Cuma, Nisan 19, 2024

Amazon işlemci çıkartmaya hazırlanıyor (Graviton2 Yongası)

Paylaş

silkroad gaminggentr

Amazon çok yakında Graviton2 işlemcisini duyurmaya hazırlanıyor. Bu işlemci SoC olarak tasarlandığı, N1 CPU platformuna uyumlu olduğu ve AWS (Amazon Web Servisi) için kullanılacağını söylüyor. Yani anlayacağınız üzere Amazon kendi sorununu kendi içerisinde, kendi yongasını üreterek çözecek.

Amazon Graviton2 nasıl çalışacak?

Amazon yonga seri üretecek diyoruz ama, bildiğiniz bir işlemci üretecek. Bu işlemci Amazon’un kendi bünyesinde bulunan servislerdeki yetersizlikleri karşılamak için silikon tasarım olarak özel üretiliyor. Bu yonga 16 çekirdekten 64 çekirdeğe kadar çıkan, Neoverse N1 çekirdeği barındıran, 1 MB L2 önbellek ile 64 MB’ın tümü 2 TB/sn toplam bant genişliğine kadar çıkabilen performans serisi bir ürün olacak.

Bu yeni yonga seti, eski nesile kıyasla 5 kata kadar daha hızlı bellek erişim hızını servislere sağlayabilecek. Amazon dediğimiz dev platform, günlük milyonlarca kişiyi kendi servislerinde 7/24 barındırmak zorunda. E-ticaretin altın kurallarından bir tanesidir. Firma internetten satış yapacaksa eğer, site hem hızlı, hem güvenilir, hem de profesyonel şekilde hizmet vermelidir. O yüzden ekip kendi çözümünü bir nevi kendisi üretecek.

Amazon sunucuları (aşağıda)

amazon sunucu

Amazon Graviton2 özellikleri

  • AES256 bellek şifreleme desteği
  • 8 kanallı DDR4 – 3200 MHz destek
  • 64 PCIe4 şerit desteği
  • 25 Gbps gelişmiş ağ desteği
  • 512 GB’a kadar RAM desteği
  • 64 çekirdekli EC2
  • 100W TDP
  • 3.1 GHz temel frekans hızı
  • 4.3 GHz boost hızı

amazon graviton2 00

Amazon bu işlemcileri satacak mı?

Bu sorunun cevabı tabii ki hayır. Intel ve AMD’ye rakip olarak görünüyor gibi gelse de, temelde işlemci üretmelerine rağmen Amazon bu işlemciyi sadece kendi web servislerinin çözümlerinde değerlendirecek.

11 yıldır e-ticaret platformlarında çeşitli görevlerde bulundum. Kendi ekibimimin içerisinde dahi, satışlara yönelik o kadar ince adımlar var ki. Amazon gibi dev bir platformun kullandığı uygulama, servis, müşteri satış odaklı satışa yönelim, bildirimler, sms, mail saysam size sayfalar sürer. O yüzden Amazon kendi içerisinde bu tip servisleri çözmeyi sever.

Zira Intel veya AMD gibi dış firmalara yıllık vereceği milyonlarca dolar bütçeyi, bu şekilde AR-GE yaparak içeride tutmuş oluyor.

amazon graviton2

Sizce de mantıklı bir çalışma değil mi?

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler