Cuma, Nisan 26, 2024

AMD Ryzen işlemcisinin performansı parmak ısırtıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD‘nin uzun zamandır merakla beklenen işlemcisi hakkında detaylar gün yüzüne çıktı. AMD Ryzen adı verilen yeni seri Intel karşısında yapılan kıyaslamalar ve canlı yayın ile izleyicilerin beğenisini kazandı. Aslında AMD Ryzen işlemcide almamız gereken çok fazla ders var.

Yeni mimarili işlemcisi ile bugün (13 Aralık) Amerika’nın Teksas eyaletinde düzenlenen etkinlikte gün yüzüne çıktı. Açıkçası etkinliği baştan sona ekipçe izlediğimiz gibi, Battlefield 1,  Dota ve Starwars Battlefront ile oyun performansları karşı karşıya geldiği gibi, render ve grafik programlarında da performanslar göz doldur.

Malumunuz AMD işlemciler DDR3 desteği ile bugüne kadar kendisini taşıdı. Şimdi Zen mimarisine sahip işlemciler 14 Nm FinFet üretim teknolojisini de arkasına alarak mükemmel bir düşük güç tüketimi ve AM4 soket uyumluluğu ile gelecek. Tabii ki artık DDR4 desteğini de arkamıza almış oluyoruz. Ek olarak yeni Zen işlemcilerin sunucu bazlı sistemlerde de kullanılacağının altını çizelim.

amd ryzen sunum 002
AMD Zen işlemci çeşitleri

❱ Summit Ridge – Masaüstü işlemci

❱ Raven Ridge – APU sistemler

❱ Naples – Sunucu işlemci

❱ Zeppelin – Sunucu APU sistemler

amd ryzen islemciler
Zen ne anlama geliyor ?

AMD aslında bu ismi çok aramadı. Zen isminin anlamı ise performans ve denge kavramlarını temsil ettiğinden dolayı tercih edildi. Aynı zamanda düşük güç tüketimi ve fiyat/performans ürünü olması ile de dikkat çekiyor. O yüzden AMD çalışanları Zen ismini tercih etmiş.

Bu arada gerçekleştirilen canlı yayında AMD‘nin Zen işlemcisi Intel’in i7 6900K serisi ile karşılaştırıldı. Canlı yayını izleyenler görmüştür. Çatır çutur dağıttığını söyleyebilirim. Aynı zamanda bu 2017’ye damgasını vuracak bir işlemci serisi ile karşı karşıyayız arkadaşlar.

amd ryzen sunum 004
AMD Ryzen fiyatı ve çıkış tarihi

Birazdan işlemcinin teknik özelliklerini aşağıdaki karşılaştırma tablosundan göreceksiniz. Ancak biz önceliği fiyata ve performansa vermek istedik. Bunun nedeni ise çok açık; AMD Ryzen 500 dolardan veya civarından satılacağı konuşulurken, i7 6900K işlemcisini performans bazında yakalabiliyor ve geçiyorsa 1000 doları kimse çöpe atmak istemez. Zira i7 6900K şuanda 1000 dolardan piyasada satılıyor. Aradaki 500 küsür dolarlık fiyat muazzam bir fark.

AMD Ryzen işlemcisi ve Zen mimarisine sahip diğer işlemciler Ocak veya Şubat ayında piyasada olacak.

amd ryzen sunum
Oyun ve Render performansı

Etkinlikte en çok merak edilen konu ise yeni işlemcilerin render, canlı yayın ve oyunlarda nasıl performans vereceği oldu. Yine karşılaştırmalar yapılırken AMD Ryzen ile Intel i7 6900K kullanıldı. İlk olarak 4K’da Battlefield 1 testine girişildi. Açıkçası kameramanın azizliğinden midir bilmiyorum ama ekranı tam net göremedik. Edindiğimiz bilgilere göre 3.4 GHz hızında çalışan Ryzen yeterli performans vererek testi geçti.

Sonrasında ise 3D modelleme yapılarak ZBrush programında testlere bakıldı. 3.4 GHz hızındaki işlemci boost devreye alınmadan 3.7 GHz hızında çalışan 6900K ile kapıştı. 95 Watt TDP ile düşük güç tüketen Ryzen, 140 Watt çeken 6900K’yı geçti. Düşük güç çekmesine rağmen, AMD bu testi çok kısa da olsa farkla önde bitirmiş oldu.

Hemen sonrasında ise meşhur handbrake testleri devreye girdi. AMD Ryzen burada da 5.3 saniye gibi müthiş bir fark ile testi önde tamamladı. Fakat CPU tarafına biraz yüklenme yapıldığı görüldü.

Son testimizde ise online oyun severlere yönelik oldu. DotA 2 sistemde açılarak performans testi gerçekleştirilirken, aynı anda da Twitch üzerinden canlı yayın yapıldı. 6700K OC ile 4.5 GHz performansında takılırken, Ryzen‘da gram takılma olmadı.

amd zen islemci
Sonuç

Açıkçası arkadaşlar AMD‘nin bugün gerçekleştirmiş olduğu tanıtımda Zen mimarisine sahip yeni işlemcilerin piyasayı nasıl süpüreceğine şahit olduk diyebilirim. 1000 dolar verip i7 6900K tercih etmek yerine çok daha uygun fiyata AMD Ryzen veya diğer modeller tercih edilecek. Tabii ki net performans rakamları işlemciler piyasaya sunulduktan sonra daha net ortaya çıkacak. Fakat ilk veriler gerçekten muazzam.

amd ryzen sunum 003
Teknik özellikler

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. Intel kullanıcıya geniş imkanlar sunar .Doğru bileşen doğru aşırtma yine AMD yi sollayacaktır. Testlerde Ryzenin ön plana çıkması güzel en azından piyasaya girerken mağlub olmayacağını biliyor. Bütçeyle bir derdiniz yoksa intel mimarisiyle yapabileceklerinizin sınırı yoktur . AMD içinde aynı şekilde ancak sonuca gelecek olursak f/p mantığıyla devam diyoruz. Kafaya koyarsa AMD de liderliği alacaktır imkansız değil. Hiçbir zaman bir insan olarak tam anlamıyla iyi performanslarında üstündeki o iyi performansa göz kararıyla bak bu daha iyiymiş diyemeyiz testlerdeki değerlerin bunu belirlediği gibi. Özetle hatrı sayılır derecede oyunu açsın yeter kanka. (Edit: Intel kullanıyorum. Tabi savunacağım )..

  2. İntel veya AMD birer kar odaklı firma. Birine veya ötekine hayran olmak anlamsız. Ama İntel’in 80286 prosesörleri rakipsizlikten 3.500 dolara sattığı günleri unutmayalım. Bu gün daha ucuz ve yüksek performanslı bir çok üretici çıkmasaydı intel hala bize o seriyi satıyor olurdu. Rekabet etsinler ki biz de daha iyi prosesörleri daha ucuza elde edelim. Benim kalbim AMD’den veya intelden yana değil. Satınalırkenki avantajıma bakarım. Bu güne kadar işim nedeniyle binlerce bilgisayar satınaldım. Ve kullanımlarını hep izledim. Prosesör çalışıyorsa yeterli soğutuluyorsa arıza yapmaz. Bu iki marka arasında farklı olmadı. AMD’ye daha az verilen para çalıştığım kuruma da yaradı ülke ekonomisine de. Ama ben ‘İntel inside’ stickeri yapıştırıp hava basacam diyenler varsa tabi ki İntel alsınlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler