Perşembe, Mayıs 2, 2024

Apple Vision Pro’da Bu 5 Özellik Atlandı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Apple Vision Pro duyurulduğu günden bugüne pek çok olumlu tepki aldı. Fiyatı hariç tabii ki. Ancak teknik özelliklere bakarak düşündüm de, bu 5 özelliği nasıl atladılar paylaşmak istedim.

Lokasyonumu Bul Özelliği

İlk söylentiler çıktığında gözlüğün fiyatını duyunca şok olmuştum. Fikrim şuanda da değişmedi. 3.499 dolar çok pahalı. Bu yüzden Apple Vision Pro‘yu kaybetmeyi veya çalınmasını istemek en son düşüneceğiniz şey olabilir. Ancak Apple ilginç şekilde henüz kulaklıklar ile uyumlu olmadığı için lokasyonumu bul aktif değil.

Apple destek sayfası üzerinden etkinleştirme kilidi özelliğini veriyor. Fakat bu sadece hırsızlar için kimliğiniz ve parolanız olmadığında kullanamayacağı anlamına geliyor. Fakat gözlük kaybolduğunda, konumunu takip edemediğiniz için geçmiş olsun.

Bu durumun yazılım güncellemesi ile yakında çözülmesini bekliyoruz. Büyük bir kayıp ve hâlâ Apple Vision Pro üzerinde nasıl eklenmediğini düşünerek vaktimi geçiriyorum.

apple vision pro find my

Çoklu Monitör Desteği

Şuanda masaüstü MAC bilgisayarlar Apple Vision Pro ekranlarının hiçbirini desteklemiyor. İşin bir diğer garip tarafı, görüş alanınızın pek çok yerine uygulama kurup kullanabilirken, MAC’de bulunan ekranı genişletmek veya çoklu monitör olarak kullanmak istiyorsanız tam bir hayal kırıklığı yaşatıyor.

Henüz iMac veya Mac Mini cihazları neden Vision Pro’ya bağlayamıyoruz bir cevabı yok. Yakında değişir mi (henüz erken) sanmıyorum. Burada tam suçu Apple’a atmamak lazım çünkü kablosuz bağlantılar birden fazla 4K görüntü akışını sanal ortamda desteklemiyor. Böyle bir bant genişliği şuan ki teknolojiler ile mümkün değil.

Yedek Batarya Problemi

Şuanda Apple Vision Pro için iki adet bataryanızın olduğunu varsayalım. İlk batarya bitmeye yakın olduğunda çalışırken değiştirip kaldığınız yerden maalesef devam edemezsiniz. Pili çıkartıp, diğer pili takmanız lazım.

Bu durum da elektriğe bağlamadan batarya ile kesintisiz şekilde kullanım yapamayacağınız anlamına geliyor. Zaten VR gözlüklerin henüz insanların uzun süre kullanabilecekleri şekilde tasarlanmadığını fikrini hâlâ taşıyorum. Ortalama 1-2 saatlik kullanımdan sonra ağırlıktan dolayı pertiniz çıkıyor.

apple vision pro tasarim v3

Bluetooth ile Mouse Desteği Yok

Apple Vision Pro‘yu popüler yapan ve diğer sanal gerçeklik gözlüklerinden üstün kılan en önemli özelliği parmaklarınız ile hemen hemen pek çok şeyi yapabiliyor olmanız. Fakat bazen evinizde oturup kucağınızda klavye, yanınızda mouse olsun “biraz dinleneyim” mantığında kullanacağınız zamanlar olacak.

Çünkü her zaman ellerin hareketli olduğunu düşünürseniz, bu oldukça yorucu ve gözlükten soğumanıza neden olabilecek bir etmendir. İşte tam bu sırada henüz sınırlı olduğunu öğreniyorsunuz.

Apple burada biraz kendi ürünlerinin reklamını yapmak için sadece Magic Mouse ve Magic klavye desteği sağlarken, üçüncü parti bir klavye mouse bağlamayı denediğinizde “uyumlu değil” mesajı ile karşılaşacaksınız.

Gelecek güncellemeler ile çözüleceğini düşünmüyorum. Çünkü kendi klavye mouse modellerini aktif edip, diğer rakip firmaların ürünlerini kullanamıyor olmak bence bilerek yapılmış bir pazarlama taktiğidir.

apple vision pro bluetooth not supported jpg

Vision Pro Store’da Netflix, Spotify Yok?

Oldukça ilginç. Dünya’nın en popüler uygulamalarından olan Spotify, Netflix ve YouTube gibi uygulamalar Vision Pro Store’da maalesef bulunmuyor. 600’den fazla uygulama göze biraz kalabalık gelse de, ben uygulamaları yerleştirecek olsam ilk aklıma bu üçünden biri mutlaka gelirdi.

Bir kaç geliştiricinin YouTube uygulamasını Vision Pro Store’a getirdiği belirtilse de, eksik ve önemli uygulamaların düzeltilmesi bir an önce şart. Apple sanırım kulaklığın ne kadar çok satacağını ölçmek istiyor.

Son bir haftadır keşfetimde Apple Vision Pro görüyorum zaten. Apple’ın kitlesi çok geniş olduğu için, “başarısız olur” demek mantıksız. Yakın zamanda gelecek güncelleme ile bu uygulamaların da gelmesini bekliyorum.

apple vision pro kullanim

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

  1. Bunların dışında kesinlikle yapay zeka desteği gelmesi gerekiyor. Mesela araç kullanırken direksiyonu algılayıp “araç kullanırken kullanılamaz” diye uyarı verip cihazı kullandırmaması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler