Cumartesi, Nisan 20, 2024

AMD Infinity Cache Nedir? Ekran Kartları Nasıl Değişiyor?

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD Infinity Cache teknolojisi, markanın NVIDIA ekran kartlarına karşı en büyük ataklarından biri oldu. Sonsuz önbellek teknolojisi olarak gösterilen sistem, ekran kartlarının hatırı sayılır performans artışı yaşamasını sağlıyor.

Zaten tanıtım sırasında da çok üzerinde durulmuş olan sistemin NVIDIA ekran kartlarına karşı üstünlük kurmak adına kullanıldığı düşünülüyor. Peki, nasıl bir sistemden söz ediyoruz?

AMD Infinity Cache tam olarak ne sağlıyor?

Bu sistemi daha önce bir yerde gördük. Görmedik değil. Xbox One modellerinde 32 MB’lık bir kullanım yapılmıştı ama PC için gelen ekran kartlarında böyle bir sistem görmemiştik.

AMD Infinity Cache

Radeon RX 6000 XT modelleriyle beraber PC versiyonlarına da gelen teknolojinin temeli, işlemcilerde gördüğümüz önbellek sistemine dayanıyor.

İşlemcilerde yer alan L3 önbellek sisteminde kullanılan 128 MB değerinde önbellek sayesinde ekran kartlarında işlemler henüz VRAM kısmına geçmeden önce, çok daha hızlı yazılıp okunabiliyor. Bu da karın performansının doğrudan artmasını sağlıyor.

AMD Infinity Cache

Performans hatırı sayılır bir şekilde artış gösteriyor ama ufak bir sıkıntı var. Böyle bir önbellek için gerekli olan 6 milyar transistörün nasıl konumlandırılacağı. Yeni mimaride bu yerleşimi yapmak için boyut kısmından birazcık fedakarlık yapıldığı ve bir tık alan genişletildiği düşünülüyor ama AMD’nin çok detaya inmemiş olduğunu da belirtelim.

Bir yandan 2 kata kadar daha fazla bant genişliği sunulmasını, bir taraftan ek performans elde edilmesini bir yandan da ek güç tasarrufu elde edilmesini sağlayan AMD Infinity Cache sisteminin daha detaylı bilgilerini kartlar incelemeye alındığı zaman göreceğiz. Şu an bildiklerimiz bile AMD’nin ne kadar büyük işler başardığının bir kanıtı.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler