Cuma, Nisan 26, 2024

AMD Vega Mimarisine Sahip Yeni APU’ları Başlatıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Mobil Ryzen serileri duyurulduktan sonra son kullanıcılar Intel ile olan bağlarını yavaş yavaş bu taraflara doğru kaydırmaya başlamışlardı. Zira AMD son yıllarda yaptığı ataklar ile Intel’in elinde bulunan kullanıcıları da kendisine çekmeyi başardı. Şimdi ise Vega mimarisine sahip yeni APU‘ları çıkartmak için çalışmaları başlattığı belirtildi.

Yeni VEGA Mimarili APU’lar Nasıl Olacak ?

Vega 11 için sızdırılan slaytlara göz attığımızda, daha yüksek TDP’ye sahip olan yeni bir mobil Ryzen serisinin Vega grafik birimi ile birleştiği görülüyor. Dört çekirdekli ve 8 iş parçacıklı APU’lar Ryzen 5 2400G adı altında Vega 11 ile yayınlanacak. Bu pakette 65 ve 35W TDP değerlerine sahip versiyonları da olacak.

Şuanda bir diğer teyit edilen bölüm ise Ryzen 3 2200G modeli. Bu modelde Vega 8 grafik mimarisinin yanı sıra 8 iş parçacığı bulunan bir APU olduğu iddia ediliyor. Ancak bu iddiaların son slaytlardan sonra güçlü olduğunun da altını çizmemde fayda var.

U serisine göz attığımızda ise yeni bir SKU bizleri karşılıyor hocalar. Evet yanlış duymadınız; Ryzen 3 2300U modelinden bahsediyorum. Bu model de Vega mimarisi altında 6 iş parçacığı içeren ‘seriler arasındaki’ en yavaş mobil APU modeli olarak yer alacak.

amd mobil ryzen apu 002

amd mobil ryzen apu 003

– Mobil Ryzen APU’ların teknik detayları ise şu şekilde;

amd mobil ryzen apu

Masaüstü Revize: AMD Raven Ridge

Bu arada hocalar AMD‘nin masaüstü serileri de yeni bir görünüm kazanacak. Şuanda belirtilen rakamlara göre 28 CU’luk (1792 Akış İşlemcisi) Raven Ridge APU modelleri, Fenghuang Raven platformu (mühendislik örneği) üzerinde görüldü. Ürünün kod adı “2G11SRD1P4MF6_30_N” olarak belirlendiği gibi, dört çekirdekli ve 8 iş parçacıklı bir yonga.

Farkındayım, bazı şeyler çok hızlı gelişiyor. Üstelik Intel ve AMD yarışında bir yandan Intel koltuğun sallantısı ile baş etmeye çalışırken, bir yandan da AMD ayar vermeye devam ediyor. Arada oluşan bu tatlı rekabet ise son kullanıcının işine geliyor. Bakalım yeni dönemde yeni işlemciler ile neleri göreceğiz, bende çok merak ediyorum.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler