Cuma, Mayıs 17, 2024

Yok Böylesi! Apple Vision Pro Gözlük Tanıtıldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Apple Vision Pro sanal gerçeklik gözlüğü, WWDC 2023 etkinliğinin bombası oldu. Uzun süredir iddiaları gündeme gelen yeni gözlük, sonunda somut olarak karşımızda.

Fiyat açısından bakacak olursak uçuk bir ürün diyebileceğimiz yeni karma gerçeklik gözlüğü, Apple’ın bu zamana kadar yaptığı en büyük atılımlardan da biri olarak gösteriliyor. Cihaz çok yeni ve bu yüzden merak edilen de çok fazla noktası var biliyoruz. Biz de hemen özelliklere geçiyoruz.

Apple Vision Pro Tasarımı ve Kullanılan Malzeme Yapısı

Her şeyden önce Apple Vision Pro karma gerçeklik gözlüğünün tasarımını değerlendirmek gerekiyor. Gözlüğün benzerlerinden çok daha farklı bir tasarımı var.

Dışarıdan baktığınız zaman gözlük sanki bir dalgıç gözlüğü havasına sahip. Tabii ki buradaki tüm bileşenleri de ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekiyor.

Apple Vision Pro

Ön kısımda 3 boyutlu olarak şekillendirilmiş olan lamine camın tek bir parça olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Karartılmış cam gibi gözükse de aslında bu kısım kullanım durumuna göre interaktif bir şekilde değişim gösterebiliyor.

Burada yüzünüzü saran kısımda ise hafifçe kıvırlan özel bir alüminyum alaşımlı ince çerçeveye yer verildiğini de ekleyelim. Ön kısma dikkatli baktığınız zaman kamera ve sensörlerin de bu kısımda yerleştirildiğini görüyorsunuz. Bu kamera ve sensörler, dış dünyanın algılanmasını sağladığı gibi el hareketlerinizi de takip etmek için kullanılıyor.

Ses Kayışları Kısmı

Yan kısma geçtiğinizde de uzamsal ses özelliği bulunan ses kayışlarını görüyorsunuz. Kulağa yakın konumlandırılan minik hoparlörlerin bulunduğu kayışlar, kafayı ağrıtmaması adına da özel bir malzeme ile tasarlanmış.

Apple Vision Pro

Kafa Bandı Kısmı

Kafa bandı kısmı ise tamamen kullanıcının rahatını odak alarak hazırlanmış. Burada özel yastıklama sistemine yer verilmiş ve nefes alabilir bir malzeme kullanılmış. Kafanıza göre kolayca ayarlama yapılabildiğini de belirtelim.

Apple Vision Pro

Üst Kısımda Butonlar

Gözlüğün rahat kullanımına odaklanıldığı için Apple, belli noktalarda fiziksel butonlara da yer vermiş. Bunlarda biri ana sayfa görünümlerini değiştirmek için de kullanılan Digital Crown tuşu, bir diğeri ise en üst kısımda konumlandırılan, uzamsal videolar ve fotoğraflar çekmek için kullanılan fiziksel tuş.

Apple Vision Pro

Pil Yerleşimi

Gelelim yeni karmak gerçeklik başlığı için pilin konumlandırmasına. Yan kısımda konumlandırılan gri renkli mini pil, 2 saate kadar kullanım imkanı sunulmasını sağlıyor.

Gözlük için sunulan genel tasarım ve yerleşim yapısı bu şekilde. Tabii ki Apple Vision Pro için söyleyecek daha çok fazla şey var. O zaman teknik özelliklerden devam edelim ve bu cihazın neler yapabildiğinden söz edelim.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro  Neler Sunuyor? Özellikleri Neler?

Apple Vision Pro, sonsuz bir tuval olarak lanse edildi. Gözlüğün amacı, fiziksel ortamlarla dijital dünyayı bir araya getirmek.

Gözlüğü kullanarak istediğiniz uygulamayı fiziksel ortamınızda herhangi bir yere yerleştirerek çok kolay bir şekilde kullanım yapabiliyorsunuz. Bir tarafta Safari tarayıcınızdan web üzerindeki işlerinizi kontrol ederken, bir tarafta ise notlarınız üzerinde çalışabilirsiniz. Kafanızı çevirmeniz ya da kullanmak istediğiniz uygulamaya bakmanız yeterli.

Apple Vision Pro

Kendi Sinema Sisteminiz Olarak Kullanabilirsiniz

Yeni karma gerçeklik gözlüğü bir bakıma yeni nesil bir eğlence aracı olarak da kullanılacak. Karma gerçeklik gözlüğünü kullanarak dev ekranda film izleme deneyimini de elde etmek mümkün olacak, dev ekranda oyun oynama deneyimini de elde etmek mümkün olacak. Bu konuda cihazın sınırlarının bir hayli geniş olduğunu belirtmek lazım.

Apple Vision Pro

Apple’ın ilk 3D Kamerası

Apple Vision Pro, aynı zamanda Apple’ın ilk 3D kamerası olarak da lanse edildi. Cihaz ile uzamsal fotoğraflar ve uzamsal videolar çekmek mümkün. Spatial Audio özelliğinden de yararlanarak çektiğiniz bu fotoğrafları, gerçekçi anılar olarak da izleyebiliyorsunuz.

Uzamsal fotoğraflar ve videolar derinlik algısıyla beraber geldiği için anıları birkez daha yaşıyormuş hissi veriyor. Ayrıca yeni karma gerçeklik gözlüğünün şöyle bir artısı da var ki siz kayıta başladığınız zaman, gözlük camları değişiyor ve kayıtta olduğunuz herkes tarafından görüntülenmiş oluyor. Gizlik çekimlerin önüne geçebilecek önemli güvenlik özelliklerinden birisi.

Apple Vision Pro

Harika Bir Çalışma Ortamı

Apple Vision Pro, çalışma alışkanlıklarınızı değiştirecek teknolojilerden biri. Gözlük ortak çalışma sistemini destekliyor. SharePlay özelliği sayesinde, bir yandan çalışma arkadaşlarınızla aynı belge üzerinde çalışırken bir yanda ise FaceTime görüşmesi yapabiliyorsunuz. Görüşme yaparken katılımlardan istediklerinizi öne çıkarmak için sadece bakışlarınızı kullanmanız yeterli.

Apple Vision Pro

VisionOS Yazılımı ile Uzamsal Bilgi İşlem

Apple Vision Pro, yeni bir işletim sistemiyle beraber karşımıza çıktı. macOS, iPadOS ve iOS ile tam uyum içerisinde çalışan VisionOS, elleriniz ve sesinizle tüm kontrolleri yapmanıza olanak sağlıyor.

Bir ögeye bakmanız seçim için yeterli ya da parmaklarınızı birbirine vurmanız uygulamalar arasında geçiş yapmak ya da seçim için yeterli. Yeni yazılım için Apple uygulamaları da özel olarak hazırlanmış. Yeni yazılımla beraber gelen uygulamalar, boyutsal olarak ölçeklendirilebiliyor, ışığa tepki verebiliyor ve hatta gölgelendirmeler bile sunabiliyor.

Apple Vision Pro

Teknik Açıdan Yeni Gözlükler

Yapabileceklerinin dışında kulaklığın teknik detaylarından da söz etmek lazım. Apple tüm bunları başarmak için adeta kulaklık içerisine mini bir PC yerleştirmiş durumda.

Burada ilk dikkat çeken tabii ki kullanılan ekran sistemi. Gözlükte özel mikro OLED ekranlar kullanılıyor. 23 milyon piksele sahip olan bu ekranlar, 4K’nın üzerinde bir görüntü deneyimi sunulmasını sağlıyor.

Apple Vision Pro

Hassas Takip için Özel Sensörler

Apple Vision Pro, özel bir göz izleme sistemi ile beraber geliyor. LED’ler ve kızılötesi kameralardan oluşan yüksek performanslı göz izleme sistgemi, göze görünmez ışık desenleri yansıtıyor ve herhangi bir denetliyiciye gerek kalmadan sadece bakışlarınızla her şeyi yönetmenize olanak sağlıyor.

Bunun dışında önde kullanılan yüksek çözünürlüklü kameralar, çevrenin net bir şekilde algılanmasını sağlıyor ve gerçek zamanlı bir 3B haritalama sistemi sunuluyor.

Apple Vision Pro

Çift Çip Performansı

Apple Vision Pro, tüm bu işlemleri çift çip performansıyla sunuyor. Gözlükte M2 çipi ile beraber R1 çipine de yer verilmiş durumda. İki çip, görüntülerin akıcı bir şekilde ekranlara yansıtılmasını sağlarken, yüksek grafikli görüntülerin elde edilmesine de yardımcı oluyor.

Apple Vision Pro Fiyatı ve Çıkış Tarihi

Yeni karma gerçeklik gözlüğü her ne kadar çok iddialı bir ürün olsa da aynı zamanda çok pahalı bir ürün. ABD fiyatı 3.499 dolar olarak açıklandı. Türkiye’de şu an için vergisiz fiyat 70 bin TL’yi geçiyor. Ama tabii ki fiyatlar açıklanana kadar resmi rakamları bilmek mümkün değil.

Tüm bu özelliklerle beraber yeni karma gerçeklik başlığı 2024 yılında satışa sunulacak. Ülkemize ne zaman geleceğini bilemiyoruz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler