Çarşamba, Nisan 24, 2024

AMD EPYC Zen4 Genoa CPU için Görseller Sızdı 

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD’nin CES 2022 fuarında da söz ettiği yeni mimarisi, Zen4 olarak karşımıza çıktı. En son Zen3+ mimarisine kadar gördüğümüz marka, 5nm üretim teknolojisinin tüm avantajlarını kullanarak yeni mimariyi sunacak ve çok daha iddialı işlemciler gelecek. Yeni mimari ile gelecek işlemci ailesi için de sızıntılar devam ediyor. En son EPYC odaklı, AMD EPYC Zen4 Genoa serisi için görsel sızıntıları geldi.

Yeni soket tipi konusunda bazı detayları gözler önüne seren görseller bir yana, işlemcinin X-Ray ile çekilmiş olan görsellerine de ulaşılmış durumda. Sızıntıyla beraber nasıl bir seri göreceğimizi de öğrenmiş olduk.

AMD EPYC Zen4 Genoa Dev Boyutlarda Olacak

Yeni seriden gösterilen işlemcinin, bu sızan görsellerine göre aktif 16 çekirdekli bir yapı olduğunu anlıyoruz. Şu an için seride sadece 2 aktif CCD bölümü görüntülenebilmiş.

Kaçırmayın: AMD Ryzen 6000 Mobil Serisi İşlemciler Tanıtıldı

3.7 GHz hızına kadar ulaşan işlemci (muhtemelen nihai saat hızı değil), yeni bir soket yapısıyla beraber gelecek. SP5 (LGA-6096) yeni soket yapısı, AM4 soket yapısına göre çok daha geniş olacak. EPYC odaklı işlemcilerde yer alan SP3 soket ile karşılaştırdığımız zaman da bu yeni soket yapısının çok daha geniş olduğunu göreceğiz.

AMD EPYC Zen4 Genoa

Bir fikir vermesi açısından şöyle söyleyeyim, işlemcinin görsellerinde 4 bölümlü bir temas alanı olduğu gözüküyor. Bu temas alanlarının her birinde ise 1520 adet pin yer alıyor. Yeni soket yapısının ne denli geniş olacağını buradan da çıkarabiliriz.

AMD EPYC Zen4 Genoa

Hem PCIe Gen5 hem de DDR5 desteğine sahip olacağı da gözüken AMD EPYC Zen4 Genoa serisi, çekirdek sayısı konusunda da zirveleri zorlayacak gibi duruyor.

Öyle ki sızdırılan modelin X-Ray görüntüleri çekilmiş ve burada çok dikkat çekici bir ipucu yakalanmış. X-Ray görsellerinde sadece 2 aktif CCD gözüküyor. Ama yerleşime baktığınız ve daha önce markanın paylaşımlarını değerlendirdiğiniz zaman 12 CCD’e kadar kullanılabileceği gözüküyor.

AMD EPYC Zen4 Genoa

Her CCD için 8 çekirdekli bir yapı düşünecek olursak, seri 96 çekirdeğe kadar modellerle gelebilir.

Biraz kafa karıştırıcı olduğunun farkındayım. 🙂 Ama yeni işlemciler için bu saatten sonra bilgiler gelmeye başlayacaktır. Sadece EPYC modelleri için değil, son kullanıcılar için gelecek modellere ilişkin de daha fazla bilgi gelecektir. Zen4 mimarisi bu yıl gündemimizde olacak gibi.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler