Cuma, Mart 29, 2024

Apple’dan Türkiye İle Birlikte Birçok Ülkeye Zam!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Apple’dan Türkiye dahil birçok ülkeye zam geldi. Zamlarda öyle azımsanacak gibi değil.

Apple, aralarında Türkiye’nin de buluunduğu birkaç ülkeye zam yaptı. Fiyatların artmasının sebebi bilinmezken Türkiye dahil birçok ülke büyük oranda zamdan etkilenecek. Gelin haberin detaylarına geçelim ve hangi ürünlere zam yapılacak ona bir göz atalım.

Başta belirtmemiz gereken şey Apple; iPhone, iMac, iPad gibi ürünlerine zam yapmayacak. Aslında haberi incelediğimizde bizde tedirgin olmuştuk ama ürünlerde beklenilen bir zam yok. Zamın uygulanacağı kısım ise gariptirki App Store.

apple 2

9to5Mac’in yaptığı habere göre Apple, aldığı bir karar ile App Store üzerindeki uygulamalara zam yapmaya karar verdi. Türkiye’ninde arasında bulunduğu birkaç ülke zamdan etkilenecekken hemen hemen tüm uygulamalara zam gelecek.

Türkiye ile beraber Ermenistan, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’de zamlardan nasibini alacak. Ama şimdi esas soru hangi ülkelerde yüzde kaç zam olacak. Gelin birde rakamlara göz atalım.

Öncelikle ülkemizden başlamak gerekirse Apple, App Store’daki ürünler için Türkiye‘ye %18 oranında zam yapacak. Ermenistan ve Beyaz Rusya’ya %20 oranında zam gelirken; Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne %5 zam yapıldı. İsviçre’de uygulanacak olan zam ise %8’den %7.7‘ye düşürüldü.

apple 1

Yapılan zamlara baktığımız zaman en çok zamın Ermenistan ve Beyaz Rusya’ya geleceğinin görürken, zamdan en az hasar görecek olan ülkelerin ise Suudi Arabistan ve BAE olduğuna saptanıyor. Türkiye ise ülkeler arasında en yüksek zam değerine sahip olmasada %18 ile oldukça fazla bir değere sahip.

Tekrar söylemek gerekirse bu zamlar iPhone, iMac ve iPad gibi ürünler için geçerli değildir. Gelecek olan zamlardan sadece App Store’daki uygulamalar etkilenecek. Ülkemizde ise App Store’dan alışveriş yapan kişi sayısının fazla olmadığını düşünüyoruz ve gelecek olan zamların ülkemizde bizleri pek etkileyeceğini sanmıyorum. Sizde konu hakkındaki düşüncelerinizi ve fikirlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler