Perşembe, Nisan 25, 2024

ASUS ROG STRIX RTX 2070 Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı donanımları incelediğimiz hocanın masasında bugün, şekliyle, performansıyla ve güncelliği ile ASUS ROG STRIX RTX 2070 ekran kartı incelemesi gerçekleştireceğiz.

NVIDIA’nın en yeni Turing mimarisini içeren ve grafiksel anlamda yeni bir kilometre taşı olan RTX serisi ekran kartları, sundukları yüksek güçlü performanslar ile yeni dönemin en güçlüleri olmuştu. Referans tasarımlar haricinde marka tasarımlarını da gördüğümüz yeni seride, ASUS’un güçlü serisi ROG imzalı RTX 2070’i sizler için inceliyoruz. 

Tasarım

ASUS, ROG serisi ile artık belli başlı bir tasarım kalıbını oturttu diyebiliriz. Özellikle önceki nesil GTX 1000 serisi ekran kartlarında gördüğümüz sade, şık ve keskin hatlı tasarım, RTX 2070 ekran kartında da korunmuş. Yine üç fanlı bir yapı ile karşılaştığımız yeni ekran kartı, selefine göre aşağı yukarı aynı ölçüleri taşırken, GTX 1080Ti modeline göre 3 mm daha ince bir yapıda geliyor.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 007

Yoğun siyah rengi ve yine siyah PCB yapısı ile dikkat çeken ekran kartı, RGB kanadında da desteğini esirgememiş. Kart, her bir fanın altında ve üstünde olmak üzere altı, arka plakada ise bir adet ROG logosu olmak üzere toplamda 7 aydınlatma bölgesine sahip. ASUS Aura Sycn desteği ile sunulan bu RGB bölgeleri, yine ASUS’un kendi yazılımı olan GPU Tweak ile özelleştirilebiliyor. Ayrıca aydınlatma kullanmak istemezseniz, kartın arkasında bulunan düğme ile tüm ışıklandırmaları kapatabiliyorsunuz.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 024

ASUS ROG STRIX RTX 2070, başta da belirttiğimiz gibi üç fanlı bir soğutma sistemi ile geliyor. ASUS tarafından patentlenmiş olan Wing-blade fanları üzerinde taşıyan ekran kartı, fanların özel kesimli olmaları sayesinde yüksek statik basınç ile daha güçlü bir soğutma sağlıyor. Oldukça sessiz çalışan fanlar, sahip oldukları IP5X sertifikası ile de toz geçirmeye karşı korumalılar. Ayrıca fanlar, 55 derecenin altındaki sıcaklıklarda dönmeyi durduruyor ve daha az güç tüketerek daha sessiz bir kullanım deneyimi sunuyor. 

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 005

Tasarım ile ilgili olarak dikkat çeken bir diğer detay, kartın eğilmesini ve PCB’nin bükülmesini önlemek amacı ile kartın içerisine yerleştirilen çerçeve. Güçlendirilmiş bir şekilde kartı saran bu çerçeve, çeşitli şekil bozulmalarının da önüne geçiyor ve kartı olduğundan daha güçlü kılıyor. Öte yandan kartın, ASUS’un üretim süreçlerinde tüm ürünlerine uyguladığı yüksek dayanıklılık ve robotik işleme mühendisliklerini içerdiğini de belirtelim.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 009

ROG STRIX 2070, güncel görüntüleme teknolojilerini desteklerken, eskiyen ve artık yeni nesilde kullanılmayan teknolojilere de veda etmiş durumda. Bu bağlamda üzerinde DVI portu barındırmayan ekran kartı, iki adet HDMI ve iki adet DisplayPort ile birlikte Type-C bağlantı arayüzüne destek sunuyor. Ekran kartının güç girişinde de 8+6 pin yuvası mevcut.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 010

Son olarak ekran kartının kutu içeriğine değinelim ve teknik detaylara geçiş yapalım. ASUS ROG STRIX 2070, oldukça sıkı paketlenmiş bir kutu ile geliyor. Kutuyu açtığınızda ASUS yazılı premium bir zarf ile karşılaşıyorsunuz. Zarfın içerisinde ise kurulum notları ve sürücü diski bulunuyor. Öte yandan kutu içerisinden ekran kartına ek, güç bağlantısı için pin kablosu ve kablolamada kullanabileceğiniz cırtlı kemerler çıkıyor.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 25

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 023

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 26

Teknik Detaylar

ASUS ROG STRIX RTX 2070, her ne kadar içerisinde NVIDIA’nın Turing mimarili RTX grafik işlemcilerini barındırıyor olsa da, grafik işlemci üzerinde gerçekleştirdiği ufak frekans arttırımları ile referans tasarımdan bir tutam daha performanslı çalışıyor.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 016

ROG STRIX 2070, içerisinde NVIDIA’nın en yeni Turing mimarisine sahip, ışın izleme ve yapay zeka kabiliyetli RTX 2070 grafik işlemcisini barındırıyor. GTX 1000 serisi ve önceki serilerde görmeye alıştığımız GDDR5 bellek teknolojisi ise artık yeni nesil RTX kartlarda bulunmuyor. Bu bağlamda ASUS ROG STRIX 2070, 8 GB boyutunda GDDR6 video belleğine sahip. Yeni teknoloji ile tavan yapan frekans hızı da 14000MHz olarak kaydediliyor.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 014

Öte yandan ekran kartı içerisinde 2304 CUDA çekirdeği barındırıyor. Bu çekirdekler varsayılanda 141oMHz hızında çalışırken, Boost modunda 1845MHz hızına çıkabiliyor. Bu Boost hızı, RTX 2070’in referans hızına göre (1683MHz) 225MHz’lik bir hız farkı yaratarak daha yüksek bir işlem hızı sağlıyor. Ekran kartı, Boost modunun yanında Gaming moduna da sahip ve varsayılan olarak gelen bu modda da frekans hızı 1815MHz olarak karşımıza çıkıyor. Kartın sahip olduğu bellek arayüzü ise 256-Bit.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 013

PCI-Express 3.0 bağlantı arayüzü ile iletişim kuran ekran kartı, güvenli bir şekilde çalışabilmek için 550W gücünde bir PSU’ya ihtiyaç duyuyor. Performansın yükselmesi ile de güç talebi artacağı için bu PSU değerini normal karşılıyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ekran kartı, 8+6 pinlik bağlantı girişi ile gücünü karşılıyor.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 004

ASUS ROG STRIX RTX 2070, sahip olduğu teknik detayların yanında destek verdiği teknolojiler ile de ön plana çıkıyor. OpenGL 4.5 ile birlikte DirectX 12.0 desteklerine sahip olan ekran kartı, bunların yanında HDCP, G-SYNC ve VR destekleri de sunuyor. Üzerinde SLI sisteminin daha gelişmiş teknolojisini içeren NVLink bulunmayan ekran kartı, çoklu ekran kartı desteğine sahip değil. Ancak çoklu ekran desteğine sahip olan kartın sunabildiği maksimum çözünürlük oranı 7680x4320p (8K).

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 003

Şimdi dilerseniz kartın sunduğu FPS değerlerine geçiş yapalım.

FPS Testleri

cs go full hd test sonuclari

cs go 2K test sonuclari

cs go 4K hd test sonuclari

Fortnite Full HD FPS Test Sonuclari

Fortnite 2K FPS Test Sonuclari

Fortnite 4K FPS Test Sonuclari

PUBG Full HD Test Sonuclari

PUBG 2K Test Sonuclari

PUBG 4K Test Sonuclari

The Crew 2 Full HD Fps Sonuclari

The Crew 2 2K Fps Sonuclari

The Crew 2 4K Fps Sonuclari

Scum Full HD

SCUM 2K test sonuclari

SCUM 4K test sonuclari

Hocanın Yorumu

Yeni RTX serisi grafik kartları, tanıtımları ile birlikte oyun ve bilgisayar dünyasında gündem olmayı başaran, üst düzey işler gerçekleştirebilen çok güçlü kartlar olarak karşımıza çıkıyor. Sundukları gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisi ve yapay zeka destekli derin öğrenme özellikleri ile grafik anlamında yeni bir sayfa açan kartlar, oyun dünyasında da farklı adımlara öncülük ediyor.

ASUS RTX 2070 ROG Strix İncelemesi 002

Yine de bu yeni nesil RTX kartlar için dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin, kullanılacak olan diğer sistem parçalarının gücü olduğunu belirtmek gerek. Bu ekran kartlarını kullanma taraftarıysanız; işlemcinizi, belleklerinizi, güç kaynağınızı ve monitörünüzü karta uygun seçmeniz, vereceğiniz fiyat ve alacağınız performans açısından oldukça önem arz etmekte. 

ASUS, ROG STRIX RTX 2070 ekran kartını, NVIDIA’nın sunduğu grafik işlemcisini kendine has tasarım ve mühendislikle birleştirerek güçlü bir ürün olarak bizlere sunuyor. Sunduğu soğutma, frekans hızı ve diğer tasarımsal detaylar ile birlikte üst segmentte kendine yer eden ekran kartını, yakın zamanda üst düzey bir sistem kuracak takipçilerimize tavsiye ederiz.

editör 2

Evet değerli hocalar, bir incelemenin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bugün sizlere ASUS ROG STRIX RTX 2070 ekran kartından bahsettik. Ekran kartının daha derin analizi, canlı FPS testleri ve yeni nesil RTX grafik işlemciler hakkında bilgileri içeren inceleme videomuza, aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler