Cuma, Nisan 26, 2024

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO Router İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Kısa süre önce ofise aldığımız yeni üst segment router modeli ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Pro için bir inceleme videosu paylaşmıştık. Şimdi de 17 adet cihazı tek bir merkezden sırtlayan ve yüksek verimlilikte fiber performansı almamızı sağlayan bu canavarı web sayfamızın inceleme masasının yeni konuğu olarak değerlendireceğiz.

Teknik özellikler neler? Tasarım açısından neler sunuyor? Yüksek fiyatlara karşın kullanıcılar neden böyle bir router tercih etmeli? Hadi incelememize geçelim ve bu canavar için soruları yanıtlayalım.

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO Tasarımı Nasıl?

Hemen bir soru ile başlayalım. Bir router cihazda ya da modeminizde tasarıma dikkat eder misiniz? Bu cihazı deneyimlemeden önce benim soruya cevabım hayırdı. Fakat böyle bir cihazla karşı karşıya kaldığınız zaman, tasarımını da bir değerlendiriyorsunuz. Zira ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO hem epey büyük hem de dikkat çekici bir tasarıma sahip.

Routerın kutusunu açtığınız zaman, sanki bir laptop kutusu açıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Bir hayli büyük, biraz ağır ve bir hayli gösterişli bir router olduğunu söyleyebiliriz. Toplamda 8 adet antene sahip olması ve bu antenlerin de hacimli yapıda olması, cihazı biraz daha dikkat çekici bir tasarım yüzüne kavuşturmuş.

ASUS ROG Rapture GT-AX11

Hemen üst kısımda yer alan ROG logosunun ışıklandırması da güzel bir tasarım detayı diyebiliriz. ASUS tarafından sunulan uygulama üzerinden bu logoda yer alan ışıklandırmayı düzenleyebilir ve Aura RGB desteğini sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Portların Yerleşim Durumu ve İşlevsellik

Tasarım gösterişli evet ama ne kadar işlevsel bu da önemli. ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO işlevsellik açısından da bekleneni veren bir cihaz olmuş. Cihazda kullanılan 8 anteni istediğiniz şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

Bunun dışında bağlantı portlarının da hemen arka kısma ve kolay erişilebilir bir şekilde eklendiğini de söyleyebiliriz. Bu kısımda bir tarafta 4 adet LAN girişinin yer aldığını, hemen yanında reset tuşunun bulunduğunu ve diğer yan kısımda da WAN portunun yer aldığını görmekteyiz. WAN girişinin yanında antenin diğer tarafında ise 10 Gbps giriş portu bulunuyor.

Modemin diğer tarafında yer alan portlara geçtiğimiz zaman burada power girişi, açma kapatma butonu, 1 adet USB 2.0 1 adet USB 3.0 girişlerinin yer aldığını görüyoruz.

ASUS ROG Rapture GT-AX11

Portlar ve Bağlantılar

  • 4 adet LAN girişi
  • 2.5G WAN Portu
  • Reset Tuşu
  • 10 Gbps giriş portu
  • 1 adet USB 2.0
  • 1 adet USB 3.0

Tasarımda Bir Detay: Üst kısımda yer alan aydınlatılmış olan ROG logosuna baktığınız zaman, logonun minik “ROG” yazılarından oluşturulduğunu görüyorsunuz. Güzel bir tasarım detayı olduğunun da altını çizmiş olalım.

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO Teknik Özellikler ve Detaylar

Tasarım noktasında detayları paylaştığımıza göre artık gelelim bu güçlü router modelinde nasıl teknik özelliklere yer verildiği kısmına. Cihazın içerisinde güçlü bir işlemciye yer verilmiş. ASUS işlemcinin adını açıklamayı tercih etmemiş ama işlemci konusunda veriler var.

Verilere göre bakacak olursak cihazın içerisinde 4 çekirdekli bir CPU birimi yer alıyor. 64 bit tabanlı olan işlemci, 2.0 GHz hızlara kadar çıkabiliyor. Yüksek performanslı bir WİFİ yonga setinin kullanılması sayesinde kablosuz sinyal performansı da üst seviyelere çıkarılabilmiş.

ASUS ROG Rapture GT-AX11

Zaten yayınladığımız inceleme videosunda da kapsama alanı için yaptığımız testlerde ne kadar geniş bir kapsama alanına yer verildiğini görebiliyoruz.

Geniş kapsama alanı demişken, RangeBoost Plus teknolojisinden de söz etmek gerekiyor. ASUS’ın özel teknolojilerinden biri olan RangeBoost Plus, yeni nesil Broadcom WiFi yonga setiyle beraber RangeBoost Plus sayesinde %38 seviyesine kadar daha geniş bir sinyal menzili sunuyor.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise geniş UNII4 spektrum. ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO  router modelinde 5 GHz bandında yüksek güçlü 160 MHz kanala sahip olan UNII4 spektrum desteği sunuluyor. Böylece ağ kapasitesinin arttırıldığını ve sinyal verimliliğinin de yükseldiğini görüyoruz. Bu detaylar dışında dikkat çeken diğer özellikleri de kısa kısa ele alalım.

Yüksek Verimlilikte WiFi 6: 3 bant WiFi 6 ile gelen router, yüksek WiFi verimliliği sunmasının yanında, kanal hızlarının 11000 Mbps seviyesine kadar artmasını sağlıyor.

Üç Katmanlı Oyun Hızlandırma: ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO için sunulan uygulamayı kullanarak, üç katmanlı oyun hızlandırması yapabiliyorsunuz. Bu özellik sayesinde tek bir tuşa basarak, 3 katmanlı oyun hızlandırmasını yapabiliyorsunuz. 3 katmanı da biraz açalım.

Bu 3 katmanda söz edilen kısımlar;

  • Paraziti önleme,
  • Gecikmeyi azaltma,
  • Ping değerlerini düşürme olarak lanse ediliyor. Videoda da görebileceğiniz gibi incelememiz sırasında oyun modunu da denedik. Açıkçası özellikle ping açısından düşünüldüğü zaman güzel bir avantaj sağladığını söyleyebiliriz.

ASUS ROG Rapture GT-AX11

Yazılım Kısmında Neler Yapılmış?

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO modelinde yazılım desteği kısmında güzel bir mobil uygulama öne çıkıyor. Hem Android hem de iOS için kolay kurulum sunan mobil uygulamaya erişim de olduka kolaylaştırılmış.

Akıllı telefonunuzdan QR kodu okuttuğunuz zaman, kolay arayüz üzerinden kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz. Bunun dışında uygulama üzerinde hemen hemen tüm ayarları yapmanız mümkün.

Cihazın anlık RAM ve CPU kullanım bilgilerine ulaşma, ağ durumunu görüntüleme, ağda bağlı olan cihazları görme, oyun moduna geçiş, entegre olarak hız testi yapma gibi ayrıcalıklar var.

Kullanımı oldukça kolay olan uygulamanın, arayüzünün de Türkçe olmasının bir avantajı olduğunu da söylemek lazım.

ASUS ROG Rapture GT AX11000 PRO 5 ASUS ROG Rapture GT AX11000 PRO 4 ASUS ROG Rapture GT AX11000 PRO 3 ASUS ROG Rapture GT AX11000 PRO 2 ASUS ROG Rapture GT AX11000 PRO 1

Güvenlik Kısmı ve Neler Sunulduğu?

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO, teknik donanım olarak epey iddialı bir cihaz. Kapsama alanının genişliğinden ve bağlantı verimliliğinden de söz ettik. Ama atlamamamız gereken bir kısım daha var. Orası da ağ güvenliği için sunulanlar.

Router WPA3 güvenlik protokolü ile beraber geliyor. Bunun yanında ASUS AiProtection Pro ile güvenlik konusunda ekstra bir kalkan sunuluyor.

Diğer yandan en dikkat çeken artı ise gelişmiş ebeveyn kontrollerini sunuyor olması. Bu sayede çocuğunuzun internet kullanımını kontrol altına alabiliyorsunuz. Anlık olarak takip yapmanız da mümkün oluyor.

ASUS ROG Rapture GT-AX11

Rapture GT-AX11000 PRO Teknik Detaylar

  • Ağ Standartları: IEEE 802.11ax / IPv4 / IPv6
  • Veri Hızı:  2,4 GHz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40 MHz, en fazla 1148 Mbps —- 5 G-1 Hz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160 MHz, en fazla 4804 Mbps —– 5 G-2 Hz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160 MHz, en fazla 4804 Mbps
  • Anten: 8 adet
  • İletim / Alım: 2,4 GHz 4 x 4 —- 5 GHz-1 4 x 4 —- 5 GHz-2 4 x 4
  • İşlemci: 4 çekirdek 64 bit 2.0 GHz
  • Bellek: 256 MB NAND flash ve 1 GB DDR4 RAM
  • Çalışma Frekansı: Tri-band Wi-Fi: 2.4 GHz / 5 GHz-1 / 5 GHz-2
  • Ağırlık: 2180g
  • VPN: VPN Client WireGuard / VPN Server WireGuard

Sonuç ve Değerlendirme

Tüm bu özellikler, artılar ve verimlilik değerlendirildiği zaman ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO, router anlamında güncel teknolojilere göre aranılan her şeyin tek bir cihazda toplanılmış hali gibi değerlendirilebilir. Takip edenler bilecektir, şu ana kadar birçok router ya da modem incelemesi de gerçekleştirdik. Sunulan tüm bu özellikler ile beraber performansı değerlendirdiğimiz ve inceleme masamıza konuk ettiğimiz router modellerini düşünecek olursak, ROG Rapture GT-AX11000 PRO incelediğimiz en iyi router modeli diyebiliriz.

Fakat tabii ki burada bir fiyat etkeni olduğunu da unutmamak gerekiyor. 20 bin TL bandında bir üründen söz ediyoruz. Son kullanıcı açısından düşünüldüğü zaman, fiyat konusu önemli bir etken ve cihazı geri planda bırakıyor. Fakat ofisler, profesyonel kullanım odaklı merkezler, oyun salonları gibi alanlar için düşünüldüğü zaman aranılan performansı verecek bir router olduğunu söyleyebiliriz.

pch tavsiye eder ve ustun performans odul 2023

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler