Cuma, Nisan 19, 2024

Asus ROG Flow Z13 Oyuncu Tableti Tanıtıldı! Özellikleri ve Fiyatı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bir oyuncu tablet modeline hazır mıyız? Hazırdık değildik tartışılır ama kesin olan bir şey var ki ASUS bu sektöre de giriş yaptı. Asus ROG Flow Z13 oyuncu tablet modellinin tanıtımı gerçekleştirildi.

CES 2022’nin dikkat çeken markası olmayı başaran ASUS, yeni oyuncu tabletiyle sene boyunca gündemde kalacak eminim. Peki neden bu kadar iddialı konuşuyorum? Birazdan siz de ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. 🙂

Asus ROG Flow Z13 Tasarım Yapısı ve Artıları

Nereden başlayayım nasıl anlatayım bilemiyorum. 🙂 Çünkü cihazın tasarımı gerçekten çok sevdim ve anlatmak istediğim de çok fazla şey var. Mümkün olduğunca sırala gitmeye çalışacağım.

Ön Yüz

Bir kere tablet standart bir tablet değil. Kasa biraz kalın ama bunun nedeni dediğim gibi tabletin standartların dışında olması. Ön yüze baktığımız zaman ise çok ince çerçevelerle çevrilmiş bir seri görüyoruz.

Bu da oyuncular için iyi bir haber. İnce çerçeveler her zaman için daha iyi görüş açısı ve daha iyi bir görüntü deneyimi demek.

Asus ROG Flow Z13

Arka Yüz

İşte asıl vurucu kısım da tam olarak burası. ASUS, cihazları renklendirmeyi ve hareket katmayı çok seviyor. Asus ROG Flow Z13 oyuncu tableti de bunun bir ürünü diyebilirim.

Oldukça hareketli olan arka yüzeyde özel bir cam alanı da kullanılmış. CNC ile frezlenmiş olan bu pencere alanı, anakartı doğrudan görmenizi sağlıyor. ASUS bu kısma bir de içten RGB vurgusunun olduğu aydınlatma eklemiş. Arka kasa tasarımı çok başarılı.

Unutmadan tüm bu hareketin içerisinde köşeye bir kamera yerleştirilmiş olduğunu da ekleyelim.

Asus ROG Flow Z13

Arka kapağı bitirmeden önce bir artıdan daha söz etmem lazım. Her ne kadar bir oyuncu ürünü olsa da taşınabilirlik konusunda da iddialı bir tablet serisiyle karşı karşıyayız.

Kaçırmayın: ASUS GeForce RTX 3050 Ekran Kartı Serisi Duyuruldu

Arka kısma bunun dahili hareketli bir destek ayağı eklenmiş. 170 dereceye kadar bu destek ayağını açabiliyor ve istediğiniz her konumda kullanım yapabiliyorsunuz.

Asus ROG Flow Z13

Malzeme Durumu

Bu kısmı tasarımda anlatmak istedim. Asus ROG Flow Z13 serisinde kullanılan malzeme de üst düzey tutulmuş. Şasi kısmında yüksek yoğunluğu bulunan alüminyum alaşım tercihi yapılmış. Alaşım 6063 olarak değerlendirilen malzeme, hassas CNC kesim ile şekillenmiş.

Burada ek olarak eloksal kaplama kullanıldığını da belirtelim. Parmak izi önleme adına da yoğun mesai harcayan ASUS, birinci sınıf bir parmak izi önleyici kaplama da kullanmış.

Tasarım Notları

  • Ağırlık: 1.18 kg – temel modelde 1.12 kg
  • Ölçüler: 30.2 cm X 20.4 cm X 1.20 cm
  • Portlar: 3,5 mm jak, 1 adet USB 2.0 Type A, 1 adet USB 3.2 Gen2 Type C desteği, 1 adet ROG XG arabirim, 1 adet Thunderbolt 4 desteği, 1 adet MicroSD kart okuyucu.

Evet tasarımı artık geçmek istiyorum. Gördüğünüz gibi gerek portlar gerekse de kullanılan malzeme konusunda üst seviyede bir cihazla karşı karşıyayız. Teknik özellikler için de aynı durumlar geçerli.

Asus ROG Flow Z13 Ekran Özellikleri

Yeni modelde 3 ayrı seçenek var. Farklı konfiglerde yer alan ekranlar da farklı. Ben en yüksek model için detayları vereceğim. Ama tabii ki diğer seçeneklere de dokunacağız.  13.4 inç ekran boyutunun bulunduğu seride, çok yönlü bir ekran deneyimi sunulmuş. Hem dokunmatik desteği hem de akıllı kalem desteği var.

Görüntü kalitesi konusunda da seri oldukça iddialı. 16:10 geniş en boy oranı sunan Asus ROG Flow Z13, 4K 60 Hz çözünürlüklü ekrana sahip. Bu en üst modelde yer alan ekran. Kullanıcılar isterse Full HD 120 Hz ekrana da sahip olabilirler.

Görüntü kalitesini biraz daha arttırmak adına her iki modelde de Dolby Vision desteği ve Pantone onaylı renkler var. Ayrıca akıcılığı sağlamak için Adaptive Sync desteğinin yer aldığını da belirtelim.

Asus ROG Flow Z13

Ekran Özellikleri Özet

  • Boyut: 13.4 inç ekran boyutu
  • Çözünürlük Değeri: 4K 60 Hz ya da Full HD 120 Hz
  • DCI-P3 %85 kapsamı. Full HD modellerde sRGB %100.
  • Pantone onayı
  • Adaptive Sync desteği
  • IPS düzeyinde yansıtmasız panel
  • Akıllı kalem desteği
  • Dolby Vision desteği
  • Üst modellerde MUX anahtarı + Optimus
  • Ekran için de bilgileri verdiğimize göre artık oyunculara hitap edecek başarılı sistem özelliklerine ilerleyebiliriz.

Asus ROG Flow Z13 Teknik Özellikleri

Laptopları aratmayacak bir sistem deneyimi sunulduğunu gördüm. Başarılı seride yer alan işlemci 12.nesil i9 serisine kadar çıkıyor. Gerisini siz düşünün.

En tepe modelde yer alan işlemci Intel Core i9-12900H serisi işlemci. Diğer iki konfig içerisinde ise Intel i7-12700H ve Intel i5-12500H serisi olarak açıklandı.

Asus ROG Flow Z13

  • Intel i9-12900H: 14 çekirdek var. 6 adedi performans ve 8 adedi de verimlilik çekirdeği. 24 MB Intel akıllı Cache bulunan işlemci, 5.0 GHz saat hızına kadar çıkabiliyor. Temel saat hızı ise 2.5 GHz
  • Intel i7-12700H: 14 çekirdek var. 6P serisi performans işlemcisi ve 8 adet verimlilik işlemcisi yer alıyor. 4.7 GHz saat hızına kadar çıkış yapılabiliyor. Temel saat hızı ise 2.3 GHz.
  • Intel i5-12500H: 12 çekirdekli işlemcide 4 performans ve 8 verimlilik çekirdeği var. 4.5 GHz seviyesine kadar hıza çıkabiliyor. 18 MB Intel Smart Cache bulunuyor. Temel saat hızı ise 2.5GHz seviyesinde.

Ekran Kartı Seçiminde NVIDIA RTX 30

Evet bu minik canavarın içerisinde harici ekran kartı da kullanılmış. Üstelik NVIDIA’nın yeni seri ekran kartı modellerine yer verilmiş. Temel modelde harici ekran kartı yok. Intel Iris Xe entegre grafik kartı kullanılmış durumda. Diğer modellerde ise iki ayrı seçenek var. En üst modelde 3050 Ti, bir altında direkt 3050 kullanılmış.

Asus ROG Flow Z13

  • RTX 3050 Ti: 4 GB GDDR6 bellek var. 1035 MHz + 50 Mhz Boost hızına da yer veriliyor. Maksimum Watt değeri ise 40W.
  • RTX 3050: 4 GB GDDR6 bellek var. 1107.5 MHz seviyesine kadar saat hızı. 40W maksimum tüketim.

Önemli: Ekran kartı konusunda RTX 3050 Ti modeli size yetmedi mi? O zaman ikinci bir seçenek daha var. Seri için XG Mobil harici GPU kutusunu kullanabiliyorsunuz. 330W entegre güç adaptörünün bulunduğu GPU kutusu, RTX 3080 ya da Radeon RX 6850M XT sunabiliyor.

Depolama Alanı ve RAM Durumu

Son nesil laptoplar gibi Asus ROG Flow Z13 serisinde de DDR5 dönemi başlamış durumda. Enerji tasarrufu olan LPDDR5 belleklerin kullanıldığı seride 16 GB seviyesine kadar bellek var. 8 GB X2 çift kanal belleklerin 5200MHz seviyesine kadar çıkabildiği söylenmiş. Gerçekten bu da iddialı bir değer.

Depolama alanına gelince orada da 2022 nesilleri yansıtılmış durumda. Temel ve bir üst konfig kısmında 512 GB M.2 2230 NVMe PCIe 4.0 SSD kullanılmış.

En üst seçenekte ise 1 TB M.2 2230 NVMe PCIe 4.0 SSD depolama birimi yer alıyor.

Asus ROG Flow Z13

Bir Artı daha: Tüm bu sistemi yazılım kısmında da en iyisi ile kullanabiliyorsunuz. O da tabii ki Windows 11 işletim sistemi. 🙂

Asus ROG Flow Z13 Soğutma Sistemi

Şimdi kritik bir konuya dokunacağım. Bunu çok araştırdım ve ASUS’un paylaştığı verileri inceledim. Dürüst olalım. Sistem güçlü. Kasa 12 mm. Cihaz 13.4 inç. Bu cihaz nasıl soğutulacak? Elde ettiğim verileri sizlerle paylaşayım.

Asus ROG Flow Z13 10

1.İlk artı daha geniş fanlar. Laptoplarda olduğu biri menteşe kullanma zorunluluğu yok. Bu da aslında tablet daha küçük olsa da daha geniş fanlar ve daha geniş buhar odaları kullanılmasını sağlamış.

Cihazın bu avantajlarla beraber daha fazla hava alması soğutma konusunda önemli bir artı. %50 daha fazla ısı yayılım alanı sunulduğu söylenmiş.

Buhar Odası Artısı: Bu kısımda buhar odası tabirini kullandık. O zaman bunu açıklayacağız değil mi? 🙂 Asus ROG Flow Z13, standart olarak kullanılan ısı boruları yerine çok daha geniş bir buhar odası soğutucu blok ile geliyor. Bu sistemle beraber soğutma hem VRM hem CPU hem de GPU birimine etki ediyor.

Asus ROG Flow Z13 11

2.Arc Flow Fans adı verilen yeni fanlar kullanılmış. Değişken kalınlıktaki kanatçık tasarımı, havayı merkezkaç kuvvetiyle hızlandırmakta. Bu da demek oluyor ki daha yüksek hava akışı daha sessiz elde ediliyor.

Ayrıca seride yer alan fanlar 0dB özelliğine sahip. Bu sayede ısı düşükken fanlar duruyor. Gürültü en aza indiriyor. Isı yükseldiği zaman fanlar yeniden çalışıyor.

Asus ROG Flow Z13 12

3.CPU üzerinde kullanılan termal çözümde yeni nesle geçmiş. Sıvı metal kullanılmış ve bu sıradan termal pedlere göre çok daha iyi çözümler sunuyor.

Asus ROG Flow Z13 9

4.Izgaralar ve hava kanallarında da soğutmayı desteklemek adına özel olarak tasarlanmış. 0,15 mm kadar incelikte kanatçıklara sahip olan ızgaralar daha etkili ısı dağılımı sağlamakta.

Burada önemli olan bir şey daha var. Soğutma performansı için söylenen tüm bu özellikler müthiş gözüküyor. Fakat kağıt üzerindeki tüm bu bilgilerin ne kadar doğru olduğunu ancak performans testlerinde göreceğiz.

Söz konusu modeli inceleme fırsatımız olursa, sıcaklık konusunda ekstra bir bilgilendirme yapacağım.

Ses Kalitesi Konusunda Asus ROG Flow Z13 Nasıl?

Sonuçta oyun oynayabileceğimiz bir tablet istiyoruz. O zaman ses konusunda da iyi bir cihaz isteriz. ASUS tabii ki burayı atlamamış. Seride Dual Smart AMP hoparlörler kullanılmış.

Hi-RES Audio ve Dolby Atmos desteğinin de yer aldığı hoparlörlerin, stereo ses konusunda da iddialı olacağı açıklandı.

Buradaki artımız ise mikrofonlar olsun. Yüksek SNR 3 adet mikrofon var ve yapay zeka gürültü engelleme özelliği destekleniyor.

Asus ROG Flow Z13

Pil Durumu

Tüm konfiglerde aynı pil var. 56WHrs 4S1P 4 hücreli Li-ion pilleri görüyoruz. Pil konusunda dayanma süreleri noktasında tam olarak detayları bilmiyorum. Ama şu var ki şarj konusunda paylaşılan detaylar çok iyi. Ürünle beraber 100W değerinde bir hoparlör geliyor.

Hızlı şarj desteğini en iyi şekilde veren adaptör, 30 dakika içerisinde %50 şarj seviyesine kadar ulaşılmasını sağlıyor.

Asus ROG Flow Z13

Kamera ve Bağlantı Konusu

Asus ROG Flow Z13 serisi için sona geliyor. Ama kamera ve bağlantı noktasındaki artılardan söz etmeden de olmaz. Cihazda Intel’in yeni nesil işlemcilerinin sağladığı WiFİ 6E desteği var. 3 kata kadar daha hızlı bağlantı sunulmasını sağlayan bu destek, %75 daha az gecikme sürelerine sahip.

Kamera konusuna gelince, tasarım bölümünde söylediğim gibi çift kamera geldi. Önde yer alan kamera bir yana, arka kısımda da 8 MP değerinde bir kamera var. Ama ne yazık ki Full HD çekim yok. 720p HD kamera var. Burada tablet havası öne çıkmış gibi bir durum oluştu.

Asus ROG Flow Z13

Ek Detaylar

  • Arkadan aydınlatmaya sahip olan Chiclet klavyesi var. İstenildiği zaman takılabiliyor.
  • Armoury Crate yazılımı var.
  • Windows 11 desteği var.
  • Parmak izi var
  • Auro Senkronu artısı var.

Fiyat 

Can sıkıyor. Şöyle bir cihaza ülkemizde de kolayca ulaşmak isterdik. Ama fiyat 3300 dolar civarında olacak. Tüm konfigler için kesin fiyatlar yok ama 3300 taban olursa, varın gerisini siz düşünün.

Evet Asus ROG Flow Z13 modeli için benim söyleyebileceklerim bunlar. ASUS’un paylaştığı detaylar ve tanıtımlardan aldığım notlara göre cihaz hakkında tüm bilgileri vermeye çalıştım. Yine de merak ettikleriniz için yorumlarınızı beklerim. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler