Perşembe, Nisan 18, 2024

GIGABYTE Z390 AORUS MASTER Anakart İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı donanımları incelediğimiz hocanın masasında bugün yepyeni bir ürün ile tekrar beraberiz. Bugün masada, GIGABYTE Z390 AORUS MASTER anakart incelemesi gerçekleştireceğiz.

Eski serilere göre 12 Fazlı VRM barındıran anakart, overclock yetenekleri ile ön plana çıkıyor. Bakalım anakartın detaylarında neler yatıyor?

Tasarım

GIGABYTE Z390 AORUS MASTER, her yönü ile ön plana çıkan sağlam bir anakart. Tasarım kanadında da üstüne düşen tüm görevi layıkıyla yerine getiren yeni anakartın etkileyemeyeceği stil yok gibi görünüyor. Asi ve kaslı yapı, güçlü bir görünüm sunan çelik-alüminyum parçalar ve tüm bunlara dinamizm ekleyen RGB aydınlatmalar ile anakartta yok yok diyebiliriz.

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 021

Anakarta yukarıdan baktığımızda işlemci etrafını saran VRM’ler ve termal soğutma desteği sunan Fins-Array soğutucuları dikkat çekiyor. Mühendislik kokan bu parçalar, özellikle overclock gibi yüksek akım ve ısı gerektiren işlemler için tam olarak gereken tüm güvenli koşulları sağlıyor. 

Fins-Array soğutucu bloklarına yakından bakacak olursak, işlemci etrafını saran ve MOFSET’lerde oluşabilecek yüksek ısılara karşı güvenli bir alan sunan soğutma çözümü olarak karşımıza çıkıyor. Soğutucu blokunun altında yatan mühendislik ise 5 farklı yapının birleşiminden oluşuyor. 

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 015

İşlemci yuvasının etrafında bulunan 12 fazlı VRM’ler ve hemen arkalarında bulunan MOFSET’lerin üzerinde, yüksek hassasiyete sahip termal iletkenler bulunuyor. İletkenlerin hemen üzerinde ise L şeklinde bir ısı borusu ve bu borunun üzerinde de soğutucu ızgara ve bloklar bulunuyor. Tüm ısının dengeli şekilde dağılmasını sağlayan parça ise PCB’nin altında bulunan termal taban. İşte GIGABYTE’ın, diğer anakartlara göre %30 oranında ısı farkı sunduğu Fins-Array sistemi tam olarak bu düzenden oluşuyor. 

Soğutma sistemini anlatmışken 12 fazlı VRM’lere de değinelim zira ipin büyük kısmını bu parçalar göğüslüyor. VRM, bildiğiniz gibi güç kaynağından gelen akımı doğru ve hassas şekilde CPU’ya ileten önemli devreler. GIGABYTE, anakartında kullandığı 12 fazlı VRM’ler sayesinde voltajların çok daha düşük ve doğru şekilde iletilmesini sağlarken aynı zamanda düşük sıcaklıklarda yüksek frekans hızlarına imkan tanıyor. Bu sayede işlemciyi 5GHz hızında çalıştırmak çok daha kolaylaşıyor.

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 020

Z390 AORUS MASTER, tasarım kanadında temasını gri-füme ve siyah birlikteliği üzerine kurmuş. Siyah bir PCB ile gelen anakart, parça ve soğutucu bloklarının üzerine gri-füme renkler giydirmiş. Bu görüntü, anakartın daha asi ve güçlü görünmesini sağlamış. Üstelik anakart, normal anakartlara göre 2 kat halinde güçlendirilmiş bakır PCB’den oluşuyor. Bu da daha düşük ısı, daha elverişli overclock ve daha verimli güç tüketimi demek. Anakartın form faktörü ise ATX.

Öte yandan RAM ve genişleme yuvalarında da güçlendirilmiş braket yapılarını görmek mümkün. Ayrıca M.2 SSD yuvalarını koruyan ısı muhafızları, hem düzenli bir görünüm sunuyor hem de ısı ile gelişen düşük performans sorununa güçlü bir çözüm üretiyor. MOFSET, kondansatör ve transistörlerin de dayanıklı ve üst düzey malzemelerden imal edildiğini de ekleyelim.

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 022

Tasarımla ilgili dikkat çeken diğer nokta, artık neredeyse tüm PC donanımlarında aradığımız RGB aydınlatmalar. Anakart, 5 bölgede RGB aydınlatma barındırıyor bu alanları adreslenebilir bir şekilde özelleştirme imkanı sunuyor. Harici RGB LED şerit ve diğer RGB donanımlarla da uyumlu olan sistem, GIGABYTE’ın RGB Fusion yazılımı üzerinden organize ediliyor. 

Şimdi gelin anakartın sunduğu teknik detaylara değinelim.

Teknik Detaylar

Z390 AORUS MASTER, olabilecek en güçlü teknik donanım ve desteğe sahip. Güçlü tasarımlarını güçlü donanım destekleri ile süsleyen GIGABYTE, bu anakartını da es geçmemiş ve sınırları zorlamak isteyenler için gerekli tüm bileşen desteğini anakartına sunmuş.

Anakart, Intel’in Z390 Express yonga setini kullanıyor ve LGA1151 işlemci yuvası ile geliyor. Bu işlemci yuvasına 9. ve 8. nesil Intel Core i9, i7, i5, i3 serisi, Intel Celeron ve Pentium serisi işlemcileri yerleştirebiliyorsunuz. 

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 016

Bellek yuvası desteğine baktığımızda ise dört adet güçlendirilmiş DDR4 RAM yuvası görüyoruz. Bu yuvalar toplamda 64GB’a kadar bellek desteği sunarken, frekans bazında da 4266MHz frekans hızı destekliyor. Tabii ki bu frekans hızına ulaşabilmek için XMP profil destekli RAM’lere sahip olmalı ve BIOS üzerinden overclock yapmanız gerekiyor. 

Depolama kanadında oldukça bonkör olan anakart, üç adet M.2 SSD yuvası ile geliyor. Yuvalar, ekstra soğutucu kalkanlara sahipken okuma ve yazma hızlarında da güçlü destekler sunuyor. Bu bağlamda her yuva, 3551MB/s okuma, 3061MB/s yazma hızı destekliyor. HDD tarafında da 6 adet SATA bağlantı noktası bulunan anakart, Intel Optane ile birlikte SSD ve HDD arasında yüksek performans sunan bir depolama deneyimi yaşatıyor. 

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 018

Genişleme yuvalarında ise sırasıyla x16, x8 ve x4 modlarını destekleyen üç farklı PCI-E yuvası anakart üzerinde bulunuyor. Bu yuvaları kullanarak gerek dört ve iki yollu NVIDIA SLI, gerek üç ve iki yollu AMD CrossFire çoklu görüntü teknolojilerini kullanabilmeniz mümkün.

Z390 AORUS MASTER, ses konusunda da fark yaratır düzeyde desteğe sahip. Üzerinde SABRE ESS 9118 ses çipi barındıran anakart, Realtek ALC1220-VB codec ile bu çipi destekliyor. Odyofil ve altın kaplı ses kapasitörleri ile de yüksek seviye iletim ve netlik sunan GIGABYTE, TXC osilatör ile dijital-analog ses dönüşümünde hassas bir akış sunarak tüm ses parçaları arasında güçlü bir uyum ve kalite vaat ediyor. 

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 013

Anakartın bağlantılarına baktığımızda da alışkın olduğumuz yüksek hızlı bağlantı teknolojilerini görebiliyoruz. Bu bağlamda cFos Speed özellikli Intel Gigabit LAN kontrolcüsünü barındıran anakart, aynı zamanda entegre Intel Wave2 WiFi ve Bluetooth v5 desteği sunuyor. Üstelik WiFi kontrolcüsü, Gigabit bağlantılara imkan tanıyan 802.11ac bağlantı standardını destekliyor ve 1.73Gbps hıza kadar bağlantı kurabiliyor.

Öte tarafta anakart, 10 adet ısı sensörü ve 8 adet fan bağlantı noktası ile soğutma kanadında da güçlü çözümler sunuyor. Üstelik SmartFan yazılımı ile tüm fanları ayrı ayrı organize edebiliyor, düşük sıcaklıklarda fanlarınızı pasif halde bekletebiliyorsunuz. 

Son olarak anakartın arka panel çıkışlarına değinelim ve hocanın yorumuna geçiş yapalım. Arka panelde yukarıdan aşağıya: CMOS ve Power butonları, WiFi antenleri, dört adet USB 2.0 yuvası, HDMI görüntü çıkışı, iki adet USB 3.0 yuvası, bir adet USB Type-C yuvası, üç adet USB 3.1 yuvası, LAN giriş portu ve optik destekli altın kaplı ses bağlantı jackları bulunuyor. 

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 019

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 005

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 003

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 007

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 010

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi

Hocanın Yorumu

GIGABYTE Z390 AORUS MASTER, güçlü bir anakarttan ziyade babakart konumunda bir ürün olmuş. Özellikle sunduğu overclock desteği ve üstün overclock yetenekleri ile sınırları zorlamayı sevenler için biçilmiş bir kaftan olan anakart, hem tasarımı hem de performansı ile kendi alanına ağırlığını koyuyor. 

Gigabyte Z390 Aorus Master Anakart İncelemesi 011

Overclockun tehlikeli tarafına güçlü bir kalkan olan anakart, özellikle sahip olduğu 12 fazlı VRM ve Fins-Array soğutma sistemi ile işlemci tarafında 5GHz frekans hızlarına çıkmayı hayal olmaktan çıkarıyor. Bu bağlamda mevcut sistemler arasında öne çıkan, performans kanadında en üst limitleri zorlayacak olan ve overclocku bir felsefe haline getiren kullanıcılar için kesinlikle önerebileceğimiz bu anakart, kendi segmentinde yılın en güçlü adaylarından biri olarak öne çıkmayı başarıyor. 

editör seçimi tavsiyesi yılın iyisi dikkate değer

Evet değerli hocalar, bugün sizlere GIGABYTE Z390 AORUS MASTER anakarttan bahsettik. Ürün ile ilgili olarak aklınıza takılan herhangi bir noktayı bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. Anakartın kullanıldığı #NeOlur serili videomuzu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz. Öte yandan yakın zamanda anakart ile gerçekleştirdiğimiz overclock denemesini sizlerle paylaşacağız. 

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, takipte kalın!

#NeOlur 9 / CS GO Oynarken Anakarta RAM Eklersek Ne Olur?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler