların ikonik uygulamalarından olan FlashAdobe firması tarafından 2020 yılına kadar son desteğini görecek. 2020 yılından sonra AdobeFlash uygulamasından desteğini çekecek ve Flash uygulamasından kurtulacak.

Yerini yavaş yavaş HTML5’e bıraksa da halen birçok web sitesinde kullanılan Flash, artık kendisini bırakmış durumda. Microsoft tarafında da Flash yavaş yavaş bitiriliyor olacak ki, Sonbahar Güncellemesi ile beraber Paint dışında Microsoft Edge’de bulunan Flash desteği de kaldırılacak.

Apple’ın web tarayıcısı olan Safari de Flash desteğini halen sürdürmekte fakat yakın zamanda Safari’den de Flash desteğinin çekilmesi bekleniyor. Chrome uyumlu sitelerde zaten standart olarak HTML5 kullanmakta, fakat gerekli olduğu takdirde izinler kısmından Flash‘ı aktif edebilir ve kullanabilirsiniz, tabii 2020’den önce.

Google verilerine göre Flash kullanımı, 2014’te %80 seviyelerinde iken, 2017’nin ilk çeyreğinde %17’lere kadar düşmüş ki, zaten bu da Flash‘tan desteğin çekileceğinin bir göstergesiydi. Günümüzde bile halen yüzdelik dilimi düşmekte olan Flash, 2020 yılına doğru sessizce aramızdan ayrılacak.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler