Cumartesi, Nisan 20, 2024

AMD’nin GPU tabanlı yeni çözümü Radeon Instinct

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyanın en iyi mikroçip geliştiricisi ve üreticisinden birisi olan AMD, yeni geliştirmiş olduğu GPU’lar ile birlikte yapay zeka teknolojisini de işin içerisine katarak önemli adımlar attı. AMD Radeon Instinct adı verilen yeni seride makine zekası ön plana çıkarken, GPU odaklı çözümler sunuluyor.

Nvidia’nın Tesla serisine rakip olması beklenen yeni AMD Radeon Instinct, AMD Radeon Instinct GPU’ların piyasaya çıkış tarihi 2017 Şubat ayı olarak gösteriliyor. Fakat henüz net bir tarih olmadığının altını çizmek isterim.

Teknik detaylar

AMD bu seride yapay zeka açık yazılım ekosistemi için güzel bir tasarım ortaya çıkartmış. Radeon Instinct adı verilen bu seride, algoritma eğitiminin hızlandırılmasına yardımcı olduğu gibi, pasif soğutma, SR-IOV endüstri standartları ile uyumlu AMD MultiGPU donanım sanallaştırma teknolojisi ve çoklu GPU uçtan uca destek için 64 bit PCIe adresleme yapabiliyor.

Asıl amaç, geniş bir yapay zeka uygulama yelpazesine hitap etmek için üretildi. Piyasada geniş bir kullanıcı kitlesi bulunan Polaris GPU mimarisine dayalı olan Radeon Instinct MI6 hızlandırıcısı, 150W güç, 16 GB GPU performansında çalışıyor.

amd radeon instinct 002
Diğer yüksek performanslı Fiji Nano GPU ise yine Radeon Instinct mimarisine dayalı. MI8 hızlandırıcı, 175w güç, 4 GB geniş bant belleği, 8.2 TFLOPS azami FP16 performansı ile ön plana çıkıyor.

Son olarak Radeon Instinct MI25 hızlandırıcısı AMD‘nin gelecek nesil yüksek performanslı Vega GPU’sunu kullanacağı gibi, derin öğrenme eğitimi için tasarlanmış. Aynı zamanda çözüm süresi için optimize edilmiş durumda.

amd radeon instinct
MIOpen GPU hızlandırılmış kütüphaneye de değinelim; Yüksek performanslı yapay zeka uygulamaları için çözüm üretmek üzere geliştirilen sistem, ücretsiz olduğu gibi, açık kaynaklı görev yapıyor. 2017’nin ilk çeyreğinde piyasada olacak olan sistem, büyük önem taşıyor.

amd radeon instinct 004
ROCm derin öğrenme çerçevesi: ROCm platformu ise Caffe, Torch7 ve TensorFlow dahil olmak üzere popüler derin öğrenme çerçeveleri için optimize edilmiş durumda. Özellikle programcılar için ROCm’in zengin entegrasyonları odaklanmaya olanak sağlıyor. Ek olarak doğrusal cebir ve sensörler için alana özel derleyicilerin yanı sıra, açık derleyiciler ve dil zamanlı çalışma ile yapay zeka sorunlarını ortadan kaldırmak için tasarlanmış.

AMD, yapay zeka uygulamalarının performanslarını arttırmak için günümüzün PCIe Gen3 standartlarının ötesine geçmek için bağlantı teknoloji gelişmelerine yatırımlarını sürdürüyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler